Recenzie „Ieri, azi, mâine: Viața mea” de Sophia Loren

de | mai 26, 2021 | Beletristică, Memorii, Recenzii cărți

Ieri, azi, mâine: Viața meaCartea „Ieri, azi, mâine: Viața mea” de Sophia Loren este fascinantă. Până să o citesc, nu știam mare lucru despre actrița Sophia Loren. Poate doar că e italiancă, foarte frumoasă și câștigătoare a cel puțin unui premiu Oscar. Dar parcurgând această autobiografie am descoperit omul din spatele vedetei, temerile lui, urcușul lui în viață, plăcerile și neplăcerile cauzate de viața de artist.

Cea căreia în copilărie i se zicea Scobitoarea a devenit un sex-simbol al Italiei

De fapt, nu numai în Italia, ci în întreaga lume. De la studiourile de film italiene unde și-a început cariera ca figurantă a trecut la studiourile de film de la Hollywood, unde a devenit o actriță internațională. De-a lungul carierei sale de mai bine de 60 de ani, Sophia Loren, fostă Sofia Villani Scicolone, a jucat în peste 90 de filme și a câștigat nenumărate premii valoroase, printre care și două premii Oscar.

La activ a fost și soție, mamă și bunică, unele dintre cele mai dragi roluri din viața ei, așa cum o spune chiar ea în autobiografia sa – „Ieri, azi, mâine: Viața mea”

Citind această carte de memorii am descoperit o femeie cu visuri simple, pe lângă cel al unei cariere în domeniul filmului. O femeie frumoasă, dar introvertită, un pic timidă, dar foarte curajoasă și hotărâtă, sinceră și dăruită idealurilor ei. O Sophia care a visat la a fi soție devotată, iubită, mamă bună pentru copiii ei și bunică ce își răsfață nepoții.

Sophia Loren a fost măritată cu producătorul de film italian Carlo Ponti, cu care a avut o relație tumultuoasă, mai ales din cauza vremurilor, a presei și a legii. Dar și-a trăit viața frumos și are doi băieți, aduși pe lume nu fără greutate. Acum are și patru nepoței, cel mai mare miracol al vieții ei, după cum spune chiar marea actriță la începutul autobiografiei sale.

Artista s-a născut la Napoli, în Italia, și are un trecut zbuciumat. A fost crescută de mama și de bunica ei, tatăl lipsind din peisaj. Are o soră pe care a ajutat-o foarte mult de-a lungul vieții și a fost de asemenea susținută de ea. Împreună cu această familie a ei, preponderent feminină, a trecut și prin cel de-al doilea război mondial și a simțit pe pielea ei sărăcia, foametea, mizeria. Probabil că experiențele ei personale au ajutat-o să joace atât de bine mai tărziu în roluri grele, mărețe, care i-au adus recunoaștere și premii.

Printre filmele în care a jucat magistral Sophia Loren se numără și La Ciociara(1960), O zi specială(1977), Căsătorie în stil italian(1964), Cidul(1961), Ieri, azi, mâine(1963) și Floarea-soarelui(1970). 

Italianca nu a devenit cunoscută numai pentru frumusețea ei răpitoare și deloc clasică

A devenit faimoasă prin rolurile jucate alături de alți actori mari și mult mai cunoscuți la acele vremuri. A jucat printre alții cu Cary Grant, Frank Sinatra, Marlon Brando, Jack Lemmon, Paul Newman, Gregory Peck, Omar Sharif, Jean-Paul Belmondo și Richard Burton. Dar și cu colegi de film italieni precum Vittorio De Sica, Giancarlo Giannini, Marcello Mastroianni și Totò.

În prima sa carte de memorii, Sophia Loren împărtășește cu noi, cititorii, amintiri de tot felul despre munca ei, despre dragoste și familie. Despre suferințe și lipsuri, neajunsuri și scandaluri. Cred că cel mai mult mi-au plăcut pasajele în care actrița creionează relația profesională și impresiile ei despre colaborarea cu diferite nume ale cinematografiei internaționale. Iar paginile lucioase cu poze și scrisori din interiorul cărții fac această autobiografie și mai delicioasă.

De asemenea, m-a apropiat și mai mult de ea prin dezvăluirile sincere, dar dureroase, legate de încercarea ei de a deveni mamă și relația ei de iubire cu Carlo Ponti, relație care a trecut prin tot felul de încercări grele.

Autobiografia „Ieri, azi, mâine: Viața mea” trece prin trecutul Sophiei și prin istoricul carierei ei, și nu numai

Aduce în față în mod deschis atât scene care au făcut-o să sufere, scene care au maturizat-o pe actriță, dar și scene amuzante, amintiri plăcute și scenarii în care în sfârșit s-a aflat după ani de muncă și evoluție.

În spatele cuvintelor ei simple, am descoperit o femeie puternică, dar și creată din emoții. O femeie cu un plan bine pus la punct, care a ajuns în cele din urmă prin puterile ei și datorită prietenilor dragi și familiei acolo unde și-a propus. Sophia Loren este o femeie împlinită, care în prezent joacă rolul de bunică, cel mai minunat rol al vieții sale.

Titlu: IERI AZI MÂINE: VIAȚA MEA
Autor: Sophia Loren
An apariție : 2021
Editura: RAO
Nr. Pagini: 320
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1359

Alte recenzii de la Sophia Loren:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini
Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini

Oare de ce, ceea ce ni se întâmplă în copilărie ne marchează atât de profund întreaga viață? Adulți fiind, nu se presupune că avem puterea de a separa binele de rău cu mai multă ușurință? Unde dispare acel “eram mic și nu știam dar acum înțeleg și reușesc să mă...

Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas
Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas

Am așteptat ceva vreme acest volum și în sfârșit pot spune cu bucurie că a fost tradus și la noi. Dacă îmi aduc bine aminte, eu am citit atât "Corupt" cât și "Hideaway" imediat una după alta, pentru a nu uita intriga și contextul. Acțiunea este destul de complicată și...

Recenzie „Furia” de Alex Michaelides
Recenzie „Furia” de Alex Michaelides

Alex Michaelides este cunoscut pentru două cărți de success, ce pare că au urmat aceeași rețetă - "Pacienta Tăcută" și "Fecioarele". Ambele au avut intrigi palpitante și ne-au pus la încercare capacitatea de detectiv. "Furia" merge pe aceași format, însă promite ceva...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 4 luni, 22 zile și a scris până acum 423 articole. Se află pe poziția 4 din 13 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments