Recenzie ” Identitatea” de Milan Kundera

de | nov. 22, 2018 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA IDENTITATEA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Romanul ” Identitatea” este desăvârșirea trecerii lui Milan Kundera de la slavonismul central-european la franțuzism, cu personaje, locuri și un stil literar impregnat aproape în totalitate de spiritul și convenționalismul galic.

Este de-a dreptuil uimitor cum sub sublimul act literar al lui Milan Kundera un subiect banal, ba chiar înspăimântător de anodin, se transformă într-un subiect extrem de complex în care filosofia și psihologia, care într-o covârșitoare proporție este baza inestimabilelor sale capodopere, reușește să zugrăvească existența personajelor într-o miraculoasă analiză a unduitorului lăuntric uman.

” Identitatea” are ca subiect un cuplu aflat în prag de despărțire, Chantal și Jean-Marc nemaiputând să găsească unul în celălalt ceea ce au crezut, cu naivă ardoare plină de suculența inocenței, că au zărit la începutul povești lor, când albul era alb și negrul doar negru, iar nemărginirea doar un capitol din viața lor care putea fi atins și simțit oricând la intensitate maximă.

În acestă carte Milan Kundera emană diabolicul societății actuale, pelagra firii umane și ciuma haoticei căutări chiar și atunci când, simțindu-te complet și împlinit cu ajutorul sentimentului iubirii adevărate, numai este nimic de căutat, presărând, aproape pe negândite, peste umerii celor două personaje tăioasa lumină a inter-relaționării situată, explicabil sau nu, undeva între sfidare și neputință.

Ce se ascunde dincolo de zâmbetul larg al persoanei pe care o iubești și te iubește? Dar dincolo de mătasea cuvintelor îmbietoare? Ce este dincolo de carcasa trupului? Aceste întrebări, gravate în sufletele oamenilor transfigurează,configurează și reconfigurează, urcând și coborând ritmul simțirii într-o halucinogenă redescoperire a vechiului fel de a fi care, chiar și atunci când când îl raportezi la trăirile alături de persoana iubită, totuși constați cu stupoare că nu se mai potrivește în vreun fel, și atunci, într-un mod firesc, te înspăimânți, descoperind perfida înstrăinare față de cei din jur, dar mai ales față de tine însuți, și atunci începi să te cauți, încercând să te regăsești, deși ști că nu vei putea juca rolul acelui Lazăr ivit din mormânt, pentru că cel care ai fost cândva nu poate să răzbată până în tentaculele acestui prezent.

O carte capodoperă!

Lectură plăcută!

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții IDENTITATEA?

Vezi toată lista de cărți scrise de Milan Kundera sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA IDENTITATEA CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Identitatea
Autor: Milan Kundera
An apariție : 2008
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 152
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 22.11.2018
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Mândrie și prejudecată pornește în lupta de a demonta ,,primele impresii″ (titlul inițial) și orientează cititorul spre a privi lucrurile care i se întâmplă mai profund, dintr-o altă perspectivă. Jane Austen, autoarea operei de față, a fost o romancieră engleză care a...

Recenzie ”Ultimul tren spre Londra” de Meg Waite Clayton

Recenzie ”Ultimul tren spre Londra” de Meg Waite Clayton

"Ultimul tren spre Londra" de Meg Waite Clayton este povestea unei provocări la adresa unui sistem nemilos. O poveste foarte emoționantă care s-a scufundat în sufletul meu. Scriitoarea a reușit să arate cât de ușor se estompează granițele dintre sărăcie și bogăție,...

Recenzie „Partea de nord a inimii” de Dolores Redondo

Recenzie „Partea de nord a inimii” de Dolores Redondo

În august 2005, Katrina dă lovitura de grație New Orleans-ului după ce mii de oameni ignoraseră avertismentele autorităților și refuzaseră să fugă din calea urgiei. Un oraș afectat grav, în care oamenii, deja traumatizați după ce dăduseră piept cu furia ciclonului, se...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 2383 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 1 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments