Recenzie „Jurnal pe motocicletă” de Ernesto Che Guevara

by | Jun 23, 2015 | Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA JURNAL PE MOTOCICLETĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

jurnal_pe_motocicleta1

Jurnal pe motocicletă de Ernesto Che Guevara este jurnalul celebrului revoluționar din America latină. Imaginea lui apare des pe tricouri și pe șepci, cu pletele sale de abanos, dar poate că puțini știu cine este, de ce este celebru și ce a făcut în viața lui.

Nu sunt fan al regimurilor totalitare, nu vreau o lume ca acum 100 ani în Europa, sunt fan al oamenilor care au luptat să schimbe ceva. Oameni care au făcut tot posibilul să lupte pentru o idee, acei oameni sunt cei pe care îi admir și îi respect.

Sunt multe feluri de a apăra o idee, unii au scris pentru a demonstra și a lăsa o dovadă a crezului lor, alții au murit să apere o idee (a se citi despre Socrate și despre toți oamenii omorâți pentru religia lor sau pentru alte gânduri.)

Pentru mine Che Guevara rămâne omul care a plecat din Argentina, pe o simplă motocicletă, să facă un tur al țărilor latine. Ceea ce nu se prea știe despre el este că era doar un tânăr student la medicină care voia să vadă cum funcționează și cum este dotat sistemul medical din țările sud americane.

Inițial un scop nobil, toate acțiunile lui de a schimba lumea într-una mai bună se transformă într-o revoluție în care doar el mai știa pentru ce a început. Baia de sânge va spăla fața Americii latine în scopul păcii și a unor condiții de viață mai bune.

Ernesto (Che) Guevara intră în armată pe un post mic, neînsemnat, ca medic pentru soldați. Îi observă, îi îngrijește, se împrietenește cu ei și în timp ajunge să le apere interesele care deveniseră și ale lui.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Ernesto Che Guevara

Este îndrăgit și avansează rapid pe o altă poziție. Deși nu intrase în armată pentru a lupta, se pare că postura cu o pușcă în mână îl prinde foarte bine.

Se va împrieteni cu Fidel Castro și va duce revoluția la proporții grandioase. Ajunge conducător adulat de subordonații săi. Viața sa se schimbă radical- de la idealist și fin observator, la un om al acțiunii, un conducător al unei forțe în mișcare cu puști în mâini.

Sunt fan al filmelor și cărților care prezintă fiecare aspect, oricât de irelevant ar părea, al vieții de zi cu zi, iar acest jurnal relatează chiar trăirile zilnice ale lui Che printre soldați. Citindu-l, simți că ești acolo.

Simți căldura sufocantă a pădurilor și pișcătura de țânțar. Auzi plângerile și doleanțele soldaților și te pui în locul lor. Devii empatic și ți-e milă.

Trăiești o viață plină de aventură, de teama morții, a bolilor banale care măcinau armata.

🔥 CARTEA JURNAL PE MOTOCICLETĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Jurnal Pe Motocicletă
Autor: Ernesto Che Guevara
An apariție : 2012
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 291
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 23.06.2015
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

O carte realistă, cu scriitură veridică. Prezintă aspecte cotidiene ale vieții de soldat.

Aspecte Negative:

Poate părea plictisitor pentru că relevă viața de soldat sau pentru că nu are mari evenimente, mai mult narațiune și descrieri.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Până la ultima suflare” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie “Până la ultima suflare” de Jennifer L. Armentrout

Frumoasa noastră serie "Apocalipsa elementelor" a ajuns la ultimul său volum și sunt foarte tristă să vă vorbesc despre finalul acestei povești. Sunt super îndrăgostită de tot universul creat de Jennifer, dar mai ales de personajele sale și consider că a pus foarte...

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Seria After nu se încheie cu volumul După ce am găsit fericirea, care este doar finalul poveștii dintre cei doi. Înainte de noi este un prequel al relației dintre Tessa și Hardin. Dar ceea ce îl face special este perspectiva narativă a lui Hardin asupra întregii...

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Deși seria After nu este preferata mea din toate timpurile, După ce am găsit fericirea este un volum cu adevărat reușit. După finalul abrupt din volumul trei, care i-a dat viața peste cap lui Hardin, asistăm la noi drame în viața personajelor. Sentimentele...

Oana Pauna este redactor Booknation.ro de 2125 zile și a scris până acum 45 articole. Se află pe poziția 28 din 146 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Pauna aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments