Recenzie: “Howards End” de E. M. Forster

de | feb. 25, 2020 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA HOWARDS END ARE REDUCERE PE:

De multe ori, ecranizarea unei opere literare ne face să descoperim cartea care a stat la baza adaptării cinematografice. Astfel, după ce am vizionat Howards End, filmul din 1992 regizat de James Ivory, cu doi monștrii sacri în rolurile principale – Emma Thompson și Anthony Hopkins, am citit cartea. Filmul este bazat pe romanul cu același nume al scriitorul britanic E. M. Forster. Romanul Howards End a fost publicat în 1910.

Acțiunea se petrece în primii ani ai secolului al XX-lea în Anglia. Romanul ne prezintă trei familii: familia Wilcox, capitaliști înstăriți cu investiții în colonii; familia Schlegel ce aparține burgheziei intelectuale din Londra și cuplul Bast ce aparține clasei inferioare engleze.

Familia Schlegel este reprezentată  de surorile Margaret și Helen. Idealiste și romantice, surorile Schlegel sunt în contrast cu barbatii din familia Wilcox, puternici, pragmatici, materialiști. Dacă familiile Wilcox și Schlegel nu duc lipsa banilor, cuplul Bast format din Leonard Bast și Jacky, trăiesc la marginea sărăciei.

Din povestea lui  E. M. Forster nu lipsește ironia:

Dacă îți place recenzia cărții HOWARDS END, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de E. M. Forster

Cei foarte săraci nu ne preocupă. Sunt de neînțeles și nu pot fi abordați decât de statistician sau de către poet.

Howards End este un conac de țară, cu o grădină frumoasă în care tronează un copac străvechi. Autorul pune acest loc liniștit și luminos în antiteza cu orașul, unde fabricile sunt tot mai multe și cei saraci sunt exploatati fară scrupule. Ruth Wilcox a copilărit la Howards End și pentru ea acest loc are ceva magic.

M-a impresionat Margaret Schlegel, personajul principal al romanului. Ea este întotdeauna echilibrată, sensibilă, grijulie. Margaret se împrietenește cu Ruth Wilcox. Înainte să moară, Ruth decide să-i lase moştenire lui Margaret conacul Howards End. Ruth simte că spiritul aceastei case va reînvia prin grija lui Margaret.

Henry Wilcox rămâne consternat de această cerință. Pe cât sunt de impunători bărbații din bogata familie Wilcox pe atât sunt de cinici. Henry și fiii săi, Charles și Paul, decid să ignore dorința lui Ruth. Ei aruncă în foc scrisoarea. Dacă bărbații Wicox pun mai presus de orice acumularea de bunuri, surorile Margaret și Helen prețuiesc generozitatea.

Am simțit pentru o clipă că întreaga familie Wilcox este o păcăleală, doar un zid de ziare și automobile și crose de golf.

Și totuși, surorile Schlegel sunt atrase de bărbații din familia Wilcox și povești de dragoste se înfiripă. Va avea dragostea puterea de ai face mai omenoși pe bărbații din familia Wilcox?

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA HOWARDS END CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: HOWARDS END
Autor: E. M. Forster
An apariție : 2016
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 392
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 318

Alte recenzii de la E. M. Forster:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Povestea unui înger păzitor: După ce Patrick a murit, Mia și-a dorit ca toată lumea ei să se sfârșească. Și aproape că a reușit să facă asta după ce s-a aruncat în marea care i-a răpit viața celui pe care îl iubea. A lăsat valurile să îi înconjoare trupul, însă ceva...

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

O seară de poker, un show și o iubire interzisă... Ea este cea mai bună jucătoare de poker, el este un magnat arogant care, uneori, după o zi de muncă, preferă să joace poker cu niște prieteni vechi. Așa se întâlnesc Kate Monroe și Cooper Montgomery, într-o seară când...

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Am de mult timp cartea aceasta în lista de must read și habar n-am de ce mi-a luat așa mult timp să ajung s-o citesc având în vedere cât de mult mi-a plăcut. Am auzit multe lucruri bune prin online și de data asta chiar au fost pe bună dreptate deoarece a fost scrisă...

0 0 votes
Article Rating
Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 1150 zile și a scris până acum 58 articole. Se află pe poziția 13 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments