Recenzie ” Un singur cer deasupra lor” de Ruxandra Cesereanu

Autor: Ruxandra Cesereanu
An apariție : 2013
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 240
Acordă o notă cărții:
 
Aspecte Pozitive:

Când cineva îți narează o istorie pe care manualele, dintr-o putredă lașitate, refuză să o cuprindă între coperțile sale, înclini să te consideri o persoană extrem de norocoasă.

Aspecte Negative:

Prea puțină incisivitate.

Vreme de cincizeci de ani a existat un pact între Dumnezeu și Diavol, astfel, într-un mod plastic, construiește Ruxandra Cesereanu explicația bicisniciei perioadei comuniste în cartea intitulată ” Un singur cer deasupra lor”, apărută la editura Polirom.

un-singur-cer

Într-un amestec de realism sufocant și ficțiune alertă, autoarea ne prinde într-o lume agonizantă care, mustind în sucul gastric al unor spasmofilice comportamente, justificate doar de doctrina imundă a filosofiilor sortite eșecului încă de la primul gângurit.

Călăi și osândiți, calomniați și calomniatori, delatori și pușcăriabili, copii cu vise înguste, mame deprinse cu un altfel de stoicism, tați cu grumazul maltratat de jugul muncii sisifice, cu toții trăiesc în aceeași colivie frumos poleită de grija celor puternici de a ascunde gunoiul sub preșul de la intrarea în pseudo-sanctuarului unei putrede ordini.

Este epoca în care caracterele îndoielnice, parcă printr-un sadic capriciu al hazardului, ajung să se cocoațe pe piedestaluri care le scaldă incomensurabilele orgolii sub mantia unei hilare împăunări situată undeva între demiurgia nesătulei ascensiuni și terifiantul cult al personalității, care l-a ridicat pe ”Eu” cu mult deasupra nemărginirii.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Ruxandra Cesereanu.

Stilul este înțepător, precum imprevizibilele mișcări ale spadasinului iscusit, care însă nu-și lovește letal adversarul, lăsându-i totuși oportunitatea căinței. Cam asta face Ruxandra Cesereanu, oferind generațiilor ce vin din urmă pilde și istorie ăn formă brută, neșelfuită, nu ca o lecție a înfierării, ci ca un semnal adresat unei lumi care încă mai poate fi mântuită.

O care absolut fabuloasă care, sub nicio formă, nu trebuie ratată!

Lectură plăcută!

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
Câștigă cartea săptămânii
Peste 8000 iubitori de carte s-au alăturat Tribului Booknation.ro și participă săptămânal la concursul Cartea Săptămânii, în care oferim ca premii multe 📖 foarte faine! Hai și tu! 👍

Descoperă cartea săptămânii

Iubim comentariile tale :)