Recenzie ”Golem” de Gustav Meyrnick

Titlu: Golem
Autor: Gustav Meyrnick
An apariție : 2007
Editura: Nemira
Nr. Pagini: 320
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 13.04.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Golem” de Gustav Meyrnick
Acordă o notă

Golem, în folclorul evreiesc este o ființă vie antropomorfă, creată în întregime din materie neînsuflețită.

Pornind de la acest lucru scriitorul austriac Gystav Meyrnick creează o minunată capodoperă care împletește ocultismul și paranormalul într-o redefinire a ”celuilalt eu”, unul total diferit de definiția deja matrițată a alter ego-ului, pentru că celălalt eu, întunecat și malițios, nu este dependent de eul luminat, cel pe care, de obicei, îl întâlnim în viața cotidiană în interacțiunea cu ceilalți.

”Golem” are un stil aparte, insinuant și biciuitor, cu un pregnant iz de spaimă și suspans. Plasată într-un cartier sărăcăcios dim Praga, povestea lui Meyrnick emană o tenebroasă încrengătură în care personajele se pierd și se regăsesc într-o lume aparte, una a confuziei și a dezintegrării în miliarde de particule care rătăcesc în alte existențe într-o teribilă dezagregare care face din nodul gordian al rătăcirilor o pâcloasă modelare a precarității lăuntrice, aflată mai mereu în căutare de altceva plin de adrenalină.

Aron Wassertum, Rosina, Luisa, Zwakh, Charusek, cu toții par doar biete păpuși de câlți aflate la discreția Marelui Păpușar.

Oscilația dintre onirism și reverie este glazurată cu tot felul de viziuni prin intermediul cărora irealul înlocuiește realul, creând astfel un univers paralel pe care omul, în lașitatea sa, se străduiește să-l ascundă, considerându-l o pată caustică, un malefic lipsit de umanitate, care contorsionează siguranța de sine, transformând oamenii în animale. Alunecarea în fanta abisală dintre rațional și senzorial nasc hoardele ființelor lipsite de scrupule.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Gustav Meyrnick.

Există un altfel de neliniștire în Golem de Gustav Meyrnick, unde simbolismul și ezoterismul zugrăvesc epicul unui expresionism straniu care parcă încercă să încremenească timpul într-un subconștient împovărat de obsesii, bizarerii și viziuni care extrapolează hipnotizant.

O carte monumentală, cu influențe din Kafka, Jung și Freud, dar și cu un extraordinar și fin spirit erudit al lumii.

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Dincolo de angoasele răsfirate pertinent, Gustav Meyrnick scoate la lumină cotloanele lăuntrice ale omului obișnuit să creadă în supranaturalul divinității cu orice preț.

Aspecte Negative:

Este o carte mult prea dificilă pentru cei neavizați.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.