Recenzie „His Bloody Project” de Graeme Macrae Burnet

de | mart. 23, 2020 | Beletristică, Ficțiune, Horror și Thriller, Istorie, Limbi Străine, Recenzii cărți

🔥 CARTEA HIS BLOODY PROJECT ARE REDUCERE PE:

“His Bloody Project” este un roman de ficțiune istorică și polițistă semnat de Graeme Macrae Burnet. Cartea a fost publicată inițial în anul 2015 și a fost nominalizată la Premiul Booker în 2016.

În acest thriller jumătate ficțiune, jumătate fapte reale, un tânăr este investigat pentru comiterea a trei crime cu sângeroase, într-o comunitate mică din Scoția. Anul este 1869 iar băiatul are 17 ani și se numește Roderick Macrae. Acesta își recunoaște vina încă de la început, când se lasă pe mâinile justiției. Dar idea cărții nu este de a-l determina pe Roderick să-și recunoască fapta, ci de a spune ce l-a împins către o asemenea brutalitate.

În plus, oricine vorbește cu băiatul își să seama că acesta este foarte inteligent pentru mediul din care provine și educația primită. Oare care sunt premisele de la care a pornit gândul de a ucide și de ce a ales să ia viața a trei persoane, de vârste diferite, dintre care două fără prea mare putință de a se apăra.

“His Bloody Project” este prezentat mai degrabă ca o colecție de documente descoperite de către autor, Graeme Macrae Burnet

Cartea începe cu o serie de declarații oficiale, date poliției, de către localnicii Culduie din Ross-shire, vecini și cunoștințe ale victimei și atacatorului. Chiar dacă pare ciudat, nu toți sunt de aceeași părere referitor la Roderick și la firea lui. Unii susțin că îl consideră pe tânăr un copil tăcut și cuminte. În timp ce alții îl condideră drept vicios și diabolic. Peste toate, mai este luată în calcul și starea lui de sănătate mintală.

Dacă îți place recenzia cărții HIS BLOODY PROJECT, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Graeme Macrae Burnet

Dar ceea ce frapează mai mult la volumul “His Bloody Project” este propria declarație dată de Roderick Macrae și scrisă de mâna lui, la sfatul avocatului său. În aceasta, acuzatul subliniază o serie de evenimente anterioare crimei și chiar despre felul în care a fost comisă crima și motivele sale. Această declarație data de un băiat de numai 17 ani, cu puțină școală și cu orizonturi strâmte, este destul de elocventă și obiectivă. O adevărată dovadă a unui alt fel de caracter, la care nu multă lume se aștepta de la criminal.

Declarația mai sus numită a stârnit controverse la vremea ei, dar nu a putut fi folosită drept probă în caz

Însă, pe lângă aceasta, mai sunt trecute în carte și rapoarte medicale și rezultate ale evaluării psihice a lui Roderick. În plus, mai pot fi întâlnite și o transcriere a felului în care a decurs procesul, dar și alte documente referitoare la potențialul motiv și sănătatea psihică a inculpatului.

“His Bloody Project” de Graeme Macrae Burnet este un roman de crimă în care nu va trebui să ghicești cine este criminalul. Ci mai degrabă ce l-a determinat să ucidă cu sânge rece trei persoane din aceeași familie. Mie cartea mi s-a părut cutremurătoare. Chiar dacă ai în față un ucigaș, care își mai și recunoaște faptele, nu se poate să nu îl vezi și ca om obișnuit, cu sentimente, necazuri și tulburări. Eu l-am văzut ca o victimă a circumstanțelor, a abuzului de putere și a vremurilor.

Prin acestea vreau să recomand cartea. Reprezintă o analiză psihologică foarte fină a pornirilor ucigașe și a felului în care sănătatea psihică poate determina pe cineva să comită un asemenea act.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA HIS BLOODY PROJECT CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: HIS BLOODY PROJECT
Autor: Graeme Macrae Burnet
An apariție : 2015
Editura: CONTRABAND
Nr. Pagini: 280
Limba: Engleză
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 389

Alte recenzii de la Graeme Macrae Burnet:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Povestea unui înger păzitor: După ce Patrick a murit, Mia și-a dorit ca toată lumea ei să se sfârșească. Și aproape că a reușit să facă asta după ce s-a aruncat în marea care i-a răpit viața celui pe care îl iubea. A lăsat valurile să îi înconjoare trupul, însă ceva...

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

O seară de poker, un show și o iubire interzisă... Ea este cea mai bună jucătoare de poker, el este un magnat arogant care, uneori, după o zi de muncă, preferă să joace poker cu niște prieteni vechi. Așa se întâlnesc Kate Monroe și Cooper Montgomery, într-o seară când...

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Am de mult timp cartea aceasta în lista de must read și habar n-am de ce mi-a luat așa mult timp să ajung s-o citesc având în vedere cât de mult mi-a plăcut. Am auzit multe lucruri bune prin online și de data asta chiar au fost pe bună dreptate deoarece a fost scrisă...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1580 zile și a scris până acum 357 articole. Se află pe poziția 4 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments