Recenzie “Dispariția lui Adele Bedeau” de Graeme Macrae Burnet

by | Jan 13, 2021 | Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA DISPARIȚIA LUI ADELE BEDEAU ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Nu sunt la prima întâlnire cu autorul și stilul lui de scriere are ceva aparte care mie personal îmi place foarte tare. Și Un proiect sângeros are la bază o analiză psihologică impresionantă și profundă, iar în Dispariția lui Adele Bedeau, autorul nu se dezminte și reușește disece perfect gândurile și trăirile personajului principal. Un roman static, de analiză, care reușește să captiveze.

Este povestea unui inadaptat social. E fascinant să urmărești modul în care gândește un om ce stă tot timpul la pândă, care are impresia este continuu urmărit și sub lupă. Iar modul în care îi sunt redate gândurile pare absolut real, chiar dacă mintea lui este un haos și este dominată de o spaimă absolută. E logic ca, după o pândă de 20 de ani pentru a nu fi prins, percepția oricărui gest să fie extrem de sensibilă și instabilă, capul tău e atât de plin de suspiciuni, la care abia faci față, încât totul o ia pur și simplu razna și orice gest capătă proporții catastrofale. Culmea e am ajuns -l simpatizez pe ciudat, -i doresc să se adapteze, chiar și un pic de fericire i-am dorit. Pentru că nu e rău, e inocent, are gândurile unui copil. Se entuziasmează foarte ușor, se deprimă la fel se ușor, speră se ridice la înălțimea așteptărilor și este dezamăgit din cauza modului foarte timorat în care percepe lucrurile. Este tot timpul frustrat și absolut îngrozit de orice apropiere umană. Dar nu pentru că urăște specia, ci pentru că îi e frică de urmări și că ar putea fi umilit.

Trăiește o teamă irațională față de orice fel de situație banală, are tot timpul impresia că este observat și judecat de către persoanele cu care interacționează și că, mai devreme sau mai târziu, se va face de râs. Problema lui pare a avea ca și cauză lipsa afecțiunii și a atașamentului părintesc în copilărie, dar și alte evenimente tragice ce i-au marcat adolescența și și-au pus amprenta pe psihicul lui deja instabil. Fobia socială îi afectează viața pe plan personal și profesional, modul negativ în care reacționează la situații inofensive este determinat de anxietate care, la final, îl va împinge la gesturi dramatice. În ciuda acestor inconveniente, riscă tot mai mult pentru a facilita orice fel de apropiere cu oamenii pe care îi consideră plăcuți și care îl atrag. Dar rezultate îi par dezastruoase.

Fobia socială este un subiect la modă. Anxietatea este la modă și, câteodată, din punctul meu de vedere, folosită ca scuză pentru multe carențe și lipsuri la nivel de caracter uman și moralitate. Ai ocazia și scuza nu mai fii catalogat nesimțit sau prost-crescut deoarece suferi de anxietate și transferul de responsabilitate se face pe nesimțite. Nu tu ești de vină pentru acțiunile și vorbele tale, nu tu ești responsabil pentru gândurile lipsite de moralitate și etică, ci frica de societate, de umilire și batjocură. Răutatea și agresivitatea prostească sunt protejate de zidul “de înțeles al anxietății. Dar în această carte nu avem de-a face cu un impostor, personajul nostru chiar suferă de inadaptare și nu se folosește de nesimțire sau de lipsa de empatie ca de niște arme.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții DISPARIȚIA LUI ADELE BEDEAU?

Vezi toată lista de cărți scrise de Graeme Macrae Burnet sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DISPARIȚIA LUI ADELE BEDEAU CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Dispariția Lui Adele Bedeau
Autor: Graeme Macrae Burnet
An apariție : 2017
Editura: ART
Nr. Pagini: 416
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 13.01.2021
Nota recenzorului: 7.5

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

"Să-ți pui o dorință" este o altă carte minunată de la Vasi Rădulescu. Face parte dintr-un cadou minunat primit de la o prietenă dragă. Tot emoționantă de te face să verși cel puțin câteva lacrimi este și aceasta. "Dragă inimă" a fost un volum de povestiri personale...

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Straja dragonilor este autobiografia neterminată a criticului literar român Ion Negoițescu (1921 - 1993). Aceasta este doar prima parte a unui mai mare proiect gândit de autor, prin care și-ar fi dorit să-și consemneze întreaga viață, din copilărie până la bătrânețe....

Recenzie “Dragă inimă” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Dragă inimă” de Vasi Rădulescu

"Dragă inimă" de Vasi Rădulescu este o carte primită în dar ce mi-a încălzit inima, mi-a frânt-o pe alocuri, mi-a stors câteva lacrimi pe furiș. Povestirile acestea personale inspirate din viața reală și redate de un doctor de inimă sunt inspiraționale. Fiecare...

0 0 vote
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 737 zile și a scris până acum 132 articole. Se află pe poziția 5 din 25 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments