Recenzie „Frumoasele adormite” de Stephen și Owen King

de | iun. 13, 2019 | Beletristică, Horror și Thriller, Recenzii cărți, Science Fiction & Fantasy, Suspans

🔥 CARTEA FRUMOASELE ADORMITE ARE REDUCERE PE:

Deși super lungă și înțesată de o mulțime de personaje, cartea Frumoasele adormite” de Stephen și Owen King mi-a plăcut. Asta având în vedere că am stat 5 ore din noapte cu ea în față în loc să dorm. Mai stăteam un pic și deveneam ca femeile din roman. Femei care se chinuiau în fel și chip să se mențină treze ca să nu ajungă ca celelalte, frumoasele adormite.

După cum era descris romanul “Frumoasele adormite” de Stephen și Owen King, nu mă așteptam la o asemenea poveste intrigantă

Dar a fost genială. Deși scrisă de doi bărbați, cartea a reliefat foarte bine situația femeii în lume, in societate, în familie. În modul cel mai realist. Și cu toate că e un thriller, cu accente de mistery, nu m-am simțit înfricoșată în vreo clipă. Realitatea și supranaturalul fac un mix fantastic. Nu este neapărat în stilul horror characteristic regelui acestui gen.

Nu am citit eu prea multe cărți de la Stephen King. Dar cu siguranță nu îmi pare rău ca am citit-o pe asta. Și voi mai citi de la el tot ce voi prinde. Ce este și mai fain e că subiectul romanului dă liber la cugetat. Oare ce ar face bărbații dacă toate femeile din lume ar adormi? Ar încerca să le trezească? Sau le-ar lăsa în somnul lor de frumusețe până când lumea ar lua sfârsit?

Însă hai să vezi despre ce este vorba în romanul monstru de 840 de pagini de la Editura Nemira, colecția Armada

În minunata colaborare tată-fiu, Stephen King și Owen King dau viață unuia dintre cele mai aprinse gânduri ale omenirii. Ce ar fi dacă toate femeile ar adormi și s-ar transfera într-o altă lume, total lipsită de bărbați? Lasându-i pe aceștia din urmă singuri în lumea reală.

Dacă îți place recenzia cărții FRUMOASELE ADORMITE, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Stephen King

Se dă o lume foarte reală, care la început poate semăna cu prezentul. În această lume, se produce un fenomen bizar. După ce femeile adorm, se înfășoară într-un fel de coconi asemănători cu cei ai fluturilor sau cu pânza de păianjen. Și nu se mai trezesc în mod normal a doua zi. Sau după câteva ore de somn, așa cum ar face de obicei.

Și totuși nu sunt moarte, așa cum își închipuie bărbații. Iar dacă încerci să le trezești, ele se transformă în creaturi periculoase și criminale. Care se răzbună pe prințul salvator, în loc să îi fie recunoscătoare. Apoi, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, ele adorm la loc transformându-se din nou în frumoasele adormite.

Dar pentru cele care au intrat în lumea somnului, răpuse de fenomenul Aurora, acest eveniment nu este chiar atât de rău. Odată adormite, ele se trezesc într-o altă lume, un loc mai bun, unde există armonie și conflictele sunt rare. De ce? Pentru că nu sunt deloc bărbați. Iar ele constituie o comunitate unită care își impune singură reguli de comun acord.

Pe de altă parte, în lumea reală o avem pe Evie, cea de la care a pornit totul

Evie Black sau Eva, numită după prima femeie din lume, este singura din genul ei care adoarme și se trezește normal. Ea este imună la blestemul somnului fără trezire. Dar de ce și cum?

Poate pentru că de la ea a început totul? Poate pentru că cineva și mai măreț a trimis-o ca sol în lume pentru a le arăta bărbaților cum este de fapt să trăiască fără femei. Sau pentru a le arăta femeilor că merită mai mult. Și că au dreptul de a rămâne într-o lume fără bărbați tirani, violenți, slabi sau egoiști.

Este oare Evie, misterioasa femeie cu puteri supranaturale, o anomalie rară care trebuie studiată? Sau poate este însăși antidotul pentru acest fenomen Aurora. Trebuie ucisă sau trebuie venerată de bărbați pentru a scula din somnul lor de frumusețe toate femeile lumii? În această parte a cărții “Frumoasele adormite” de Stephen și Owen King, trebuie studiați pe îndelete chiar bărbații. Felul în care se comportă ei, deciziile pe care le iau și gândurile lor sunt caracteristice genului masculin.

Cu toate acestea, unii vor fi de partea lui Evie iar alții vor încerca să o vâneze

Dar nu fără a începe un adevărat război care se va solda cu multe victime. Ca de obicei când vine vorba de hotărârile pe care le ia sexul tare. Oricum ai lua-o, totul se rezumă la violență în această lume în care nu au rămas decât ei. Pe când dincolo, femeile sunt cât se poate de liniștite și deja adaptate la noul trai.

În cele din urmă, chiar și ajungând la război, tot femeile vor avea ultimul cuvânt de spus. Ele o vor primi pe Evie ca mesager și vor fi puse la dezbătut. Doar ele au dreptul de a decide dacă se vor întoarce sau nu în lumea reală. Și ca să fie totul și mai complicat, răspunsul pozitiv trebuie să aparțină tuturor celor din comunitatea bizară.

Povestea thrillerului fantasy “Frumoasele adormite” de Stephen și Owen King are loc într-un mic oraș din Munții Apalași

Dar mare parte din acțiune are parte în penitenciarul pentru femei de acolo. Relațiile femeilor cu bărbații sunt reliefate mai ales de legăturile deținutelor cu membrii bărbați din închisoare. Sau cu foștii lor bărbați care le-au făcut viața amară. De asemenea, aceste relații sunt evidențiate și de comportamentele femeilor care lucrează în poliție sau la închisoare cu soții sau iubiții lor.

Închei prin a spune că romanul monstru “Frumoasele adormite” de Stephen și Owen King nu este deloc de groază. Ba chiar îți dă multe subiecte de gândire. Este și psihologic, și sociologic, și mistery, SF și thriller. Însă nu este ca un haos cu de toate. Fiecare gen își are locul bine rezervat în povestea aceasta despre sexism și drepturile femeilor.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA FRUMOASELE ADORMITE CU REDUCERE DE PE:

Titlu: FRUMOASELE ADORMITE
Autor: Stephen King
,
Owen King
An apariție : 2018
Editura: ARMADA
Nr. Pagini: 840
Limba: Română
Gen Literar: Fantasy
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 862

Alte recenzii de la Stephen King:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 1 lună, 25 zile și a scris până acum 418 articole. Se află pe poziția 5 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments