Recenzie ”Geniul și zeița” de Aldous Huxley

Titlu: Geniul și Zeița
Autor: Aldou
An apariție : 2013
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 204
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 5.10.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Geniul și zeița” de Aldous Huxley
Acordă o notă

Intempestiv și inoculant, zeu labirintic al literaturii realiste combinată cu o doză de misticism și nuanțe ale științelor exacte, scriitorul Aldous Huxley revarsă șuvoiul netăgăduitului său talent în nenumăratele capodopere oferite cu onestitate și mare angajament posterității.

Printre capodoperele sale, fără a îndrăzni o anumită ierarhizare, se numără și romanul ” Geniul și zeița”, scris de către aldous Huxley în anul 1955, la vârsta de 61 de ani, când nu entuziasmul juventuții și nici zbuciumul maturității, ci vizionarismul unui experimentat individ trecut prin furcile caudine ale vieții.

Deși o parte a criticii literare a îndrăznit să-l acuze de faptul că a strecurat printre rândurile acestei cărți o doză de cinic mercantilism, totuși îndrăznesc să-i contrazic, afirmând că Aldous Huxley își păstrează autenticitatea chiar și-n ” Geniul și zeița” care narează un subiect oarecum șablonardist, aproape scenarist.

Povestea adulterului dintre milfica Katy Maartens și junele John Rivers este cu mult mai mult decât o poveste oarecare, atât din pricina modalității de abordare, dar mai ales datorită exonerării anumitor fapte aparent reprobabile, prin justificări adiacente strecurate cu dibăcie în comportamentele celorlalți.

Chiar și adulterul lui Katy Maartens își afla anumite circumstanțe atenuante, suficient de verosimile încât să le dea de gândit cititorilor, aceștia trezindu-se subit prinși într-un dans oscilatoriu între culpabilizare și exorcizare, ca o nejustificată întârziere a mânei ruletistului sub tremurul îndoielii.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Aldou.

Aldous Huxley, cu o ușoară tentă de modernism, lipsit totuși de exacerbările mamonismului literar, rămâne același neîndurător dramaturg, precum o furtunoasă ploaie de vară iscată din nimic, care mușcă din țărână cu o furie diabolică și totuși constructivă.

Scriitorul britanic ne oferă o dramă cu un final zguduitor, în care nimic nu mai poate fi așa cum a fost, căci viața familiei Maartens este deja anatemizată de viforul necuvintelor.

O carte penetrantă și a naibii de bună!

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Aldous Huxley chiar trăiește prin artă.

Aspecte Negative:

Nu totul poate fi spus.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.