Recenzie “His Bloody Project” de Graeme Macrae Burnet

by | Mar 23, 2020 | Beletristică, Ficțiune, Horror și Thriller, Istorie, Limbi Străine, Recenzii cărți

🔥 CARTEA HIS BLOODY PROJECT ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

“His Bloody Project” este un roman de ficțiune istorică și polițistă semnat de Graeme Macrae Burnet. Cartea a fost publicată inițial în anul 2015 și a fost nominalizată la Premiul Booker în 2016.

În acest thriller jumătate ficțiune, jumătate fapte reale, un tânăr este investigat pentru comiterea a trei crime cu sângeroase, într-o comunitate mică din Scoția. Anul este 1869 iar băiatul are 17 ani și se numește Roderick Macrae. Acesta își recunoaște vina încă de la început, când se lasă pe mâinile justiției. Dar idea cărții nu este de a-l determina pe Roderick să-și recunoască fapta, ci de a spune ce l-a împins către o asemenea brutalitate.

În plus, oricine vorbește cu băiatul își să seama că acesta este foarte inteligent pentru mediul din care provine și educația primită. Oare care sunt premisele de la care a pornit gândul de a ucide și de ce a ales să ia viața a trei persoane, de vârste diferite, dintre care două fără prea mare putință de a se apăra.

“His Bloody Project” este prezentat mai degrabă ca o colecție de documente descoperite de către autor, Graeme Macrae Burnet

Cartea începe cu o serie de declarații oficiale, date poliției, de către localnicii Culduie din Ross-shire, vecini și cunoștințe ale victimei și atacatorului. Chiar dacă pare ciudat, nu toți sunt de aceeași părere referitor la Roderick și la firea lui. Unii susțin că îl consideră pe tânăr un copil tăcut și cuminte. În timp ce alții îl condideră drept vicios și diabolic. Peste toate, mai este luată în calcul și starea lui de sănătate mintală.

Dar ceea ce frapează mai mult la volumul “His Bloody Project” este propria declarație dată de Roderick Macrae și scrisă de mâna lui, la sfatul avocatului său. În aceasta, acuzatul subliniază o serie de evenimente anterioare crimei și chiar despre felul în care a fost comisă crima și motivele sale. Această declarație data de un băiat de numai 17 ani, cu puțină școală și cu orizonturi strâmte, este destul de elocventă și obiectivă. O adevărată dovadă a unui alt fel de caracter, la care nu multă lume se aștepta de la criminal.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Graeme Macrae Burnet

Declarația mai sus numită a stârnit controverse la vremea ei, dar nu a putut fi folosită drept probă în caz

Însă, pe lângă aceasta, mai sunt trecute în carte și rapoarte medicale și rezultate ale evaluării psihice a lui Roderick. În plus, mai pot fi întâlnite și o transcriere a felului în care a decurs procesul, dar și alte documente referitoare la potențialul motiv și sănătatea psihică a inculpatului.

“His Bloody Project” de Graeme Macrae Burnet este un roman de crimă în care nu va trebui să ghicești cine este criminalul. Ci mai degrabă ce l-a determinat să ucidă cu sânge rece trei persoane din aceeași familie. Mie cartea mi s-a părut cutremurătoare. Chiar dacă ai în față un ucigaș, care își mai și recunoaște faptele, nu se poate să nu îl vezi și ca om obișnuit, cu sentimente, necazuri și tulburări. Eu l-am văzut ca o victimă a circumstanțelor, a abuzului de putere și a vremurilor.

Prin acestea vreau să recomand cartea. Reprezintă o analiză psihologică foarte fină a pornirilor ucigașe și a felului în care sănătatea psihică poate determina pe cineva să comită un asemenea act.

Titlu: His Bloody Project
Autor: Graeme Macrae Burnet
An apariție : 2015
Editura: CONTRABAND
Nr. Pagini: 280
Limba: Engleză
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Publicată la 23.03.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

E adevărat că o carte nu se judecă niciodată după copertă, dar o copertă deosebită poate constitui un avantaj și poate atrage ca un magnet, iar în cazul acestei cărți este foarte reușită. Un mare plus sunt și desenele din carte și începuturile de capitol: desenul...

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu este un roman minunat, unicitatea fiind cuvântul cheie care îl poate defini. Chiar dacă este introdus în colecția ”Romane de dragoste”, ”Fereastră spre mâine” evidențiază lumea satului românesc la sfârșitul secolului douăzeci....

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Nu am agreat foarte mult genul "dark romance" și de multe ori l-am ocolit. Atunci când mi-am făcut curaj să citesc "Corupt", mi-am dat seama că am pierdut niște senzații țări... de senzație. 🙂 Am citit cartea acum 2 ani și am așteptat cu sufletul la gură ca o editură...

Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 714 zile și a scris până acum 207 articole. Se află pe poziția 7 din 149 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments