Recenzie “Frumoşii nebuni ai marilor oraşe” de Fănuş Neagu

Autor: Fănuş Neagu
An apariție : 2011
Editura: Litera
Nr. Pagini: 272
Acordă o notă cărții:
 

fanus-neagu-frumosii-nebuni-ai-marilor-orase

M-am oprit de data aceasta la cartea unui autor român, la “Frumoşii nebuni ai marilor oraşe” de Fănuş Neagu.

Născut în 1932, în localitatea Grădiştea de Sus, judeţul Brăila, pe numele său real, Ştefan Neagu, acesta a avut numeroase vocaţii: scriitor, scenarist, comentator sportiv, academician.

După îndelungi lupte interioare, am reuşit într-un final să termin de citit “Frumoşii nebuni ai marilor oraşe”. Cu siguranţă vă întrebaţi de ce “îndelungi lupte interioare”.

Îmi este relativ dificil să recunosc, dar această lectură a fost destul de anevoioasă pentru mine. Pur şi simplu nu regăseam acea relaţie care ar trebui să existe între cititor şi personajele create de autor.

 Amintindu-mi de  citatul lui John Witherspoon – Să nu termini de citit o carte doar pentru că ai început-o,  citat pe care îl consider destul de înţelept, am lăsat cartea de nenumărate ori din mână, spunându-mi că nu are rost să continui să citesc, atâta timp cât lectura nu este pe gustul meu.

Şi totuşi, nu m-am lăsat înduplecată de aceste gânduri. Impunându-mi într-o manieră destul de insistentă, am “târât” cartea după mine când la servici, când acasă, în ideea că dacă tot deţin acest roman, trebuie totuşi citit.

Romanul este structurat pe trei părţi. Pentru faptul că aceste trei părţi au o întindere considerabilă, aş fi preferat ca acestea să fie structurate la rândul lor, pe capitole.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Fănuş Neagu.

“Frumoşii nebuni ai marilor oraşe” ne prezintă relaţia de prietenie dintre Radu Zăvoianu, Ed Valdara şi Cornel Raminţki. Cei trei sunt personalităţi mondene: cântăreţ, fotbalist, respectiv scriitor.

Pe întreaga  acţiune a romanului se perindă imaginea actriţei Asta Dragomirescu. Căsătorită cu cântăreţul Radu Zăvăioanu, aceasta însoţeşte cei trei prieteni în călătoriile lor, prilej cu ajutorul căruia soţul ei observă că Raminţki nutreşte sentimente de dragoste pentru Asta. Mai dureros pentru Radu este faptul că tânăra lui soţie dă curs acestor sentimente, motiv pentru care mariajul  lor nu rezistă.

Asta e tot ceea ce am deprins din romanul lui Fănuș Neagu. Toată lectura a fost presărată cu replici pline de sarcasm, iar comportamentele bizare ale personajelor, felul cum acestea reacționau în anumite conjuncturi, m-au făcut să privesc cu un oarecare dezgust relația lor.

Imediat cum am încheiat, prima mea reacție a fost de a căuta pe internet recenzia acestei cărți, făcută de un alt cititor. Mi-am zis că poate nu am aprofundat lectura, că poate am avut, potrivit expresiei românești, acei ochelari pentru cai la ochi, privind astfel lucrurile printr-o prismă foarte îngustă.

Mare mi-a fost uimirea când am aflat că romanului “Frumoşii nebuni ai marilor oraşe” i s-a făcut chiar și o adaptare cinematografică, printre personaje, numărându-se cunoscuții noștri actori, Horaţiu Mălăele și Maia Morgenstern. Deci, următorul pas e să vizionez filmul, în speranța că poate mă va ajuta să îl descifrez pe contemporanul, Fănuș Neagu.

Ca să închei, doresc să mărturisesc că această recenzie nu a avut în esență un fond rău, am scris-o într-o manieră sinceră, specifică firii mele. Fiecare carte are frumusețea ei aparte și sunt convinsă că acest roman, a fost și va fi pe placul a numeroşi cititori.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
Câștigă cartea săptămânii
Peste 8000 iubitori de carte s-au alăturat Tribului Booknation.ro și participă săptămânal la concursul Cartea Săptămânii, în care oferim ca premii multe 📖 foarte faine! Hai și tu! 👍

Descoperă cartea săptămânii

Iubim comentariile tale :)