Recenzie „Geiger” de Gustaf Skördeman

de | ian. 2, 2022 | Ficțiune, Horror și Thriller, Istorie, Mister, Recenzii cărți, Suspans

ACUM GĂSEȘTI CARTEA GEIGER PE Cartepedia

Un thriller alert a cărui intrigă se complică și se ramifică cu fiecare pagină dată și cu fiecare nouă răsturnare de situație apărută. O carte cu spioni și intrigi de talie mondială, o carte despre identități false folosite atât de mult timp încât devin adevărata piele, o poveste care te obligă să-ți schimbi părerea despre personaje la fiecare nouă pagină prin dezvăluiri șocante și violente. O carte despre rădăcini și promisiuni, despre vicii și depravare, despre abuz de putere, despre răzbunare, sacrificiu și despre speranța că cei pe care îi lași în urmă vor trăi mai bine și mai frumos decât te-a lăsat pe tine destinul.

În urma unui telefon, o bunicuță, soția unei foste vedete de televiziune, își împușcă soțul cu sânge rece la câteva momente după ce fiicele și nepoții plecaseră de la o reuniune din casa părintească. Sara este un ofițer de poliție ce se ocupă de cazuri de prostituție, dar ajunge să se implice în acest caz de omucidere deoarece cunoaște familia din copilărie. Mama ei, imigrantă poloneză, a lucrat mulți ani ca menajeră în casa soților Broman, iar ea și-a petrecut vacanțele de vară în compania celor două fete Broman. Și, cu toate că s-a simțit întotdeauna tratată cu superioritate de cele două, este foarte afectată de tragedie.

Da. Mi-a plăcut Sara. Mi-a plăcut cât de tranșant și obiectiv își analizează problemele, mi-a plăcut cât de bine încasează loviturile, nu cele fizice, cele psihice. Mi-a plăcut cum se convinge să depășească trauma și să meargă înainte. Mi-a plăcut chiar și cum își crește copiii, deși e clar că nu e cea mai pisicoasă sau afectivă mamă, probabil defect profesional sau genă nativă moștenită de la propria mamă. Mi-a plăcut că nu se iartă prea ușor și încearcă în felul ei să își răscumpere greșelile. Deși niciodată nu-i iese așa cum și-ar dori. În toate variantele și situațiile, Sara e un om puternic, unul care se agață ca scaiul și unul cu care nu e bine să intri în conflict.

Mi-a plăcut și filozofia ei despre cumpărătorii de plăceri sexuale. Nevoia și disperarea unora față de exploatarea pentru plăcerea și depravarea psihotică a celorlați. Mi-a plăcut ferocitatea ei. Nu acceptă scuza celor singuri și nedoriți care n-au altă opțiune decât aceea de a oferi bani pentru plăcerea sexuală. Nu este un schimb voluntar, acceptat de ambii participanți deoarece unii o fac constrânși și împinși de la spate de nevoie. Furia pe care a acumulat-o de-a lungul anilor petrecuți pe teren este prea mare pentru a mai face loc și compasiunii pe lângă ea.

Și mi-a plăcut Agneta. Nu știu de ce, nu prea am scuze, dar știu că mi-a plăcut. Viața nu i-a dat prea multe opțiuni, a ales ceea ce a ales și a rămas stoică în alegerea ei, chiar dacă destinul a tot încercat-o și i-a pus în cale numai obstacole. Nu este ceea ce ai putea numi o femeie de casă, este o femeie periculoasă cu un singur scop, dar și-a iubit copiii.

Intriga politică a fost foarte complicată și m-am rătăcit de câteva ori, atât în ceea ce privește Suedia unde chiar eram tabula rasa, cât și pe parte rusească. De asemenea, denumirile și referințele la cartiere și străzi, reperele geografice sunt greu de urmărit de către un om care nu cunoaște orașul și nici limba suedeză, dar acțiunea a fost alertă și povestea antrenantă, încărcată cu analize psihologice pe teme traumatizante și de decizii radicale greu de acceptat. Este o poveste despre celebritate, putere, abuz și false aparențe. Este despre oameni bolnavi care purtând o mască distrug viața altora. Este despre copii distruși din cauza impusulurilor sexuale și pentru plăcerea bolnavă a unor bestii ce-și ascund cruzimea sub o spoială de civilizație și succes. Este despre adevăruri care dor și despre acceptarea lucrurilor pe care nu le poți schimba. Dar și despre a conștientiza că acestor adevăruri, oricât de tare te-ar afecta, nu trebuie să le permiți să te schimbe sau să decidă cine ești de fapt.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA GEIGER PE Cartepedia

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Geiger
Autor: Gustaf Skördeman
An apariție : 2021
Editura: TREI
Nr. Pagini: 480
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Publicată la 2.01.2022
Nota recenzorului: 8.5

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ” Bob cel Fără de Seamăn” de Katherine Applegate

Recenzie ” Bob cel Fără de Seamăn” de Katherine Applegate

Katherine Applegate ( n. 1956 ) este o scriitoare americană de literatură pentru copii. Dar când a scris " Bob cel Fără de Seamăn " nu a fost. Nu a fost nici măcar om! Vreţi să ştiţi ce a fost? A fost câine! Cum altfel să ştie ea - şi să ne spună şi nouă, cititorilor...

Recenzie ”Undă verde” de Matthew McConaughey

Recenzie ”Undă verde” de Matthew McConaughey

Undă verde este prima dezamăgire a acestui an. Nu am înțeles prea bine ce ar vrea să reprezinte. Autobiografie sau carte motivațională și probabil din cauza asta (și nu numai) nu m-a captivat, n-a fost nici în căruță, nici în teleguță. Au fost și foarte multe lucruri...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 1108 zile și a scris până acum 336 articole. Se află pe poziția 3 din 47 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments