🔥 CARTEA FRANKENSTEIN IN BAGDAD ARE REDUCERE PE:
Romanul „Frankestein în Bagdad” este scris de autorul irakian Ahmed Saadawi. Despre autorul irakian pot să va spun faptul că are o bogată activitate literară atât în proză cât și în poezie. Are o diplomă în educație, dar nu a profesat niciodată. În plus s-a remarcat de asemeni că scenograf și realizator de filme documentare. În 2014 i-a fost acordat Premiul Internațional pentru Ficțiune Arabă pentru cartea pe care v-o prezint în acest articol.
Ideea cărții i-a venit autorului în 2006 pe când era reporter de război pentru BBC în țările arabe. La BBC a lucrat încă din 2005. Romanul nu se vrea doar o critică la adresa invaziei americane în Irak. Autorul dorește să atragă atenția cititorului asupra consecințelor războiului în general și asupra inutilității acestuia.
Timp de aproape un an, autorul a făcut muncă de cercetare în cartierele din Bagdad. A frecventat cafenele din zona, unde a intervievat multe rude ale victimelor din bombardamente. A vizitat casele victimelor și a făcut poze pentru a intra cat mai mult in pielea acestora. Romanul a fost publicat în 2013 și de atunci a fost tradus în numeroase limbi precum: franceză, mandarină, engleză și turcă. În România, romanul a fost publicat abia în 2018 la editura Paralelă 45.
Frankestein – atunci și acum
Pentru cei care nu știu, trebuie menționat faptul că Frankestein este numele romanului scris de autoarea britanică Mary Shelley 1818. Romanul ne prezintă viața elvetianului Victor Frankestein care reușește să realizeze un om artificial. Romanul este prezentat sub formă unei corespondențe. Corespondența este purtată între Victor Frankestein și coordonatorul activității de cercetare.
Pe baza acestui roman s-au realizat o multitudine de adaptări cinematografice. Prima ecranizare intitulată chiar Frankestein, apare în anul 1910. În 1931 apare însă, filmul, care s-a bucurat de un imens succes devenind unul dintre filmele de groază cele mai emblematice ale tuturor timpurilor.
Cea mai recentă ecranizare a cărții lui Mary Shelley a fost „Eu, Frankestein” a cărui premieră a fost pe 24 ianuarie 2014.
Cartea scrisă de autoarea britanică și filmele realizate după acest roman au fost sursă de inspirație pentru autorul irakian atunci când a decis să realizeze romanul Frankestein în Bagdad.
Frankestein în Bagdad – poveste și personaje
Romanul cu cele 265 de pagini ale sale este împărțit în 19 capitole. Personajele sunt multe și cu numele specific arabe sunt greu de reținut. Povestea romanului se învârte în jurul comunității din Bataween. Acesta este un cartier din Bagdad locuit atât de arabi, creștini cât și de egipteni, armeni și persoane de alte naționalități și religii.
În această comunitate, Saadawi își creează propriul Frankestein pe care îl denumește Cumiizice traducerea pentru cuvântul irakian shesmeh. Autorul ni-l prezintă pe Hadi. Acesta este un vânzător de vechituri, pe jumătate nebun mai mereu în stare de ebrietate. Hadi este supărat pe lipsa de respect ce este acordata victimelor războiului. El colectează părți din corpurile victimelor căzute în bombardamente. Hadi cară în locuința să aceste bucăți de cadavre pe care le coase împreună în încercarea de a recreea corpuri întregi de persoane. Dorința lui Hadi este de a dărui acestor victime posibilitatea unor înmormântări așa cum se cuvine.
Ce se întâmplă cu creatura pe care Hadi în nebuneala lui a asamblat-o va las pe voi să aflați. Cert este faptul că această carte nu va trece fără urme prin sufletul cititorilor.
„Oamenii au tendința de a se vedea pe ei însăși ca sfinți în căutarea justiției, iar pe alții ca teroriști…În realitate nimeni nu este nevinovat.”
Ți-a plăcut recenzia cărții FRANKENSTEIN IN BAGDAD?
👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Ahmed Saadawi
🔥 CUMPĂRĂ CARTEA FRANKENSTEIN IN BAGDAD CU REDUCERE DE PE:
