Recenzie ”Îndoiala” de Ashley Audrain

by | Mar 25, 2021 | Ficțiune, Horror și Thriller, Literatură Contemporană, Mister, Psihologie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ÎNDOIALA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Crezi că genele moștenite sunt mai puternice decât educația? Crezi că destinul oricărui om este influențat implacabil de moștenirea genetică? Sau ești de părere că gena se moștenește și poate rămâne într-o stare latentă dacă educația și mediul n-o ajută să iasă la suprafață. Crezi că există porniri reprobabile și nefirești ce pot fi puse exclusiv pe ereditate și care nu pot fi combătute oricât de multă cultură, informație, afecțiune și educație ai oferi? Sau întotdeauna acestea sunt cauzate de traume și abuzuri trăite anterior?

Premisa cărții este foarte interesantă. Sunt fiică și mamă și îmi doresc să devin la un moment dat și bunică. Ideea a patru generații pe linie feminină ce par a avea toate un comportament bizar și tendințe sociopate față de propriii copii poate fi destul de controversată și greu de digerat. Există oare posibilitatea ca o anomalie genetică să fi fost transmisă tuturor urmașilor de tip feminin?

În carte sunt urmărite patru generații de femei și comportamentul pe care îl au față de propriile familii. Este o poveste urâtă, plină de angoase, incriminări, suspiciuni și frustrare despre destrămarea unei familii. Este o poveste în care copiii sunt abandonați, abuzați sau chiar urâți de propriile mame. Personajul central este foarte bine conturat, gândurile îi sunt foarte atent surprinse și definesc într-un mod terifiant groaza și neliniștea pe care o trăiește. Mi-a plăcut Blythe până la un punct. Am avut senzația că la un moment dat a depășit o limită și a început să semene foarte bine cu propria mamă și bunică, luând-o pe o pantă descendentă și periculoasă pentru psihicul ei deja instabil și încercat. Dar i-am găsit scuze și justificări într-un fel.

Blythe a fost abandonată de mama sa la vârsta de 11 ani, dar nici înainte nu a simțit că legătura dintre ele este o legătură normală mamă-fiică. A lăsat trecutul în urmă și se concentrează pe prezent, să clădească un viitor și o familie frumoasă lângă bărbatul pe care-l iubește. Visează să devină o mamă bună, o mamă care să nu semene deloc cu mama ei. Dar când apare în peisaj, Violet, fiica ei, toate visurile și planurile ei se năruie. Cine e de vină? De ce nu simte acea dragoste necondiționată atât de trâmbițată de orice mamă? Unde greșește? Sau cine greșește? Ce e în neregulă cu femeile din familia ei? De ce nu se poate conecta cu propria fată? Unde a procedat greșit? Când a început să crească prăpastia dintre ele? De ce nu o poate privi pe Violet ca pe un copil normal? Disprețul, răceala, rezistența pasivă sau accesele violente și sălbatice sunt doar în imaginația ei? Exagerează și nu conștientizează? E oare genul de femeie pentru care statutul de mamă nu va fi nicicând potrivit?

Există un domeniu al geneticii, nou apărut, numit epigenetică transgenerațională care studiază transmiterea ereditară a anumitor gene ce au suferit transformări de funcție datorate unei frici dobândite în timpul vieții în urma unor traume. Cu alte cuvinte, influența negativă pe care un anumit eveniment o are asupra unui individ pare a se transmite genetic la urmașii lui. Poate fi trauma o moștenire? Și în ce mod poate influența caracterul individului?

Este un debut care promite și care îți ridică multe întrebări la fileu. Perspectiva din care sunt privite evenimentele și situațiile este foarte personală și foarte bine analizată și argumentată. Cum ai proceda? Cum ai lupta cu așa ceva? Cum ai privi situația și ce ai face ca să o schimbi? Până unde ți-ai pune încrederea în propriul copil? Te-ai învinui pentru educația pe care i-ai oferit-o? Ai simți că ai eșuat ca părinte? Te-ai blama pentru ceea ce gândești despre propriul copil? Ai lupta sau ai fugi? Dacă este o predispoziție genetică ar fi putut să fie îndreptată sau evitată? Care e limita dintre iubire și conștiință?

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții ÎNDOIALA?

Vezi toată lista de cărți scrise de Ashley Audrain sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ÎNDOIALA CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Îndoiala
Autor: Ashley Audrain
An apariție : 2021
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 352
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Publicată la 25.03.2021
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Central Park” de Guillaume Musso

Recenzie ”Central Park” de Guillaume Musso

Există momente în viață cand o ușă se deschide si ești inundat de lumină. Clipe rare când ceva se descătușează în tine. Plutești în imponderabilitate, gonești pe o autostradă fără radar. Alegerile devin limpezi, răspunsurile inlocuiesc întrebările, frica cedează locul...

Recenzie ”Hud Ranat” de Cecilia

Recenzie ”Hud Ranat” de Cecilia

Cum sunteți dragii mei? Acceptați invitația de a porni într-o călătorie inedită în următoarele minute? Cartea Hud Ranat scrisă de Cecilia cuprinde cadrul, personajele și situațiile perfecte pentru a evada memorabil pe o altă planetă din univers. Călătorim în acest...

5 2 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 821 zile și a scris până acum 177 articole. Se află pe poziția 4 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments