Recenzie ” Jurnalul unui bătrân nebun” de Junichiro Tanizaki

Titlu: Jurnalul Unui Bătrân Nebun
Autor: Junichiro Tanizaki
An apariție : 2016
Editura: Humanitas
Nr. Pagini: 237
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 12.04.2018
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

ACUM GĂSEȘTI JURNALUL UNUI BĂTRÂN NEBUN PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Pasiunea, erotismul și idealizarea simțurilor imediate, de nestăvilit, capătă sub condeiul scriitorului nipon Junichiro Tanizaki proporții care devin expansive și hulpave, ba chiar ilogice și oarecum masochiste, odată cu fiecare rând al sinelii.

 

Romanul ”Jurnalul unui bătrân nebun” este un amalgam de explozii și implozii care își dezrobesc  într-un ritm nebun instinctele prin intermediul gândurilor septuagenarului Utsugi Tokusuke care, simțindu-și extrem de aproape fâlfâirile ralului, aluncecă intempestiv între exuberanță și spaimă, decrepitudine și demnitate, rătăcindu-se cu nonșalanță în abisul labirintic al propriului neastâmpăr senzorial, dar mai ales în asupritorul chenar al planturoasei Satsuko, nora sa.

Minuțiozitatea descriptivismului senzorial cunoaște în persoana lui Tanizaki, un maestru desăvârșit car, prin încolăciri și despletiri de cliep nebune, reușind să scoată la iveală teribila încâlceală de sacru și profan din sufletul oricărui muritor de rând.

Chiar și descrierea durerii, atât fizice, cât și sufletești, are la acest scriitor o doză de sublim delir, de nebunesc ancestral și de ilogic cu iz de panaceu, amprentând lumea nespoveditelor simțiri sălbatice sub culori persuasive, pertinente și penetrante.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Junichiro Tanizaki.

Jocul nejocului, gravat ca un strigăt cufundat în mătrăguna tăcerii, capătă la Tanizaki anumite valențe în care banalul și maiestuosul se izbesc de vitraliul unei existențe aparent simple.

O carte necesară!

Lectură plăcută!

ACUM GĂSEȘTI JURNALUL UNUI BĂTRÂN NEBUN PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

Descriptivismul senzațiilor imediate, fără șlefuiri, este un atu indubitabil.

Aspecte Negative:

Unele subiecte, cu excpeția cele a erotismului, sunt duse doar până la prima cotitură.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.