Recenzie La Paradisul Femeilor de Emile Zola

de | nov. 17, 2014 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

adevarul-72-la-paradisul-femeilorEmile Zola a surprins extraordinar de veridic acum mai bine de 200 de ani, stările prin care noi femeile trecem atunci când ne aflăm in fața unui raion cu rochii, pantofi sau bijuterii. La Paradisul femeilor este o lecție de cum să întreții o afacere destinată femeilor, cum să conduci peste 500 de angajați care au o singură misiune zi de zi – creșterea continuă a vânzărilor și cum să treci dincolo de bârfe și cancanuri pentru a-ți împlini destinul.

Numele romanului este atât de inspirat ales, încât la finalul cărții îți spui că într-adevăr Emile Zola nu putea să aleagă un titlu mai potrivit pentru a sintetiza natura femeii care se pare că e neschimbată și în continuă afirmare de sute de ani încoace. Pentru că, să-mi spuneți voi mie ce femeie poate rezista în fața unor tejghele pline de mătăsuri fine, lenjerii de dantelă, paltonașde de catifea, cizmulițe și botine din cea mai fină și delicată piele, chiar numai privitul poate aduce unora dintre noi o mare satisfacție, ca să nu mai spunem achiziționarea lor. Magazinul imaginat de scriitor este într-adevăr un paradis pentru toate femeile, de la cosmetice, parfumuri, mărgele, umbrele, pălării, mănuși, rochii, și până la obiecte de decor interior după care suspină clientela feminină snoabă sau nu, dar plină de bani a Parisului.

E o carte fascinantă despre extinderea comerțului în Paris, și veți vedea că ce se întâmplă azi în marketing, promovare și satisfacerea clientului a fost discutat și inventat acum mai bine de 200 de ani. O imagine care poate vi se va părea foarte cunoscută este descrierea mulțumii care invadeaza pur și simplu magazinul La Paradisul femeilor, pentru a obține un produs la reducere. Tabloul zugrăvit magistral de Zola seamănă perfect cu ceea ce se intâmplă în secolul 21 într-un mare magazin în prima zi de reduceri. Cu diferența majoră totuși că în La Paradisul femeilor, mulțimea greu de stăpânit e formată numai din femei, și doar câțiva bărbați rătăciți care priveau îngrijorați în jurul lor.

Paralel cu acest talmeș-balmeș al clientelor fidele ale magazinului se conturează de fapt destinul unei tinere de 20 Denise, care își începe aventura pariziană alături de frații ei, după ce va rămâne orfană de ambii părinți. Denise se va angaja ca vânzătoare La Paradisul femeilor, magazinul uriaș al domnului Mouret și va face față cu multă demnitate tuturor obstacolelor pe care le va avea de intâmpinat aici, neplăceri create de colegii săi de lucru dar și problemele din familia sa.

Va recomand cartea desi poate unora nu le va placea usorul iz de telenovelă cu fata săracă care ajunge bogată si iubită de cel mai râvnit bărbat din nemuritorul Paris.

Titlu: LA PARADISUL FEMEILOR
Autor: Emile Zola
An apariție : 2010
Editura: ADEVĂRUL HOLDING
Nr. Pagini: 429
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2949

Alte recenzii de la Emile Zola:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Florentina Turcanu a fost redactor Booknation.ro și a scris 92 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Florentina Turcanu aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments