Recenzie “Ieri, azi, mâine: Viața mea” de Sophia Loren

by | May 26, 2021 | Beletristică, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA IERI AZI MÂINE: VIAȚA MEA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Ieri, azi, mâine: Viața meaCartea “Ieri, azi, mâine: Viața mea” de Sophia Loren este fascinantă. Până să o citesc, nu știam mare lucru despre actrița Sophia Loren. Poate doar că e italiancă, foarte frumoasă și câștigătoare a cel puțin unui premiu Oscar. Dar parcurgând această autobiografie am descoperit omul din spatele vedetei, temerile lui, urcușul lui în viață, plăcerile și neplăcerile cauzate de viața de artist.

Cea căreia în copilărie i se zicea Scobitoarea a devenit un sex-simbol al Italiei

De fapt, nu numai în Italia, ci în întreaga lume. De la studiourile de film italiene unde și-a început cariera ca figurantă a trecut la studiourile de film de la Hollywood, unde a devenit o actriță internațională. De-a lungul carierei sale de mai bine de 60 de ani, Sophia Loren, fostă Sofia Villani Scicolone, a jucat în peste 90 de filme și a câștigat nenumărate premii valoroase, printre care și două premii Oscar.

La activ a fost și soție, mamă și bunică, unele dintre cele mai dragi roluri din viața ei, așa cum o spune chiar ea în autobiografia sa – “Ieri, azi, mâine: Viața mea”

Citind această carte de memorii am descoperit o femeie cu visuri simple, pe lângă cel al unei cariere în domeniul filmului. O femeie frumoasă, dar introvertită, un pic timidă, dar foarte curajoasă și hotărâtă, sinceră și dăruită idealurilor ei. O Sophia care a visat la a fi soție devotată, iubită, mamă bună pentru copiii ei și bunică ce își răsfață nepoții.

Sophia Loren a fost măritată cu producătorul de film italian Carlo Ponti, cu care a avut o relație tumultuoasă, mai ales din cauza vremurilor, a presei și a legii. Dar și-a trăit viața frumos și are doi băieți, aduși pe lume nu fără greutate. Acum are și patru nepoței, cel mai mare miracol al vieții ei, după cum spune chiar marea actriță la începutul autobiografiei sale.

Artista s-a născut la Napoli, în Italia, și are un trecut zbuciumat. A fost crescută de mama și de bunica ei, tatăl lipsind din peisaj. Are o soră pe care a ajutat-o foarte mult de-a lungul vieții și a fost de asemenea susținută de ea. Împreună cu această familie a ei, preponderent feminină, a trecut și prin cel de-al doilea război mondial și a simțit pe pielea ei sărăcia, foametea, mizeria. Probabil că experiențele ei personale au ajutat-o să joace atât de bine mai tărziu în roluri grele, mărețe, care i-au adus recunoaștere și premii.

Printre filmele în care a jucat magistral Sophia Loren se numără și La Ciociara(1960), O zi specială(1977), Căsătorie în stil italian(1964), Cidul(1961), Ieri, azi, mâine(1963) și Floarea-soarelui(1970). 

Italianca nu a devenit cunoscută numai pentru frumusețea ei răpitoare și deloc clasică

A devenit faimoasă prin rolurile jucate alături de alți actori mari și mult mai cunoscuți la acele vremuri. A jucat printre alții cu Cary Grant, Frank Sinatra, Marlon Brando, Jack Lemmon, Paul Newman, Gregory Peck, Omar Sharif, Jean-Paul Belmondo și Richard Burton. Dar și cu colegi de film italieni precum Vittorio De Sica, Giancarlo Giannini, Marcello Mastroianni și Totò.

În prima sa carte de memorii, Sophia Loren împărtășește cu noi, cititorii, amintiri de tot felul despre munca ei, despre dragoste și familie. Despre suferințe și lipsuri, neajunsuri și scandaluri. Cred că cel mai mult mi-au plăcut pasajele în care actrița creionează relația profesională și impresiile ei despre colaborarea cu diferite nume ale cinematografiei internaționale. Iar paginile lucioase cu poze și scrisori din interiorul cărții fac această autobiografie și mai delicioasă.

De asemenea, m-a apropiat și mai mult de ea prin dezvăluirile sincere, dar dureroase, legate de încercarea ei de a deveni mamă și relația ei de iubire cu Carlo Ponti, relație care a trecut prin tot felul de încercări grele.

Autobiografia “Ieri, azi, mâine: Viața mea” trece prin trecutul Sophiei și prin istoricul carierei ei, și nu numai

Aduce în față în mod deschis atât scene care au făcut-o să sufere, scene care au maturizat-o pe actriță, dar și scene amuzante, amintiri plăcute și scenarii în care în sfârșit s-a aflat după ani de muncă și evoluție.

În spatele cuvintelor ei simple, am descoperit o femeie puternică, dar și creată din emoții. O femeie cu un plan bine pus la punct, care a ajuns în cele din urmă prin puterile ei și datorită prietenilor dragi și familiei acolo unde și-a propus. Sophia Loren este o femeie împlinită, care în prezent joacă rolul de bunică, cel mai minunat rol al vieții sale.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții IERI AZI MÂINE: VIAȚA MEA?

Vezi toată lista de cărți scrise de Sophia Loren sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA IERI AZI MÂINE: VIAȚA MEA CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Ieri Azi Mâine: Viața Mea
Autor: Sophia Loren
An apariție : 2021
Editura: RAO
Nr. Pagini: 320
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Publicată la 26.05.2021
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Am fost convinsă că va fi dragoste la prima vedere, probabil impulsionată de coperta extraordinară și de ratingul fabulos de pe Goodreads, dar ceva nu s-a legat între noi. Poate că totul mi s-ar fi părut mai interesant dacă autoarea alegea să meargă pe fantasy, în loc...

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Jumătatea dispărută, lansată în vara anului 2020, a câștigat primul loc la secțiunea de ficțiune istorică din cadrul Goodreads Choise Awards 2020 și a fost publicată deja și în română de Editura Trei. Este o poveste despre schimbare, despre avantajele și...

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

"Să reîncepem să visăm" este o carte ce face parte din genul Literatură creștină. Dar ar putea fi la fel de bine încadrată și la genul Literatură motivațională. Este scrisă de Papa Francisc, conducătorul din prezent al Bisericii Catolice de la Vatican, în colaborare...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 986 zile și a scris până acum 276 articole. Se află pe poziția 3 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments