Recenzie „Grădina de iarnă” de Kristin Hannah

de | mai 8, 2019 | Beletristică, Dragoste, Istorie, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

Cartea Grădina de iarnă” de Kristin Hannah este una dintre scrierile care m-a impresionat cel mai mult. Să zic că mi-a placut ar fi puțin. Am adorat-o și o consider una dintre cele mai emoționante cărți scrise vreodată. M-a făcut să plâng, să râd și să mă gândesc mai bine la relațiile pe care le am cu familia. Mai ales cu mama.

Mă consider norocoasă că am o asemenea mamă, atat de diferită față de mama Anya/Vera din carte

Cel putin de mama dură și indiferentă care apare la incipitul romanului. Mi-a plăcut mult povestea de viață a familiei Whitson. Deși basmul spus de mama rusoaică devine ușor ușor o poveste de familie dramatică.

Și totuși citind cartea nu îți pierzi speranța. Asta deoarece legătura dintre mamă și fiice se îmbunătățeste datorită promisiunii facute tatălui pe patul de moarte. Este prima carte citită de la Kristin Hannah, dar nu va fi ultima. M-a răvășit total, dar mi-a și dat speranță că totul va fi mai bine. Asta daca te bazezi pe comunicare. Este cel mai important lucru în crearea de relații armonioase cu cei din jur.

Fermecătoare de la prima pagină până la ultima, “Grădina de iarnă” de Kristin Hannah relatează povestea înduioșătoare și plină de suferință a unei femei

Este o poveste de dragoste, dar și despre pierdere, război și căință. Romanul este o poveste de iubire epică ce are loc în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în Rusia. Dar este și un portret intim al relației complicate din prezent a unei mame cu cele două fete ale ei.

Scrierea îți va sfâșia inima cu ororile războiului și suferințele indurate de martorii lui neputincioși. Chiar și supraviețuirea te lasă cu un gust amar. Asta din cauza sacrificiilor care trebuie făcute și a persoanelor dragi care sunt lăsate în urmă. “Grădina de iarnă” de Kristin Hannah este un roman istoric care răscolește o mulțime de sentimente în sufletul cititorului. Și îl însoțește pe acesta mult după ce a finalizat lectura.

Aflăm din volumul de 400 de pagini despre două ere care sunt în strânsă legătură una cu cealaltă

Trecutul și prezentul. În anul 1941, la Leningrad(actualul Sankt Petersburg), odată un oraș magic, domnește teroarea războiului. Lumea este departe de a primi ajutor și totul este îngropat în zăpadă și teroare. Un loc plin de femei rămase singure, disperate să își salveze copiii și pe ele însele.

În anul 2000, în America, durerea și vârsta înaintată o transformă într-o străină pe Anya Whitson în fața fetelor sale. Dar datorită unei promisiuni făcute pe patul de moarte soțului ei, bătrâna se lasă până la urmă convinsă de fetele ei pe care le-a îndepărtat toată viața. Și astfel începe să-și spună basmul început în copilăria lor. Singurul fir care le mai lega cât de cât de-a lungul anilor ce au trecut.

Treptat însă, basmul se transformă în adevărata poveste de viață dramatică a femeii care le este mama, și totuși aproape o necunoscută

Anya le povestește de Vera, o frumoasă fată rusoaică care a trait la Leningrad cu foarte mulți ani în urmă. Nina și Meredith, fetele bătrânei, rămân vrăjite lângă patul mamei lor. Ascultând o poveste care se întinde de-a lungul a mai mult de 60 de ani. Istorie care trece de la teroarea iscată de război în Leningrad la prezentul zilelor lor.

Mânate de curiozitate și dându-și seama că mama lor nu le spune doar un basm fantastic, surorile descoperă secrete șocante despre trecutul ei. Adevăruri atât de marcante și atât de greu de crezut. Care totuși explică relația rece a femeii cu ele de-a lungul timpului. Asta schimbă totul. Dar în bine.

Romanul “Grădina de iarnă” de Kristin Hannah spune o poveste profundă despre dragoste, familie și despre femei puternice. O istorie fascinantă despre relațiile dintre mamă și fiică. Care se transformă treptat din ficțiune în realitate, aducându-ne cu picioarele pe pământ.

Titlu: GRĂDINA DE IARNĂ
Autor: Kristin Hannah
An apariție : 2019
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 400
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1373

Alte recenzii de la Kristin Hannah:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten
Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten

Ca orice cititor cuminte și silitor, întâi citesc povestea și după aceea văd filmul, însă recunosc, am avut un mic imbold atunci când am văzut serialul ecranizat pe Amazon Prime. Nu știam de autoare, nu auzisem nici de serie, dar mi-a plăcut trailer-ul și am zis că...

Recenzie ”Gara Malma” de Alex Schulman
Recenzie ”Gara Malma” de Alex Schulman

Gara Malma este o carte despre relații familiale, dar pentru mine a fost mai mult o carte despre copii abandonați sau neglijați și repercursiunile pe care astfel de traume le au în maturizarea individului. Este despre familii dezorganizate și disfuncționale și modul...

Recenzie ”Sarek” de Ulf Kvensler
Recenzie ”Sarek” de Ulf Kvensler

Crime Scene Press nici că putea să mă ademenească cu un titlu mai pe gustul meu. Sarek este un thriller, un nordic noir ce te plimbă printr-o minunăție de rezervație, plină de peisaje spectaculoase și pericol. Sarek este un parc național aflat în nordul Suediei, una...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 8 luni, 16 zile și a scris până acum 437 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments