Recenzie ” Imaginarul violent al românilor”

Titlu: Imaginarul Violent Al Românilor
Autor: Ruxandra Cesereanu
An apariție : 2016
Editura: TracusArte
Nr. Pagini: 578
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 9.11.2016
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

ACUM GĂSEȘTI IMAGINARUL VIOLENT AL ROMÂNILOR PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Dacă vă aflați în căutarea anumitor răspunsuri, pe care nu o să le găsiți vreodată în manualele didactice, indiferent de nivelul de studiu atins, atunci cu siguranță trebuie să citiți cartea Ruxandrei Cesereanu, apărută anul acesta la Edutra TracusArte.

imaginarul-violent-al-romanilor-ruxandra-cesereanu

Echidistantă și incisivă, pertinentă și iluminatoare, cartea reușește să pătrundă dincolo de zumzetul aparențelor, încercând să explice partea ceva mai întunecată a modernistului homo sapiens din spațiul carpato-danubiano-pontic. Astfel că, între înfierare și exonerare, între explicabil și relatare, Ruxandra Cesereanu încearcă să explice derapajele lingvistice și comportamentale, atât cele de la nivelul gazetăresc, cât și cel politic.

Scabrosul, libidinosul, pestilențialul anumitor gândirii care, profitând de existrența anumitor ferestre săpate în istorie, și-au câștigat nenumărați adepți, de la mai toate palierele sociale, sunt așezate sub lupa explicațiilor verosimile, autoarea focalizându-se asupra anumitor personaje, atât istorice cât și culturale, care au presărat venunul unui violent limbaj în încercarea de amprentare a marmurei eternității.

Mihai Eminescu, I.L. Caragiale și Tudor Arghezi, cu toții furtunoși gazetari, adjectivali, invectivi și asupritori prin verva limbajului descanonizat, fiecare fiind posesor al unui inconfundabil stil propriu și bineînțeles, fiecare cu un anumit ideal și o imfluență , consevatori, naționaliști sau chiar ultranaționaliști (în sens istoric), aceștia au dat dovadă de un extraordinar stil pamfletar, persiflator și acid.

Găsim în această carte explicații pentru anumite bulversante evenimente istorice, devenite cutume ale națiunii, despre puroierea frecventă practicată de pseudo-jurnaliștii din perioada comunistă, despre narcisisticul cult al personalității, megalomanie și otrăvitori.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Ruxandra Cesereanu.

Se încearcă o anumită analiză a unor clipe istorice (care în timpul nostru se măsoară în ani sau zeci de ani) când anumite momente prielnice sau nu, au eliberat sau a împovărat mult încercata națiune română.

O carte absolut fabuloasă, care mi-a uns sufletul cu analgezicul unor răspunsuri pe care le tot căutasem o îndelungată perioadp de timp.

Lectură plăcută!

ACUM GĂSEȘTI IMAGINARUL VIOLENT AL ROMÂNILOR PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

Citind cartea realizezi vastitatea implicațiilor anumitor momente istorice.

Aspecte Negative:

Profunzimea argumentelor poate deruta anumite paliere sociale.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.