Recenzie: “IT” de Stephen King

by | Nov 15, 2019 | Beletristică, Horror și Thriller, Recenzii cărți, Suspans

🔥 CARTEA IT ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

“IT” este cel de-al 4-lea roman citit de la maestrul genului horror, Stephen King. Știu, știu, nu am citit atât de mult pe cât ar face-o un adevărat fan. Dar eu aștept să am cărțile lui în format fizic, și mai apoi să le parcurg în tihnă. Sau îngrozită pe măsură ce dau pagină după pagină.

Romanele de groază scrise de Stephen King pe care le-am citit până în momentul de față sunt: Frumoasele adormite”, „Jocul lui Gerald” și „Misery”. Asta pe lângă romanul monstru „IT”. Cu toate acestea, poate că doar volumul „Frumoasele adormite” scris de King tatăl împreună cu King fiul depășește grosimea celui despre orașul bântuit. Acesta are 836 de pagini spre deosebire de cel despre care scriu aici, care are 784 de pagini.

“IT” de Stephen King este o carte foarte groasă și cu un format ce depășește volumele obișnuite

În plus, scrisul este mic pe fiecare pagină și ocupă tot spațiul foilor. Așadar, probabil că de fapt întrece în densitate și număr de pagini până și colosul despre frumoasa adormită. Cartea horror a apărut inițial în anul 1986. Însă ediția de la Nemira, pe care am citit-o eu, a apărut în anul 2018 și are o copertă extraordinară. Poate că în mod normal nu aș judeca o carte duoă copertă, dar aceasta m-a atras mult. Asta nu înseamă că ceea ce conține nu este la fel de intrigant.

Romanul monstru la propriu și la figurat “IT” este una dintre capodoperele autorului american și probabil una dintre cele mai cunoscute cărți ale sale. Atât de mult succes a avut acest roman horror încât au fost făcute și filme după el. Primul dintre ele a apărut în anul 1990 și a fost cuprins din două părți. Un alt film după carte a apărut în anul 2017 și prezintă prima parte a copiilor ce înfruntă monstrul. Este vorba despre perioada copilăriei. Acum, în 2019, a fost lansat și o a doua parte după același roman. Este continuată vânătoarea monstrului, în vreme ce copiii au ajuns adulți și se întorc în Derry pentru a termina odată pentru totdeauna cu clovnul Pennywise.

Care este povestea sumbră a orașului bântuit din Maine?

Cartea aceasta terifiantă, ce este caracteristică genului horror pur, este despre 7 adulți care se întorc în orașul lor natal pentru a se confrunta cu cel mai mare coșmar din adolescența lor. Dar acest rău nu are un nume exact. Așa că îi spun IT. Cu toate că pe parcursul poveștii monstrul va lua multe înfățișări și personajele celelalte se vor referi la el ca la clovnul Pennywise/Monstrul.

Acțiunea se petrece în orășelul Derry din Maine. La o primă vedere acest loc nu se deosebește prea mult de alte orașe. Doar că acesta chiar este bântuit de o ființă criminală ce adoră să ademenească și să omoare copii.

Personajele principale, eroii poveștii acesteia îngrozitoare, sunt 7 la număr. 6 bărbați și o femeie curajoasă. Aceștia erau doar niște adolescenți atunci când cu 28 de ani în urmă au dat de monstrul care sălășluia în adâncurile orașului. Acum sunt adulți în toată firea, cu vieți personale și profesionale bine definite.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Stephen King

Însă, în urmă cu mulți ani ei au făcut un pact. De a reveni în Derry dacă ființa de coșmar care terorizează orașul odată la 27 de ani, va reveni din adâncuri. Așa că, atunci când apelul care îi va chema pe toți înapoi este primit de fiecare în parte, ei știu deja despre ce este vorba. Și știu de asemenea că trebuie să revină să se ocupe pentru totdeauna de clovnul ucigaș.

În prezent, copiii încep să dispară și să fie uciși în masă din nou

Odată cu apelul, revin și amintirile demult suprimate. Toți cei 7 încep să-și amintească despre acea vară îngrozitoare în care și-au format clubul de Păguboși. Dar mai ales când au decis că trebuie să pună capăt crimelor înfăptuite de monstrul din canalizarea din Derry.

Totuși, cu toate că la vremea copilăriei și a primei înfrângeri a clovnului criminal erau în număr de 7, acum în orașul bântuit vor fi doar 6. Unul dintre ei, Stan, decide că nu mai poate face față a doua oară acestui coșmar și nu va mai reveni vreodată în orașul natal. 5 dintre eroi se întorc de pe alte meleaguri, în timp ce unul dintre ei îi va aștepta în Derry. Asta pentru că el nu a plecat niciodată de acolo de-a lungul anilor. Mike a rămas de strajă să îi atenționeze asupra revenirii monstrului și el este cel care dă telefoanele decisive.

Ceilalți 5 sunt Bill, Ben, Richie, Beverly și Eddie. Iar dacă deja ți se pare că sunt prea multe nume de ținut minte, gândește-te că Stephen King a presărat povestea cu nenumărate alte nume, pe care le vei memora mai mult sau mai puțin. În plus, planurile temporale sunt două. Perioada copilăriei, anul 1958. Și perioada când ei revin în Derry ca adulți, anul 1985.

De asemenea, și planurile narrative sunt multiple. Când vei întâlni istorisirea lui Mike, cel care documentează totul, de la începuturile răului în Derry și până în prezent. Apoi, mai avem gândurile celorlalte personaje despre toată tărășenia. Dar și temerile Monstrului.

Romanul “IT” de Stephen King m-a făcut să nu mai țin cont de zile și de nopți

Îmi doream să ajung la final să văd ce se va întâmpla. Dar în același timp doream să continui la nesfărșit cu lectura. Atât subiectul, cât și stilul de scriere al maestrului horrorului m-au captivat. Iar acum, că am terminat cu acest volum uriaș, îmi doresc să pun mâna cât mai repede pe altă scriere fascinantă de-a lui.

🔥 CARTEA IT ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: It
Autor: Stephen King
An apariție : 2018
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 784
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Publicată la 15.11.2019
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Înfruntarea” de Rebecca Ross

Recenzie “Înfruntarea” de Rebecca Ross

  Am ajuns într-un final și la al doilea volum din serie, asta după ce am crezut că nu există nicio serie, doar o singură carte, stand alone. Mi-a plăcut foarte mult Rebecca Ross și i-am admirat stilul și curajul în relatarea acestei povești YA, care bifează...

Recenzie ”Și-am privit cu toții spre cer…” de Tommy Wallach

Recenzie ”Și-am privit cu toții spre cer…” de Tommy Wallach

Cea mai frumoasă perioadă din viața unui om este adolescența, respectiv anii de liceu. Cel mai bun jucător e baschet, Peter, se teme de acest lucru. Eliza numără orele până când va scăpa de Seattle, orașul său natal și de reputația sa. Anita, este o fată cu o viață...

Recenzie ”Lumina unui nou început” de Agnès Martin-Lugand

Recenzie ”Lumina unui nou început” de Agnès Martin-Lugand

Titlu: Lumina unui nou început Titlu-original: À la lumière du petit matin Autor: Agnès Martin-Lugand Editura: Trei An apariție: 2018 Număr de pagini: 352 Am auzit prima dată de Agnès Martin-Lugand de la o prietenă ce abia aștepta să meargă la faimoasa lansare a...

Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 667 zile și a scris până acum 207 articole. Se află pe poziția 7 din 146 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments