Recenzie „Homo Sapiens. O istorie plină de speranță” de Rutger Bregman

de | mai 5, 2022 | Non Fictiune, Recenzii cărți, Științe Umaniste

Homo Sapiens. O istorie plină de speranță de Rutger Bregman „Homo Sapiens. O istorie plină de speranță” este o carte de nonficțiune scrisă de istoricul olandez Rutger Bregman. 

Mi-a plăcut încă de la început pe ce mizează scrierea – a demonstra că oamenii nu se nasc răi și egoiști, ci altruiști și buni la inimă. În plus, autorul nu lasă pur și simplu această credință în aer, ci o bazează pe atâtea mărturii și situații reale care au arătat de-a lungul timpului că oamenii sunt buni și că avem deja o istorie plină de speranță, așa cum zice și subtitlul acestei cărți.

Rutger Bregman oscilează de-a lungul scrierii între teorii și exemple, fapte istorice și experimente care indică ori faptul că ne-am născut răi și egoiști, ori că ne-am născut buni, și că suntem de fapt mai mult decât apți de prietenie și empatie.

Cartea „Homo Sapiens. O istorie plină de speranță” demonstrează că umanitatea se află într-o criză continuă de identitate

Dar tocmai compasiunea și prietenia sunt și au fost cei mai importanți factori în evoluția și reușita supraviețuirii noastre ca specie.

Istoricul începe mai întâi a prezenta credința generalistă care pare să fi acaparat lumea de când e și care e acceptată atât de psihologi cât și de filozofi, de gânditori din vechi timpuri cât și de cei moderni. Aceea că oamenii sunt răi. Aceasta este o credință care umple mereu titlurile ziarelor și parcă este înnăscută odată cu apariția fiecăruia dintre noi.

Suntem învățați și citim că ființele omenești sunt egoiste de la natură și că tot ceea ce au în cap este doar binele personal.

Și dacă nu ar fi chiar așa? Cum am fi reușit să ajungem atât de departe în viață și să supraviețuim mai mult decât oamenii de la început sau decât dinozaurii? Doar pentru că ne-am omorât unii pe alții și ne-am distrus între noi? Nu prea cred. Și asta încearcă să demonstreze și autorul acestei cărți de nonficțiune.

Rutger Bregman oferă o altă perspectivă asupra ultimilor 200.000 de ani din istoria omenirii

Antropologul reușește să ne ofere speranță, încercând pas cu pas să demonstreze că suntem predispuși către bunătate, către cooperare mai degrabă decât spre competiție. Că suntem mai înclinați să ne încredem unii în ceilalți decât să ne pândim și să credem mereu ce-i mai rău despre cei din jur.

Acest instinct se pare că ar avea o bază fermă care pornește de la începuturile lui Homo Sapiens. Mi-au plăcut mult studiile de caz și exemplele din cărți corelate cu cele din viața reală legate de firea omului și de comportamentul lui în diferite situații reale sau provocate.

Întâlnim printre altele exemple precum cazul real, total diferit, de cartea „Împăratul muștelor”, solidaritatea soldaților de pe câmpul de luptă, nerespectarea autorității din experimentele cu închisoarea, și mai ales povestea adevărată a fraților gemeni total diferiți unul de altul care au salvat un popor.

Astfel, istoricul Rutger Bregman ne arată că a crede în generozitatea și în solidaritatea omului nu este optimism, este mai mult decât atât – este realism

Și se pare că ceea ce gândim atrage fapte ca într-o oglindă. Atunci când credem doar rău despre oameni, vom vedea doar rău și egoism în societate. Dar dacă vom avea o perspectivă mai luminoasă asupra omenirii și o vom vedea ca realism, atunci vom pune baza adevăratei schimbări în lume. Recomand călduros această lucrare.

Titlu: HOMO SAPIENS. O ISTORIE PLINĂ DE SPERANȚĂ
Autor: Rutger Bregman
Traducător: Elena-Simona Iurea și Ovidiu Achim
An apariție : 2020
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 432
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 9709

Alte recenzii de la Rutger Bregman:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 6 luni, 12 zile și a scris până acum 434 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments