Recenzie “Frankenstein in Bagdad” de Ahmed Saadawi

by | Jan 26, 2019 | Cărți Premiate, Ficțiune, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA FRANKENSTEIN IN BAGDAD ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Romanul “Frankestein în Bagdad” este scris de autorul irakian Ahmed Saadawi. Despre autorul irakian pot să va spun faptul că are o bogată activitate literară atât în proză cât și în poezie. Are o diplomă în educație, dar nu a profesat niciodată. În plus s-a remarcat de asemeni că scenograf și realizator de filme documentare. În 2014 i-a fost acordat  Premiul Internațional pentru Ficțiune Arabă pentru cartea pe care v-o prezint în acest articol.

Ideea cărții i-a venit autorului în 2006 pe când era reporter de război pentru BBC în țările arabe. La BBC a lucrat încă din 2005.  Romanul nu se vrea doar o critică la adresa invaziei americane în Irak. Autorul dorește să atragă atenția cititorului asupra consecințelor războiului în general și asupra inutilității acestuia.

Timp de aproape un an, autorul a făcut muncă de cercetare în cartierele din Bagdad. A frecventat cafenele din zona, unde a intervievat multe rude ale victimelor din bombardamente. A vizitat casele victimelor și a făcut poze pentru a intra cat mai mult in pielea acestora. Romanul a fost publicat în 2013 și de atunci a fost tradus în numeroase limbi precum: franceză, mandarină, engleză și turcă. În România, romanul a fost publicat abia în 2018 la editura Paralelă 45.

Frankestein – atunci și acum

Pentru cei care nu știu, trebuie menționat faptul că Frankestein este numele romanului scris de autoarea britanică Mary Shelley 1818. Romanul ne prezintă viața elvetianului Victor Frankestein care reușește să realizeze un om artificial. Romanul este prezentat sub formă unei corespondențe. Corespondența este purtată între Victor Frankestein și coordonatorul activității de cercetare.

Pe baza acestui roman s-au realizat o multitudine de adaptări cinematografice. Prima ecranizare intitulată chiar Frankestein, apare în anul 1910. În 1931 apare însă, filmul, care  s-a bucurat de un imens succes devenind unul dintre filmele de groază cele mai emblematice ale tuturor timpurilor.

Cea mai recentă ecranizare a cărții lui Mary Shelley a fost “Eu, Frankestein” a cărui premieră a fost pe 24 ianuarie 2014.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Ahmed Saadawi

Cartea scrisă de autoarea britanică și filmele realizate după acest roman au fost sursă de inspirație pentru autorul irakian atunci când a decis să realizeze romanul Frankestein în Bagdad.

Frankestein în Bagdad – poveste și personaje

Romanul cu cele 265 de pagini ale sale este împărțit în 19 capitole. Personajele sunt multe și cu numele specific arabe sunt greu de reținut. Povestea romanului se învârte în jurul comunității din Bataween. Acesta este un cartier din Bagdad locuit atât de arabi, creștini cât și de egipteni, armeni și persoane de alte naționalități și religii.

În această comunitate, Saadawi își creează propriul Frankestein pe care îl denumește Cumiizice traducerea pentru cuvântul irakian shesmeh. Autorul ni-l prezintă pe Hadi. Acesta este un vânzător de vechituri, pe jumătate nebun mai mereu în stare de ebrietate. Hadi este supărat pe lipsa de respect ce este acordata victimelor războiului. El colectează părți din corpurile victimelor căzute în bombardamente. Hadi cară în locuința să aceste bucăți de cadavre pe care le coase împreună în încercarea de a recreea corpuri întregi de persoane. Dorința lui Hadi este de a dărui acestor victime posibilitatea unor înmormântări așa cum se cuvine.

Ce se întâmplă cu creatura pe care Hadi în nebuneala lui a asamblat-o va las pe voi să aflați. Cert este faptul că această carte nu va trece fără urme prin sufletul cititorilor.

“Oamenii au tendința de a se vedea pe ei însăși ca sfinți în căutarea justiției, iar pe alții ca teroriști…În realitate nimeni nu este nevinovat.”

🔥 CARTEA FRANKENSTEIN IN BAGDAD ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Frankenstein In Bagdad
Autor: Ahmed Saadawi
An apariție : 2018
Editura: PARALELA 45
Nr. Pagini: 265
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Publicată la 26.01.2019
Nota recenzorului: 8/10

Aspecte Pozitive:

O poveste de viata care iti prezinta realitatile razboiului si felul cum acesta afecteaza oamenii de rand.

Aspecte Negative:

Personaje multe, cu nume arabe greu de retinut.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Până la ultima suflare” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie “Până la ultima suflare” de Jennifer L. Armentrout

Frumoasa noastră serie "Apocalipsa elementelor" a ajuns la ultimul său volum și sunt foarte tristă să vă vorbesc despre finalul acestei povești. Sunt super îndrăgostită de tot universul creat de Jennifer, dar mai ales de personajele sale și consider că a pus foarte...

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Seria After nu se încheie cu volumul După ce am găsit fericirea, care este doar finalul poveștii dintre cei doi. Înainte de noi este un prequel al relației dintre Tessa și Hardin. Dar ceea ce îl face special este perspectiva narativă a lui Hardin asupra întregii...

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Deși seria After nu este preferata mea din toate timpurile, După ce am găsit fericirea este un volum cu adevărat reușit. După finalul abrupt din volumul trei, care i-a dat viața peste cap lui Hardin, asistăm la noi drame în viața personajelor. Sentimentele...

Simona Mihalache este redactor Booknation.ro de 676 zile și a scris până acum 47 articole. Se află pe poziția 25 din 146 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Simona Mihalache aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments