Recenzie ” Jocul cu mărgele de sticlă” de Hermann Hesse

Autor: Hermann Hesse
An apariție : 2013
Editura: RAO
Nr. Pagini: 624
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la May 6, 2017
Recenzie ” Jocul cu mărgele de sticlă” de Hermann Hesse
Dă o notă cărții

Jocul cu mărgele de sticlă alături de Lupul de stepă sunt cărțile care au contribuit la faima și respectul scriitorului german Hermann Hesse, laurat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1946.

Fiind un scriitor cufundat adeseori în volbura unei solitudini de sorginte meditativ-contemplativă, Hermann Hesse croșetează o lume în care lăuntricul este cu mult mai pregnant decât laturile materiale ale existenței umane.

predispoziția spre filosofie a scriitorului dăltuiește în paginile operelor sale o anumită hermeneutică fină a simțirilor. astfel că, în Jocul cu mărgele de sticlă, pe lângă expresivitatea aproape academică, suntem gratulați cu povârnișul unui stil alambicat, presărat la mai tot pasul cu imprevizibile șerpuiri derutante care oferă cititorilor senzația unei povestiri oarecum indescifrabile.

Evitând, cu o magistrală dibăcie, izul de caducitate manifestat de predecesorii săi, scriitorul german ne oferă puzderia de sensuri care izvorăsc din marsupiul Unicului Sens, parcă dorind să ne asigure, odată în plus, de faptul că Adevărul nu poate fi decât unul singur, indivizibil și de nerăstălmăcit.

Subiectul cărții este biografia lui Iosef Knecht, de la începutul său până la încoronarea cu funcția de magister ludi.

Personajul principal este acceptat în lumea litistă, acolo unde erudiția este aproape sufocantă. Într-un ținut numit Castania, Iosef Knecht își perfecționează zi de zi simțirea și cugetul, escaladând brav, treaptă cu treaptă, scara devenirii, până în momentul funcției supreme, similară cu indubitabila omnisciență.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Hermann Hesse.

Însă există o singură problemă. Una acută și chinuitoare. Dincolo de omnisciența indestructibilă numai este nimic, iar Iosef Knecht realizează într-un final că farmecul Castaniei este mărginit și că lucrurile încep de undeva doar pentru a se termina altundeva.

În schimb, dincolo de granițele Castaniei lucrurile stau altfel, cu posibilități nemărginite. Însă chiar și aici există o problemă, la fel de acută. Efemeritatea și dualismul.

Când termini nu poți să precizezi cu exactitate dacă ai reușit sau nu să ghicești tâlcul. Totuși, în pofida acestui lucru o prate din tine se varsă printre rândurile acestei cărți extraordinare.

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Expresivitatea lui herman Hesse este combinată cu o halucinantă clarviziune.

Aspecte Negative:

Un text mult prea profund și greoi, ușor derutant.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
BOOKNATION.RO ÎȚI FACE PLINUL DE CĂRȚI!
Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Iubim comentariile tale :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.