Recenzie In vitro de Daniela Raţiu

by | May 17, 2015 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA IN VITRO ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

 După multă vreme în care nu am mai reuşit să citesc nici un cuvânt, am pus  mâna pe cartea Danielei Raţiu, In vitro. Cred că nu mai are rost să spun că    m-a captivat încă de la primele rânduri şi că m-a transpus într-un alt univers.

Cartea prezintă viaţa a patru femei care stau în acelaşi bloc: Maia, Gisela, Camelia şi, puţin mai târziu, Ilinca şi problemele pe care ele le întâmpină.

Titlul, foarte sugestiv, ne duce cu gândul la un loc închis, artificial, care nu permite dezvoltarea pe nici un plan. Încă de la prima pagină, observi capitolele  care fac referire la cele 10 porunci, astfel, cartea te pregătește pentru o poveste despre singurătate, despre lipsa comunicării şi efectele sale, despre descoperirea şi acceptarea sinelui.

Cele patru protagoniste sunt foarte diferite între ele şi poate că aacest lucru dă un  farmec  aparte cărţii. Maia este o femeie puternică, voluntară, căsătorită, dar care are probleme cu soţul ei. Gisela ,,are 40 de ani şi n-a fost nicicând măritată.” Pe deasupra este violoncelistă în orchestră şi are o aventură cu dirijorul ei, Virgil. Carmen, femeia plinuţă de la etajul trei şi indrăgostită până peste cap de Sandu, începe să îşi descopere şi să îşi accepte sinele. În ciuda faptului că Ilinca apare mai târziu, ea are puterea de a schimba destine şi a modifica radical cursul acţiunilor.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Daniela Raţiu

Cred că această carte poate pune multe semne de întrebare în legătură cu oamenii, cu acţiunile lor, cu minciunile care le spun altora, dar și lor însuși.

Textul este accesibil pentru fiecare dintre cei care ar dori să observe tipologii de personaje şi diferenţele care pot interveni în comportamentul unui caracter din carte. Fiecare acţiune are şi un răspuns, astfel, fiecare întâmplare îşi lasă amprenta asupra personajelor. Lungile pasaje de monolog sunt de ajutor în înţelegerea acestor relaţii cauză-efect, dar şi în observarea diferitelor mentalităţi.

Aş spune, cu dragă inimă, că această carte ar trebui citită, dacă nu pentru personaje şi întâmplări, atunci pentru psihologia deosebit de frumoasă din spatele fiecărui gând şi complexitatea relaţiilor.

Titlu: In Vitro
Autor: Daniela Raţiu
An apariție : 2014
Editura: CARTEA ROMâNEASCă
Nr. Pagini: 238
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 17.05.2015
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Carte ce te face să analizezi caracterele oamenilor și acțiunile lor.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Cartea oglinzilor” de Eugen Ovidiu Chirovici

Recenzie “Cartea oglinzilor” de Eugen Ovidiu Chirovici

Cartea oglinzilor este un thriller mystery scris de Eugen Ovidiu Chirovici ce a fost tradus în peste 38 de cărți, luând cu asalt piața de carte internațională. Un nume cu renume Acest roman este unul dintre puținele scrise de un român ce a făcut o adevărată vâlvă în...

Recenzie ”Văduva de safir” de Dinah Jefferies

Recenzie ”Văduva de safir” de Dinah Jefferies

Am ales să citesc cartea „Văduva de safir” datorită imaginii de pe copertă. Poate părea amuzant, însă așa este. Luna Octombrie este aproape gata, iar mie îmi este atât de dor de vară. Imaginea de pe copertă m-a dus cu gândul la o vacanță de vară pe malul mării și m-am...

Recenzie: “Moarte pe Nil” de Agatha Christie

Recenzie: “Moarte pe Nil” de Agatha Christie

În luna decembrie este programată lansarea filmului Moarte pe Nil de la 20th Century Studios, ecranizare a romanului celebrei scriitoare Agatha Christie. Ne vom reîntâlni cu detectivul belgian Hercule Poirot interpretat, de data aceasta, de actorul Kenneth Branagh...

Ana Chirali este redactor Booknation.ro de 2025 zile și a scris până acum 2 articole. Se află pe poziția 109 din 151 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana Chirali aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments