Recenzie „Jocurile în care se joacă EU” de Anatol Basarab

de | dec. 19, 2021 | Dezvoltare Personală, Recenzii cărți, Spiritualitate

🔥 CARTEA JOCURILE ÎN CARE SE JOACĂ EU ARE REDUCERE PE:

O oglindă în oglindă…   O copertă cu o imagine colorată și un titlu atractiv…  Jocurile în care se joacă EU.

Știam că Anatol Basarab face jocuri de cuvinte și ia în derâdere unele aspecte tocmai pentru a sublinia probleme serioase, așa că m-am grăbit să citesc și cel mai recent volum publicat de el. Într-adevăr, nu e nicidecum o carte amuzantă – ci una care ne îndeamnă la introspecție.

Pornind de la definițiile și cercetările altor specialiști în legătură cu Eul, Anatol Basarab ne poartă pe diverse fațete alte gândirii și simțirii umane. El ne arată cum, de multe ori, omul nu se cunoaște și preia părerile celorlalți. El ne prezintă Eu concepția prin trei perspective – Eu ca Eu, Eu ca Altul, Eu ca Noi.

Una dintre ideile importante prezentate este că Judecata altora despre tine nu ești tu. O idee simplă, dar mulți nu o conștientizăm.

Dacă îți place recenzia cărții JOCURILE ÎN CARE SE JOACĂ EU, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Anatol Basarab

Noi nu ne putem vedea obiectiv, din exterior, așa că ne bazăm pe părerile celorlalți, ne vedem prin ochii lor – ca atare. De aceea toți își cumpără mașini de lux, deși nu au ce mânca, pentru că mașina reprezintă un instrument de afirmare a poziției sociale, a statutului social.

Omul Ca atare se teme să iasă din șablon, ca să nu îi dezamăgească pe ceilalți. Atunci când o persoană importantă pentru noi ne critică sau face o afirmație dură la adresa noastră, se poate întâmpla o tragedie în lumea noastră interioară. Anatol Basarab arată cum ajungem să purtăm diverse măști pentru a răspunde cerințelor societății în diferite situații.

Jocurile în care se joacă EU ne atrage atenția că viața este un drum fără întoarcere, asemeni râului care curge mereu înainte, dar și asupra faptului că noi avem puterea de a direcționa cursul vieții noastre.

Noi nu cunoaștem întreaga omenire, avem doar păreri abstracte în legătură cu aceasta, deoarece oricare dintre noi trăiește, de fapt, într-o lume social – psihologică  destul de limitată și restrânsă.

A părăsi „pântecele social” este echivalent cu o a doua naștere. Omul nu a fost creat pentru a trăi izolat și de aceea, are nevoie de tradiția spirituală. Fără motivația necesară, niciodată un om nu-și va asuma o astfel de naștere.

Desprinderea individului dintr-un grup, al lui „Eu din Noi”, este un proces foarte dificil, iar autorul ne prezintă mai multe Căi prin care se poate realiza această trecere, trăsăturile și particularitățile acestora, precum și dificultățile și riscurile la care ne expunem adoptând o anumită Cale. Această prezentare ne ajută să ne alegem Calea care ni se potrivește în vederea asigurării echilibrului pentru corp și emoții, „pentru ca omul să nu se smintească”.

Ucenic nu devii pentru că te-ai hotărât să devii ucenic. Acest lucru este un fel de eveniment tainic și intim. Uneori trebuie să te pregătești foarte mult timp pentru acest eveniment, adică trebuie să mergi și să cauți foarte mult timp, fără oprire, și, astfel, odată, pur și simplu vei simți că ai devenit ucenic. Uneori acest eveniment se produce pe neprins de veste, ca și prima dragoste.

Perspectiva pe care ne-o oferă autorul este atât cea a ucenicului, a celui ce a pășit pe o Cale și avansează mereu, cât și a maestrului, care a atins un nivel superior și este în măsură să transmită, la rândul lui, cunoașterea dobândită.

Această carte nu se dorește a fi un răspuns la toate întrebările despre om și menirea lui, ci un instrument care să ajute la clarificarea frământărilor interioare, astfel încât fiecare să își găsească drumul în viață.

 

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA JOCURILE ÎN CARE SE JOACĂ EU CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: JOCURILE ÎN CARE SE JOACĂ EU
Autor: Anatol Basarab
An apariție : 2021
Editura: ADRIANA NICOLAE
Nr. Pagini: 304
Limba: Română
Gen Literar: Spiritualitate, ezoterism
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1022

Alte recenzii de la Anatol Basarab:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Povestea unui înger păzitor: După ce Patrick a murit, Mia și-a dorit ca toată lumea ei să se sfârșească. Și aproape că a reușit să facă asta după ce s-a aruncat în marea care i-a răpit viața celui pe care îl iubea. A lăsat valurile să îi înconjoare trupul, însă ceva...

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

O seară de poker, un show și o iubire interzisă... Ea este cea mai bună jucătoare de poker, el este un magnat arogant care, uneori, după o zi de muncă, preferă să joace poker cu niște prieteni vechi. Așa se întâlnesc Kate Monroe și Cooper Montgomery, într-o seară când...

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Am de mult timp cartea aceasta în lista de must read și habar n-am de ce mi-a luat așa mult timp să ajung s-o citesc având în vedere cât de mult mi-a plăcut. Am auzit multe lucruri bune prin online și de data asta chiar au fost pe bună dreptate deoarece a fost scrisă...

0 0 votes
Article Rating
Elena Constantin este redactor Booknation.ro de 687 zile și a scris până acum 46 articole. Se află pe poziția 17 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Elena Constantin aici.
Pasionată de lectură și de psihologie, îmi place să încurajez dezvoltarea unei vieți armonioase. Valorile personale sunt: autocunoaștere, dragoste, prietenie, bunăstare, spiritualitate.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments