Recenzie: „IT” de Stephen King

de | nov. 15, 2019 | Beletristică, Horror și Thriller, Recenzii cărți, Suspans

“IT” este cel de-al 4-lea roman citit de la maestrul genului horror, Stephen King. Știu, știu, nu am citit atât de mult pe cât ar face-o un adevărat fan. Dar eu aștept să am cărțile lui în format fizic, și mai apoi să le parcurg în tihnă. Sau îngrozită pe măsură ce dau pagină după pagină.

Romanele de groază scrise de Stephen King pe care le-am citit până în momentul de față sunt: Frumoasele adormite”, „Jocul lui Gerald” și „Misery”. Asta pe lângă romanul monstru „IT”. Cu toate acestea, poate că doar volumul „Frumoasele adormite” scris de King tatăl împreună cu King fiul depășește grosimea celui despre orașul bântuit. Acesta are 836 de pagini spre deosebire de cel despre care scriu aici, care are 784 de pagini.

“IT” de Stephen King este o carte foarte groasă și cu un format ce depășește volumele obișnuite

În plus, scrisul este mic pe fiecare pagină și ocupă tot spațiul foilor. Așadar, probabil că de fapt întrece în densitate și număr de pagini până și colosul despre frumoasa adormită. Cartea horror a apărut inițial în anul 1986. Însă ediția de la Nemira, pe care am citit-o eu, a apărut în anul 2018 și are o copertă extraordinară. Poate că în mod normal nu aș judeca o carte duoă copertă, dar aceasta m-a atras mult. Asta nu înseamă că ceea ce conține nu este la fel de intrigant.

Romanul monstru la propriu și la figurat “IT” este una dintre capodoperele autorului american și probabil una dintre cele mai cunoscute cărți ale sale. Atât de mult succes a avut acest roman horror încât au fost făcute și filme după el. Primul dintre ele a apărut în anul 1990 și a fost cuprins din două părți. Un alt film după carte a apărut în anul 2017 și prezintă prima parte a copiilor ce înfruntă monstrul. Este vorba despre perioada copilăriei. Acum, în 2019, a fost lansat și o a doua parte după același roman. Este continuată vânătoarea monstrului, în vreme ce copiii au ajuns adulți și se întorc în Derry pentru a termina odată pentru totdeauna cu clovnul Pennywise.

Dacă îți place recenzia cărții IT, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Stephen King

Care este povestea sumbră a orașului bântuit din Maine?

Cartea aceasta terifiantă, ce este caracteristică genului horror pur, este despre 7 adulți care se întorc în orașul lor natal pentru a se confrunta cu cel mai mare coșmar din adolescența lor. Dar acest rău nu are un nume exact. Așa că îi spun IT. Cu toate că pe parcursul poveștii monstrul va lua multe înfățișări și personajele celelalte se vor referi la el ca la clovnul Pennywise/Monstrul.

Acțiunea se petrece în orășelul Derry din Maine. La o primă vedere acest loc nu se deosebește prea mult de alte orașe. Doar că acesta chiar este bântuit de o ființă criminală ce adoră să ademenească și să omoare copii.

Personajele principale, eroii poveștii acesteia îngrozitoare, sunt 7 la număr. 6 bărbați și o femeie curajoasă. Aceștia erau doar niște adolescenți atunci când cu 28 de ani în urmă au dat de monstrul care sălășluia în adâncurile orașului. Acum sunt adulți în toată firea, cu vieți personale și profesionale bine definite.

Însă, în urmă cu mulți ani ei au făcut un pact. De a reveni în Derry dacă ființa de coșmar care terorizează orașul odată la 27 de ani, va reveni din adâncuri. Așa că, atunci când apelul care îi va chema pe toți înapoi este primit de fiecare în parte, ei știu deja despre ce este vorba. Și știu de asemenea că trebuie să revină să se ocupe pentru totdeauna de clovnul ucigaș.

În prezent, copiii încep să dispară și să fie uciși în masă din nou

Odată cu apelul, revin și amintirile demult suprimate. Toți cei 7 încep să-și amintească despre acea vară îngrozitoare în care și-au format clubul de Păguboși. Dar mai ales când au decis că trebuie să pună capăt crimelor înfăptuite de monstrul din canalizarea din Derry.

Totuși, cu toate că la vremea copilăriei și a primei înfrângeri a clovnului criminal erau în număr de 7, acum în orașul bântuit vor fi doar 6. Unul dintre ei, Stan, decide că nu mai poate face față a doua oară acestui coșmar și nu va mai reveni vreodată în orașul natal. 5 dintre eroi se întorc de pe alte meleaguri, în timp ce unul dintre ei îi va aștepta în Derry. Asta pentru că el nu a plecat niciodată de acolo de-a lungul anilor. Mike a rămas de strajă să îi atenționeze asupra revenirii monstrului și el este cel care dă telefoanele decisive.

Ceilalți 5 sunt Bill, Ben, Richie, Beverly și Eddie. Iar dacă deja ți se pare că sunt prea multe nume de ținut minte, gândește-te că Stephen King a presărat povestea cu nenumărate alte nume, pe care le vei memora mai mult sau mai puțin. În plus, planurile temporale sunt două. Perioada copilăriei, anul 1958. Și perioada când ei revin în Derry ca adulți, anul 1985.

De asemenea, și planurile narrative sunt multiple. Când vei întâlni istorisirea lui Mike, cel care documentează totul, de la începuturile răului în Derry și până în prezent. Apoi, mai avem gândurile celorlalte personaje despre toată tărășenia. Dar și temerile Monstrului.

Romanul “IT” de Stephen King m-a făcut să nu mai țin cont de zile și de nopți

Îmi doream să ajung la final să văd ce se va întâmpla. Dar în același timp doream să continui la nesfărșit cu lectura. Atât subiectul, cât și stilul de scriere al maestrului horrorului m-au captivat. Iar acum, că am terminat cu acest volum uriaș, îmi doresc să pun mâna cât mai repede pe altă scriere fascinantă de-a lui.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA IT CU REDUCERE DE PE:

Titlu: IT
Autor: Stephen King
An apariție : 2018
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 784
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 859

Alte recenzii de la Stephen King:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 1 lună, 25 zile și a scris până acum 418 articole. Se află pe poziția 5 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments