Recenzie ”Inițiatul” de Robert Finn

Titlu: Inițiatul
Autor: Robert Finn
An apariție : 2006
Editura: Rao
Nr. Pagini: 448
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Diana Daniela Macovei
Publicată la 31.10.2016
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Inițiatul” de Robert Finn
Acordă o notă

initiatul-robert-finnInițiatul m-a atras inițial datorită unui scurt fragment despre sufletul omenesc. Mi s-a părut un citat de așa o profunzime încât trebuia să citesc întregul volum. Practic țipa la mine.

Sufletul omenesc este mai mult plastic decât elastic. Dacă îl strivești și apoi îi dai drumul, va încerca să se întoarcă la vechea lui formă, dar ceea ce-i rămâne e de fapt amprenta vizibilă și murdară a unei mâini străine. De fiecare dată când încerci să te schimbi pentru a te adapta unui loc, chestia asta te marchează.

Și nu am fost dezamăgită. Am avut un întreg capitol de idei filosofice aplicabile situației actuale pentru sufletul meu modern, chinuit. Banjo, prietenul protagonistului David Braun este ca o pată luminoasă pe un cer fără stele. Am fuzionat cu fiecare dram de inteligență filosofică pe care i l-a turnat în urechi lui David.

În fiecare zi, ne mutilăm pe noi înșine doar pentru a corespunde cerințelor. Nici măcar nu așteptăm să fim rugați. Ne place să ne arătăm inițiativa. … suntem în stare să ne smulgem și inima din piept pentru firmă. Și cei mai mulți dintre noi o vom face zâmbind, deoarece sperăm că, la capătul chinului, când vom corespunde pe deplin, cel care ne-a pus cuțitul în mână va zâmbi și ne va spune: Bun venit la bord, fiule.

Robert Finn ne poartă pașii pe urmele unui secret chinezesc ce promite viață veșnică scutită de bolile omenești. David Braun, angajatul unei firme de asigurări de lux, este pus în situația de a găsi o cutie cu o construcție neobișnuită, sculptată în os, îmbrăcată în piele, cu un desen complicat din platină, furat din seiful firmei.

Susan Milton, profesor universitar şi expert în antichităţi exotice, vine în Londra pentru a studiat documentele deosebit de vechi și valoroase donate universităţii după ce proprietarul a decedat. Faima şi cunoştinţele lui Susan îl pun pe David în situaţia de a lua legătura cu frumoasa profesoară pentru a primi câteva informaţii în legătura cu cine ar fi interesat să achiziţioneze misteriosul lui obiect.

Dar o tentativă de furt ale noilor documentele aflate în posesia universităţii, scot la iveală un adevăr vital: documentele istorice studiate de Susan descriu exact piesa căutată de angajatorul lui David. Astfel, cei doi ajung în situaţia de a face un front comun împotriva unui inamic complet necunoscut, fiind prinşi în mijlocul unui conflict de-a dreptul periculos.

Ciudata cutie ale cărui ramificaţii istorice nu poate fi fixată asupra unei perioade dă romanului o tentă de simbolism şi afundare în trecut. Însă, în ciuda acestei tente simbolistice, cititorii sunt departe de anvergura sau asemănarea cu vreun roman semnat Dan Brown.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Robert Finn.

Inițiatul este acel roman fantastic numai bun de savurat într-o zi relaxantă. Punctele filosofice de deschidere îți deschid apetitul, apoi acțiunea ce urmează îți zgândărește curiozitatea, ca mai apoi să te lași purtat cu plăcere în micile dispute ale personajelor.

Robert Finn creionează o lectură frumoasă pentru cei care vor ca misticul să nu le perturbe realitatea, dar și pentru cei care vor să afle consecinţele unei poveşti a doi oameni obișnuiți ale căror drumuri se încrucișează brusc.

Romanul este de-a dreptul de domeniul fantasticului dacă ne concentrăm pe obiectul magic. Dar, mie personal mi-a plăcut mai mult idila dintre David și Susan. David, care în imaginea mea părea un viitor mafiot, s-a dovedit a fi un gentleman timid, pus mereu în încurcătură de frivola Susan.

Susan, personaj ironic, mereu pus pe șotii, mi s-a părut de o comicitate reală. Era mereu cu fraza la ea, ceea ce era de așteptat de la un profesor universitar, dar mai  ales, era o persoană obișnuită să tachineze, iar în cazul lui David o făcea cu şi mai mult elan, doar de dragul de a-l vedea pus în încurcătură.

Știu că acesta nu sunt ”eu”. Dar, dacă aș ști ce sunt de fapt ”eu”, pot să-ți spun că aș tuli-o într-acolo cu viteza glonțului.

Aspecte Pozitive:

Mi-a plăcut relaţia dintre protagonişti şi modul cursiv al acţiunilor.

Aspecte Negative:

Povestea cutiei mistice, precum şi acţiunile magice au fost de-a dreptul puerile, desprinse parcă din poveştile cu Aladin şi lampa fermecată.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.