Recenzie “Împăratul muștelor” de William Golding

de | dec. 12, 2021 | Beletristică, Fantezie, Recenzii cărți

Copilăria – acea vârstă a inocenții, gingășiei și purității. Adesea obișnuim să ridicăm copii la rang de divinitate, îi numim îngerași, îi considerăm ființe nevinovate… Ei bine, acest roman sparge standardele. Golding vrea să demonstreze contrar ideilor majorității, că germenele răului se află și în copii.

Un grup de copii scapă cu viață din catastrofa prăbușirii unui avion și încearcă să supraviețuiască pe o insulă pustie din mijlocul Pacificului. Veți vedea felul în care se modelează și se schimbă caracterele unor copii, cum sălbăticia își va pune amprenta și ce consecințe va aduce aceste schimbări.

Cu ochii strălucitori, cu gurile deschise, triumfători, savurau dreptul de a domina. Se simțeau înălțați: erau prieteni.

Golding reușește să analizeze natura umană într-un mod profund. Îți zguduie ideile preconcepute și te face să meditezi asupra unor dileme eterne: Sunt oare întotdeauna adevărul și binele triumfătoare? Cel corect este și cel învingător? Poate umanitatea fi condusă de oameni înzestrați cu calități de lideri și care luptă pentru binele comun; sau totuși despoții și tiranii avizi de putere ne conduc? Poate fi rațiunea mai puternică decât instinctele sau totuși nu ne diferențiem prea mult de animale? Ce contribuie mai mult la modelarea caracterelor: fondul genetic sau mediul (societatea)?

Deznodământul este și el pe potrivă și de un simbolism aparte. De fapt, întreaga operă este bogată în metafore frumos voalate care dau dreptul la interpretări diferite.

… molopsiți de lacrimile lui, ceilalți copii începură și ei să tremure și să plângă în hohote. Iar în mijlocul lor, Ralph, nespălat, cu părul încălcit, murdar la nas, plângea sfârșitul nevinovăției, bezna inimii omenești și caderea în gol a adevărului, a înțeleptului său prieten Piggy.

Nu este o lectură ordinară. Aș zice chiar că este o lectură incomodă. Te scoate din zona de confort, îți prezintă o altă realitatea. Îți arată ceva neintuit și neprevăzut, uneori chiar neverosimil. Cu siguranță este o carte care merită atenția, cel puțin pentru diversificare.

Titlu: ÎMPĂRATUL MUȘTELOR
Autor: William Golding
An apariție : 2017
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: Actiune, aventura
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1011

Alte recenzii de la William Golding:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu a fost redactor Booknation.ro și a scris 211 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments