Recenzie „Iarna vrajbei noastre” de John Steinbeck

de | feb. 27, 2023 | Beletristică, Ficțiune, Literatura Universală, Recenzii cărți

Iarna vrajbei noastre de John Steinbeck„Iarna vrajbei noastre” de John Steinbeck este o carte cu mesaj subtil dar puternic despre societate și tarele sale.

John Steinbeck este un autor american premiat cu Nobel pentru literatură în anul 1962, dar și cu Pulitzer pentru „Fructele mâniei”. De la scriitor am mai citit și „Șoareci și oameni”, o carte minunată, scurtă, dar copleșitoare pe care o recomand cu toată inima.

Tot el a mai scris și „La răsărit de Eden”, „Perla”, „Strada Sardinelor”.  

În romanele sale, autorul adoptă tematici sociale, ceea ce se întâmplă și în cartea de față

El dezbate prin poveste și personaje importanța adevărului și a dreptății, analizează în mod necruțător legile morale și faptele americanilor sau a celor ajunși în America pentru a se îmbogăți.

Însă această analiză e fină și cu tușe de ironie

Descoperim o psihologie a binelui și a răului îndreptată asupra eroului cărții, a familiei și a societății din a cărui sân face parte.

Ethan Hawley e un băiat de prăvălie, simplu și corect, într-un oraș unde toată lumea face tot posibilul să își tragă partea pentru sine. El se trage din strămoși bogați, temerari, cu un nume important. Are un trecut important din care tot ce i-a rămas lui Ethan e doar numele pentru care mai este respectat și salutat.

Însă familia care vrea mai mult, tihnă materiala și un renume, dar mai ales cercul de cunoscuți, îl strâng cu ușa zi de zi pentru a face din el un om în rând cu restul oamenilor de acolo. Adică un înavuțit cu resurse îndoielnice, dar cu avere și temut de cei din jur.

Ethan trece așadar printr-un impas

Să-și lase la o parte moralitatea, mândria de om corect și etic, pentru a le urma tuturor celorlalți în drumul spre culmi înalte? Sau să rămână același om ce iubește adevărul și încearcă să trăiască drept fără să ia felia altuia, în ciuda ambițiilor soției și copiilor și insistențelor oamenilor din jur care îi „vor binele”?

Această povară o are de dus eroul nostru american și este captivant de urmărit ce are de gând să facă, frământările lui lăuntrice, tentațiile din jur și relațiile pe care le are cu ceilalți. De asemenea, dialogurile pline de spirit și de tâlc purtate aproape în fiecare zi atât cu cei din familie, cât și cu cei din oraș, vecini, prieteni, funcționari, fac atrăgătoare lectura romanului „Iarna vrajbei noastre”.

Într-o bună zi, mânat de vremuri și de cei apropiați, care nu îl slăbesc o clipă, într-un moment de criză morală, Ethan se decide să vadă cum e să fie ca toți ceilalți.

Povestea eroului și a frământărilor sale are loc în anul 1960, în America, într-o societate în care standardele scrupuloase și dreptatea sau adevărul nu mai sunt privite drept niște virtuți, ci drept slăbiciuni.

Romanul „Iarna vrajbei noastre” de John Steinbeck trebuie citit nu numai din prisma faptului că este o carte premiată, ci mai ales pentru că spune o poveste despre corupție, degenerare și criză spirituală, elemente între care este prins personajul principal, un subiect interesant de urmărit.

Titlu: IARNA VRAJBEI NOASTRE
Autor: John Steinbeck
An apariție : 2004
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 410
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 3108

Alte recenzii de la John Steinbeck:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Satul copilăriei” de Ion C. Stancu
Recenzie ”Satul copilăriei” de Ion C. Stancu

Satul copilăriei de Ion C. Stancu este cartea care și-a ales cititorul. Am simțit chemarea imediat ce am văzut titlul. Alegere emoționantă și declanșatoare de amintiri  - din satul copilăriei mele, căci dorul de bunicii, care nu mai sunt, m-a lovit cu toată forța. Am...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 6 ani, 1 zi și a scris până acum 439 articole. Se află pe poziția 4 din 16 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments