Recenzie ” Identitatea” de Milan Kundera

by | Nov 22, 2018 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA IDENTITATEA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Romanul ” Identitatea” este desăvârșirea trecerii lui Milan Kundera de la slavonismul central-european la franțuzism, cu personaje, locuri și un stil literar impregnat aproape în totalitate de spiritul și convenționalismul galic.

Este de-a dreptuil uimitor cum sub sublimul act literar al lui Milan Kundera un subiect banal, ba chiar înspăimântător de anodin, se transformă într-un subiect extrem de complex în care filosofia și psihologia, care într-o covârșitoare proporție este baza inestimabilelor sale capodopere, reușește să zugrăvească existența personajelor într-o miraculoasă analiză a unduitorului lăuntric uman.

” Identitatea” are ca subiect un cuplu aflat în prag de despărțire, Chantal și Jean-Marc nemaiputând să găsească unul în celălalt ceea ce au crezut, cu naivă ardoare plină de suculența inocenței, că au zărit la începutul povești lor, când albul era alb și negrul doar negru, iar nemărginirea doar un capitol din viața lor care putea fi atins și simțit oricând la intensitate maximă.

În acestă carte Milan Kundera emană diabolicul societății actuale, pelagra firii umane și ciuma haoticei căutări chiar și atunci când, simțindu-te complet și împlinit cu ajutorul sentimentului iubirii adevărate, numai este nimic de căutat, presărând, aproape pe negândite, peste umerii celor două personaje tăioasa lumină a inter-relaționării situată, explicabil sau nu, undeva între sfidare și neputință.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Milan Kundera

Ce se ascunde dincolo de zâmbetul larg al persoanei pe care o iubești și te iubește? Dar dincolo de mătasea cuvintelor îmbietoare? Ce este dincolo de carcasa trupului? Aceste întrebări, gravate în sufletele oamenilor transfigurează,configurează și reconfigurează, urcând și coborând ritmul simțirii într-o halucinogenă redescoperire a vechiului fel de a fi care, chiar și atunci când când îl raportezi la trăirile alături de persoana iubită, totuși constați cu stupoare că nu se mai potrivește în vreun fel, și atunci, într-un mod firesc, te înspăimânți, descoperind perfida înstrăinare față de cei din jur, dar mai ales față de tine însuți, și atunci începi să te cauți, încercând să te regăsești, deși ști că nu vei putea juca rolul acelui Lazăr ivit din mormânt, pentru că cel care ai fost cândva nu poate să răzbată până în tentaculele acestui prezent.

O carte capodoperă!

Lectură plăcută!

Titlu: Identitatea
Autor: Milan Kundera
An apariție : 2008
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 152
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 22.11.2018
Nota recenzorului: 9/10

Aspecte Pozitive:

Filosofia și psihologia se completează reciproc.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Rezumat: Tânăra Catherine, de o condiție oarecum modestă, primește oferta făcută de un cuplu vecin, familia Allen, de a petrece împreună cu aceștia câteva săptămâni de vacanță la Bath. Ajungând acolo leagă, cu peripeții și emoții, relații de prietenie cu câțiva...

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Bună să vă fie inima și sufletul în armonie! Ce se mai întâmplă prin viața voastră nou? Oare mai ieșim și noi la un ceai fizic în următoarele 3 luni sau tot din casă ne scriem? ☺ Dacă vi se pare înfiorătoare situația actuală, vă invit să cunoașteți cu adevărat o carte...

Recenzie “La răscruce de vânturi” de Emily Brönte

Recenzie “La răscruce de vânturi” de Emily Brönte

La răscruce de vânturi este o poveste de dragoste clasică, dar neobișnuită, atipică, toxică, cum ar cataloga-o psihologii din zilele noastre, este povestea de dragoste neîmpărtășită dintre Heathcliff și Catherine. O dragoste, o apropiere și o pliere perfectă a...

Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 2060 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 2 din 153 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments