Recenzie ”Ispitirea Sfântului Anton” de Gustave Flaubert

Titlu: Ispitirea Sfântului Anton
Autor: Gustave Flaubert
An apariție : 2009
Editura: RAO
Nr. Pagini: 192
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 14.01.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Ispitirea Sfântului Anton” de Gustave Flaubert
Acordă o notă

ACUM GĂSEȘTI ISPITIREA SFÂNTULUI ANTON PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

” Ispitirea Sfântului Anton”, publicat în anul 1874, este exemplul perfect al reușitei integrării armonioase a poemului în proză.

Într-un stil lapidar, dar cu multiple conotații poleite cu simbolismul exegetic al laturii filozofice de factură flaubertiană, Ispitirea Sfântului Anton ne prezintă continua luptă dintre realitatea materială și realitatea virtuală, dar mai ales cea dintre stoicismul posibilei mântuiri și îndrăzneala hămesitei dorințe de a cunoaște, de a explica propriului sine răspunsul îndoielilor lăuntrice.

Armonia ordinii Cunoscutului este tulburată de dorința de a afla ce se ascunde dincolo de acesta, o dorință în care se zbat banalul și miraculosul, acceptarea și neastâmpărul.

Ispitirea a existat încă de la Începutul Începuturilor, născocită sau chiar invocată, ea a fost mai mereu prezentă acolo, în anticamera felului de a fi al fiecărui individ. Isus Hristos însuși a fost ispitit.

Tocmai de aceea tema ispitirii o întâlnim adeseori în literatură, îndeosebi în mitologie, acolo unde ispitirea nu are un vădit iz religios, ci mai degrabă unul carnal și mult prea palpabil. În schimb, ispitirea sfinților, a asceților ce tind spre contopirea cu ancestralul, are un parfum aparte, care pune față în față umanul și divinul într-un dualism oscilant și scânteietor.

Aici, cel care înșeală la cântar nu este un oarecare negustor, ci chiar Marele Negustor, cel care vinde iluzii și cumpără suflete naive. Tocmai de aceea ”Ispitirea Sfântului Anton are un pregnant iz filozofic, o ciocnire între metafizică și dialectică, unde conjugările, indiferent de intensitatea lor, sunt de prisos.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Gustave Flaubert.

Eterna luptă dintre lumină și întuneric împletește de data aceasta ancestralul poetic și subteranul strangulator într-un tangaj al talerului care înclină când în favoarea Realului, când în cea a Irealului, azvârlind momeli grunjoase în calea ascetului pălmuit de dansul șchiop dintre senzorial și rațional, dintre facilismul simțurilor înșelătoare și împovărarea dăruită de crucea destinului umerilor care aleg să o parte până la capăt, trecând prin furcile caudine ale vicisitudinilor care adeseori se transformă în extemporale, etape intermediare între capitolele existenței.

”Ispitirea Sfântului Anton” nu își trage seva din ”Faust”, căci aici nu există disperata dorință a clipei nebune de a gusta din marmura eternității, ci ciocnirea dintre acceptare și răzmeriță, nu ca o încercare a credinței și necredinței de anihilare reciprocă, ci ca o tentativă de luminare a părții întunecate prin totala înnegurare a celeilalte, acea încercare de continuă debusolare taman a celor care într-adevăr au nevoie de busolă pentru a putea înțelege sensul anumitor pseudo-axiomizări, sterpe teoretizări și alambicate personificări panteice în numele alungării corozivei spaime.

”Ispitirea Sfântului Anton” este fabuloasa capodoperă care reușește să amestece verosimilul și neverosimilul într-un poem care se insinuează în sufletul cititorului prin pași de dans hipnotic.

O carte fabuloasă!

Lectură plăcută!

ACUM GĂSEȘTI ISPITIREA SFÂNTULUI ANTON PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

Corelând situația ispitirii la realitatea cotidiană a timpurilor noastre cu siguranță că vei oscila în alegerea dintre Bine și Rău.

Aspecte Negative:

Stilul este greoi, fiind oarecum o continuă capcană derutantă.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.