De multe ori, ecranizarea unei opere literare ne face să descoperim cartea care a stat la baza adaptării cinematografice. Astfel, după ce am vizionat Howards End, filmul din 1992 regizat de James Ivory, cu doi monștrii sacri în rolurile principale – Emma Thompson și Anthony Hopkins, am citit cartea. Filmul este bazat pe romanul cu același nume al scriitorul britanic E. M. Forster. Romanul Howards End a fost publicat în 1910.

Acțiunea se petrece în primii ani ai secolului al XX-lea în Anglia. Romanul ne prezintă trei familii: familia Wilcox, capitaliști înstăriți cu investiții în colonii; familia Schlegel ce aparține burgheziei intelectuale din Londra și cuplul Bast ce aparține clasei inferioare engleze.

Familia Schlegel este reprezentată  de surorile Margaret și Helen. Idealiste și romantice, surorile Schlegel sunt în contrast cu barbatii din familia Wilcox, puternici, pragmatici, materialiști. Dacă familiile Wilcox și Schlegel nu duc lipsa banilor, cuplul Bast format din Leonard Bast și Jacky, trăiesc la marginea sărăciei.

Din povestea lui  E. M. Forster nu lipsește ironia:

Cei foarte săraci nu ne preocupă. Sunt de neînțeles și nu pot fi abordați decât de statistician sau de către poet.

Howards End este un conac de țară, cu o grădină frumoasă în care tronează un copac străvechi. Autorul pune acest loc liniștit și luminos în antiteza cu orașul, unde fabricile sunt tot mai multe și cei saraci sunt exploatati fară scrupule. Ruth Wilcox a copilărit la Howards End și pentru ea acest loc are ceva magic.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de E. M. Forster.

M-a impresionat Margaret Schlegel, personajul principal al romanului. Ea este întotdeauna echilibrată, sensibilă, grijulie. Margaret se împrietenește cu Ruth Wilcox. Înainte să moară, Ruth decide să-i lase moştenire lui Margaret conacul Howards End. Ruth simte că spiritul aceastei case va reînvia prin grija lui Margaret.

Henry Wilcox rămâne consternat de această cerință. Pe cât sunt de impunători bărbații din bogata familie Wilcox pe atât sunt de cinici. Henry și fiii săi, Charles și Paul, decid să ignore dorința lui Ruth. Ei aruncă în foc scrisoarea. Dacă bărbații Wicox pun mai presus de orice acumularea de bunuri, surorile Margaret și Helen prețuiesc generozitatea.

Am simțit pentru o clipă că întreaga familie Wilcox este o păcăleală, doar un zid de ziare și automobile și crose de golf.

Și totuși, surorile Schlegel sunt atrase de bărbații din familia Wilcox și povești de dragoste se înfiripă. Va avea dragostea puterea de ai face mai omenoși pe bărbații din familia Wilcox?

Titlu: Howards End
Autor: E. M. Forster
An apariție : 2016
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 392
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 25.02.2020
Nota recenzorului: 10/10

Avatar
Autor: Alexandra Mircea
Alexandra e Redactor Foarte Activ
Redactor de 109 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Alexandra Mircea