Recenzie “Lupul de stepă” de Hermann Hesse

de | mai 12, 2022 | Beletristică, Filosofie, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA LUPUL DE STEPĂ ARE REDUCERE PE:

Pentru a nu ajunge un lup de stepă trebuie să-ți trăiești viața fără prejudecăți, departe de limitele impuse de societate, departe de această lume a aparențelor. Și mai “trebuie să pătrunzi latura umoristică a vieții, umorul negru al acestei vieți.”

Dar cine este lupul de stepă? Un geniu neînțeles? Sau poate un simplu sinucigaș ajuns la limita disperării? Un filozof în căutarea sensului vieții? Sau poate un idealist? Cred că mai degrabă, este acea parte de noi care se revoltă împotriva a tot ce este mediocru, minabil, fals, kitsch. Este acea parte din noi care se simte precum “un animal rătăcit într-o lume străină și neînțeleasă, un animal care nu-și mai află nicăieri sălaș, aer și hrană.”

V-ați simțit vreodată deziluzionat de lumea în care trăiți? O lume plină de lucrurile de duzină, de înșelăciune, de egoism, de falsitate, de superficialitate și prostie? “Dintotdeauna să fi fost numai o lume a politicienilor, a escrocilor, chelnerilor și a petrecăreților, nici un strop de aer pentru oameni?”

O societate care tinde să ne croiască după acelaș tipar, să ne modeleze după acelaș exemplu unic, să ne dreseze. Noi cei din societatea modernă am ajuns slugile capitalismului și ale sistemului monetar. O societate care a făcut “din cele mai fermecătoare acorduri orchestrale o flegmă de sunete dezagreabile, strecurându-și peste tot tehnica, funcționalitatea, derizoriul și deșertăciunea între idee și realitate, între orchestră și ureche.”

Simțim cu ne înghite acest val de cretinism iremediabil care ia cu asalt societatea modernă și în acelaș timp simțim cum suntem marginalizați și stigmatizați dacă nu ne lăsăm purtați de valul comun. Se pune capac la creativitate și individualism.

Este un manifest filozofic care ar trebuie să fie un semnal de alarmă, să ne oprim cu toții și să medităm încotro ne îndreptăm și spre ce aspirăm.

“Nimeni nu vrea să gândească un ceas, să-și cerceteze cugetul și să se întrebe în ce măsură este el însuși părtaș și vinovat de toată dezordinea și răutatea de pe lumea asta.”

“… uneori am simțit dorința furibundă să iau și eu parte odată la modelarea realității, să fiu și eu cu adevărat activ și să-mi asum responsabilitate anume, în loc să mă ocup doar de este etică și de artizanatul spiritual.”

“Căci orice om puternic își atinge fără greș scopul spre care îl poartă instinctul său adevărat.

“În viitor, lumea va trebui să învețe cum să țină în frâu proliferarea speciei umane pe căi raționale.”

“Mulți oameni sunt socotiți drept “normali”, ba chiar valoroși din punct de vedere social, când ei, în fond, sunt nebuni incurabil, și invers, unii oameni, care sunt niște genii, sunt priviți drept nebuni.”

Este prima mea întâlnire cu Hesse, dar l-am îndrăgit de la primele pagini. Deși a fost scrisă în perioada interbelică, cred că această carte are răsunet și azi și este poate mai actuală ca oricând. Este una dintre cărțile cele mai bune pe care le-am citit. După mine, acest roman reprezintă literatura la treapta cea mai înaltă.

Ți-a plăcut recenzia cărții LUPUL DE STEPĂ?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Hermann Hesse

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA LUPUL DE STEPĂ CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Lupul De Stepă
Autor: Hermann Hesse
An apariție : 2016
Editura: RAO
Nr. Pagini: 272
Limba: Română
Gen Literar: Filosofie
Publicată la 12.05.2022
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 8553

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Vreau să vă spun că această recenzie mă găsește extrem de confuză, pentru că eu eram sigură că aleg o carte cu o poveste de dragoste. WRONG!!! Nu am primit în niciun caz o poveste de dragoste, ci o poveste impactantă, șocantă, căreia i-am dat un rating mare pentru...

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Atunci când eram mică, obișnuiam să ascult multe povești la casetofon. Îmi aduc aminte clar când stăteam în bucătărie și mama îmi punea caseta și eu ascultăm fascinată. A fost modul în care imaginația mea s-a dezvoltat și modul în care am cunoscut lumi și personaje...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 312 zile și a scris până acum 155 articole. Se află pe poziția 6 din 52 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments