Recenzie „Inima dragonului” de M.M.Țara

Autor: M.M. Țara
An apariție : 2016
Editura: Crux Publishing
Nr. Pagini: 365
Acordă o notă cărții:
 

POȚI CUMPĂRA CARTEA DE PE:

Aspecte Pozitive:

Basmul post-modernist, numit de unii ”Fantasy”, are prin intermediul lui M.M. Țara un pilon de sprijin.

Aspecte Negative:

Folosirea de termeni fantasy, noi, poate deruta cursivitatea citirii.

Iată că, în sfârșit, a apărut și urmașul post-modernist al lui Petre Ispirescu, pe numele său M.M. Țara, un tânăr care se pricepe de minune să împletească basmul cu genul fantasy fără a crea disonanța harababurii derutante.

Inima dragonului, cartea apărută anul acesta la editura Crux Publishing, ne oferă o lume de basm, prinsă în chingile unei intrigi sufocante în care acțiunea se desfășoară într-un ritm cursiv, fără labirintice întortocheri stilistice, în ciuda nenumăraților termeni plini de suculența unui imaginar halucinant, oferind impresia nemărginirii și a puterii de plămădire sub virilitatea condeiului mânuit cu dibăcie de către tânărul M.M. Țara.

Gradualitatea ritmului introduce scriitorul, odată cu fiecare pagină, într-o lume invernală, care croșetează sublimul și grotescul cu aceeași unitate de măsură.

Astfel personajele din Inima dragonului sunt extrem de complexe, cu taine, idealuri și trăiri care îți pot tăia răsuflarea în absolut orice moment, cu ambiții malefice sau altruiste care pot afecta pe ceilalți într-un înrobitor naufragiu de neputincioase victime colaterale, dar mai ales cu contingența fenomenologică a unei lumi care, deși pare extrem de bine înrădăcinată, în realitate prezintă o terifiantă fragilitate.

Într-o lume în care metisajul raselor devine din ce în ce mai pregnant, cu dragoni, uriași, liliputani și magi, dincolo de eterna luptă dintre bine și rău, avem totuși parte și de descriptivismul lăuntric al simțurilor, chiar dacă acesta este ambiguu, aproape pasager și uneori abia sesizabil.

Trăirismul personajelor din Inima dragonului are în miezul său o anumită anatemizare izvorâtă din imemorialitatea capriciosului timp, anumite personaje pe cale orală din generație în generație de sute de ani.

Imaginarul jumelui M.M. Țara este promițător, dăruindu-ne senzația ascensiunii literare, la acest argument îndrăznind să adaug cursivitatea exprimării, conexiunea dintre povestirile și întâmplările personajelor, sonoritatea numelor de oameni și locuri alese într-o consonanță simbolistică situată undeva între izul fino-ugric și germanofilismul sobrietății, totul în numele Nordului Înghețat și pustiitor.

Alegerea influenței Nordului în detrimentul Sudului este, în mod indubitabil din punctul meu de vedere, principalul pilon de sprijin în penetranta zugrăvire a unei lumi hrăpărețe aflată într-o continuă luptă pentru supraviețuire, cu derapaje etice și vieți frânte încă de la prima îndrăzneală a conjugării independente.

O carte și un autor promițători!

Lectură plăcută!

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
Câștigă cartea săptămânii
Peste 8000 iubitori de carte s-au alăturat Tribului Booknation.ro și participă săptămânal la concursul Cartea Săptămânii, în care oferim ca premii multe 📖 foarte faine! Hai și tu! 👍

Descoperă cartea săptămânii

Iubim comentariile tale :)