Recenzie „Joaca preferată” de Leonard Cohen

de | apr. 1, 2022 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA JOACA PREFERATĂ PE Cartepedia

copertă Joaca preferată de Leonard Cohen„Joaca preferată” este cartea de debut a cântărețului și compozitorului canadian Leonard Cohen. Nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că acest volum este totodată și semi-autobiografic. Despre ce să scrii prima dată dacă nu oarecum despre tine și periplul tău prin viață, mai ales când ai ajuns să ai un asemenea succes?

Cartea aceasta este muzicală, lirică, descriind angoasa, dar și frumusețea călătoriei de la tinerețe până la maturitate a unui alter-ego de-al cântărețului. Este o poveste despre propria cunoaștere, despre prietenie, lupte interioare și iubiri care ne ghidează prin viață.

Primul roman al lui Leonard Cohen ni-l aduce în față pe Lawrence Breavman, singurul fiu al unei familii de evrei din Montreal. Din prima, după numele inventat al protagonistului și după originea sa, ne dăm seama de caracterul semi-autobiografic al cărții. Personajul masculin este în căutarea a două lucruri mărețe în viață: dragostea și frumusețea. 

Ni se descrie cu căldură și măiestrie prima nenorocire în dragoste a lui Lawrence, în relația inocentă cu prima sa iubită Lisa. De asemenea, aflăm și despre captivantele sale aventuri și hoinăreli întreprinse alături de prietenul său cel mai bun Krantz, în Montreal.

Povestea lui Breavman din „Joaca preferată” ne aduce aminte de eroul din „De veghe în lanul de secară” al lui J.D. Salinger

Dar și de cartea, de asemenea semi-autobiografică, „Portret al artistului la tinerețe” a lui James Joyce. Romane la fel de ciudate ca și acesta, însă la fel de atrăgătoare prin proza lirică. În timp ce protagonistul Lawrence Breavman se transformă într-un tânăr pasionat tot mai mult de scris și cântat, el se află în continuare în căutarea frumuseții și a iubirii.

Personajul, despre care Leonard Cohen scrie într-un mod atât ironic, cât și cald, va trece prin tot felul de aventuri și idile, însă numai în brațele lui Shell, va descoperi dragostea în toată splendoarea ei.

Romanul „Joaca preferată” este bizar, nu atât de ușor de urmărit și de înțeles la o primă citire. Dar tot te impresionează și vrei parcă prin el să-i descoperi mai bine firea autorului, care își dezvăluie propriul eu în fiecare rând.

Viața lui Breavman arată ca o aventură a cunoașterii

El trece pe rând prin moartea neînțeleasă a tatălui său, prin jocurile de iubire din lumea adultă și luptele interioare, atât de fanteziste, dar și nemiloase. Trece și printr-o fază curioasă de experimentat cu hipnotismul. Plonjează în aventuri lungi de noapte cu amicul său Krantz, cel mai bun tovarăș și confident. Iar mai târziu, când ajunge faimos din punct de vedere literar în timpul studenției, își ispășește pedeapsa prin muncă manuală.

În cele din urmă personajul ajunge la New York și cu toate că a iubit atâtea corpuri de femei de-a lungul vieții, când o întâlnește pe Shell totul se schimbă. El o ajută să își conștientizeze frumusețea. Iar el descoperă cu adevărat dragostea completă, dar și sacrificiile care vin cu aceasta.

Romanul „Joaca preferată” nu este prea ușor de descris în cuvinte deoarece are o unicitate aparte. Trebuie citit și descoperit cu fiecare frază, astfel sondând în felul de a fi și de a gândi al autorului care vorbește aici cumva despre el la persoana a treia.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA JOACA PREFERATĂ PE Cartepedia

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Joaca Preferată
Autor: Leonard Cohen
Traducător: Vlad A. Arghir
An apariție : 2017
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 280
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 2539

Alte recenzii de la Leonard Cohen:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Totul începe cu o iubire interzisă... Annalise și Bennett fac cunoștință în momentul în care află că se vor lupta pentru același post de muncă. Aceștia sunt gata să își pună armele la bătaie și să scoată tot ce au mai bun pentru a câștiga. Numai că între ei și...

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Defecți într-o lume Defectă Celestine North este o tânără care trăiește într-o țară defectă și crudă. În lumea lor, greșelile, păcatele, minciunile și închipuitele trădări aduse statului sunt pedepsite crunt. Ghilda este cea care dă sentințele, iar din Ghildă face...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1455 zile și a scris până acum 344 articole. Se află pe poziția 4 din 40 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments