Recenzie „Institutul” de Stephen King

de | sept. 14, 2020 | Ficțiune, Horror și Thriller, Literatură Contemporană, Mister, Recenzii cărți, Suspans

🔥 CARTEA INSTITUTUL ARE REDUCERE PE:

Ce e Institutul? Pentru unii absolut nimic, deoarece puțini știu de existența lui. Dar pentru anumiți copii, mai speciali, e iadul pe pământ. E locul în care li se ia tot, locul care îi transformă în legume. Metodele rudimentare și brutale pe care le aplică, experimentele la care sunt supuși copiii sunt în genul celor din Zbor deasupra unui cuib de cuci. Institutul este un edificiu strict secret, ce are pe statul de plată foști militari, al cărui scop este de a proteja umanitatea anticipând anumite tragedii cu ajutorul clarviziunii și acționând pentru a le opri. Pentru a realiza astfel de lucruri au nevoia de puterea mintală a acestor copii. Capacitățile lor telepatice sau telekinetice reprezintă interesul savanților din Institut.

Deși e dureroasă, e în același timp și interesantă perspectiva, deoarece urmărim povestea prin ochii unor copii abuzați. Copii răpiti în miezul nopții din propriile paturi cărora nu li se spune nimic și se trezesc față în fața cu niște monștri cu chip de oameni. Copiii par slabi și ușor de manevrat, ceea ce e absolut firesc, deoarece în ciuda talentelor lor speciale, sunt doar niște copii cărora le e dor de acasă și de părinți. Luke este personajul principal. Cu ce e el diferit față de ceilalți copii? Nici măcar nu este printre cei mai puternici la abilități extrasenzoriale, dar Luke este dotat cu o inteligență peste medie. De fapt, este atât de deștept încât a luat bacul la 12 ani și a fost admis deja la două universități de renume. Asta nu înseamnă nu e dezorientat și speriat de situație. Dar curajul nu înseamnă nu ți-e frică. Curajul înseamnă ți depășești frica.

E interesantă schimbarea suferită de cei care lucrează în Institut. Foști militari în marea lor majoritate, oameni care și-au pierdut umanitatea și privesc abuzurile asupra copiilor fără niciun fel de mustrare de conștiință. Pentru ei, e un job ca oricare altul, este rutină. Nu privesc copiii ca pe niște ființe umane, sunt doar cobai, subiecți pe care-și experimentează teoriile. Munca lor este mult mai importantă decât durerea sau moartea subiecților lor.

Abuzați, maltratați, mințiți, speriați, prieteniile pe care reușesc să le lege în condiții oribile sunt deosebite. Și, deși unii sunt foarte mici, reușesc să înțeleagă că doar împreună pot fi o forță redutabilă. Doar împreună pot desființa Institutul, asumandu-și riscuri și sacrificii. Întrebarea care rămâne e: merită să sacrifici câțiva pentru siguranța majorității? Ce e de preferat a alege? Un rău mic sau un viitor incert?

Dacă îți place recenzia cărții INSTITUTUL, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Stephen King

Părerea mea e exprimată perfect de un citat al lui Dostoievski:

Există oare vreo justificare a păcii, a fericirii noastre și chiar a armoniei eterne, dacă în numele lor, pentru un fundament mai solid, se va vărsa fie și cea mai mică lacrimă a unui copil nevinovat? Lacrima aceasta nu justifică nici un progres, nici o revoluție. Nici un război. Ea mereu va cântări mai mult. Doar o mică lacrimă…

Povestea este înfiorătoare, poate un pic dusă spre absurd la sfârșit, dar foarte captivantă și antrenantă. King își reconfirmă statutul de maestru al suspansului.

Dacă vor reuși copiii se salveze și cum, aflați singuri. Eu o recomand cu mare drag.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA INSTITUTUL CU REDUCERE DE PE:

Titlu: INSTITUTUL
Autor: Stephen King
An apariție : 2020
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 608
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 689

Alte recenzii de la Stephen King:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 4 ani, 10 luni, 18 zile și a scris până acum 553 articole. Se află pe poziția 3 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments