Recenzie ”La răsărit de Eden” de John Steinbeck

de | oct. 19, 2021 | Ficțiune, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA LA RĂSĂRIT DE EDEN ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Cartea te atrage, odată ce ai început să o citești e greu să te distragi la altceva. „La răsărit de Eden” este a doua carte citită de John Steinbeck.

Copiii din aceeași familie sunt aproape întotdeauna foarte diferiți și sunt iubiți în moduri diferite, dar nu fiecare părinte poate recunoaște asta. Este o adevărată artă să faci copiii să nu simtă această diferență, pentru a putea oferi fiecăruia ceea de ce are nevoie, astfel încât să nu apară gelozie și ură între ei.

În imensitatea Văii Salinas, două familii sunt destinate să se întâlnească, atât de diferite pe cât e posibil în principiu. Hamiltonii și-au aranjat o viață simplă în posesiunile lor, nu sunt bogați (în termeni materiali), dar viața lor este plină de nobilă muncă, iubirea reciprocă și respectul. Samuel, capul familiei, își umple zilele cu invenții (e bine când ai mâini de aur). Este iubit de toți cei din jur pentru dispoziția și reacția sa amabilă. Hamiltonii au mulți copii, se ridică unul pentru celălalt ca un munte și își iubesc părinții!

Totul este diferit în familia Trask. Adam este crescut de un tată incredibil de strict și sever, din copilărie pregătindu-și fiul pentru un viitor militar (la care nu se străduiește deloc, nu acceptă agresiunea în principiu). Relația cu fratele său poate fi greu numită caldă: Charles este condus de gelozia față de tatăl său (motiv pentru care îl bate de două ori pe Adam până la moarte).

Adam și Charles, apoi Aaron și Caleb – binele și răul.

Nu am văzut în aceste personaje o graniță clară între bine și rău și dacă printre frații generației mai vechi simpatiile mele erau pentru Adam, atunci printre gemeni îmi plăcea Caleb.

— Cred că te iubesc pe tine, Cal.
— Eu nu sunt bun.
— Poate pentru că nu eşti bun.

Totuși, sunt și personaje absolut pozitive în roman, chiar dacă nu-mi place extremismul. Însă n-am putut să nu mă îndrăgostesc de Lee și Samuel. De aceea chiar dacă cartea e voluminoasă, aș fi vrut să fie mai mult despre familia lui Samuel, despre copiii lui și viața lor.

Am plutit printre pagini, ignorând timpul. Nu mi-am pierdut niciodată interesul, deși aceasta este o narațiune foarte lină, măsurată. Dar chiar și această lentoare are ceva special care te va lega de carte.

Cartea este foarte voluminoasă în sens și conținut. Cartea este despre bine și rău, despre libertatea de alegere pe care o are întotdeauna omul. Magia „timshel” – „tu poți” sună încă în capul meu. Acesta este misterul cărții. Vor putea eroii să ia o cale diferită, să-și depășească asemănarea cu strămoșii lor și să nu calce pe aceeași greblă?

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții LA RĂSĂRIT DE EDEN?

Vezi toată lista de cărți scrise de John Steinbeck sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA LA RĂSĂRIT DE EDEN CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: La Răsărit De Eden
Autor: John Steinbeck
An apariție : 2005
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 688
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Publicată la 19.10.2021
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „U de la Uliu”, de Helen Macdonald

Recenzie „U de la Uliu”, de Helen Macdonald

Ce bine sună subiectul: Memoriile unei femei care îmblânzește un uliu în încercarea de a face față durerii pierderii tatălui său... ...sau despre inducerea în eroare a cititorului anticipând o poveste care să rupă din suflet, dar care-ți ține o lecție despre păsări....

Recenzie ” Între două lumi” de Suleika Jaouad

Recenzie ” Între două lumi” de Suleika Jaouad

Timpul ma pândea ca pe o pradă. Lupta cu leucemia, flirtul și umilința cu grotescul bolii, renunțarea la mândrie, orgoliu, acceptarea iminenței sfârșitului, renunțarea la gânduri de viitor și ancorarea în prezent, cu pași mici zi după zi, încercarea de a profita de...

Recenzie „Acest tărâm al blândeții” de William Kent Krueger

Recenzie „Acest tărâm al blândeții” de William Kent Krueger

Înainte să ajung la final, Acest tărâm al blândeții m-a cucerit iremediabil, dacă e să fiu sinceră până la capăt, a făcut-o de la primul capitol. Am lins-o, n-am citit-o, pe nerăsuflate. Profund, adânc, simplu și pe înțelesul oricui la orice vârstă și nivel, o odisee...

0 0 votes
Article Rating
Anastasia Bodrug este redactor Booknation.ro de 98 zile și a scris până acum 17 articole. Se află pe poziția 25 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Anastasia Bodrug aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments