Recenzie: “Pământul” de Émile Zola

by | Dec 11, 2019 | Beletristică, Ficțiune, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA PĂMÂNTUL ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

“Pământul” de Émile Zola este un roman clasic publicat inițial în anul 1887. Cartea face parte din seria „Rougon-Macquart”, fiind a cincisprezecea la număr. Romancierul francez a scris și „Germinal”, „Gervaise”, „Nana”, „La paradisul femeilor”, „Bestia umană”, „O pagină de dragoste”, dar și „Thérèse Raquin”.

Referitor la tema adoptată, iubirea și obsesia față de pământ, romanul “Pământul” se aseamănă cu alte opere celebre

Mă refer la “Ion” de Liviu Rebreanu, “Ogorul” de Pearl S. Buck sau “Lumea de orez” de Su Tong.

Cartea tratează condiția țăranului francez și a vieții rurale în Franța dinaintea războiului cu Prusia(1870-1871). Dar și decăderea adiacentă al celui de-Al Doilea Imperiu. Povestea este una plină de dramatism și de situații tragice, pe alocuri chiar grotești. Ne este redată atât de bine încât ne și putem imagina în fața ochilor ororile unei lumi în care etica, morala și credința par să fi dispărut demult.

Ca și romanul “Lumea de orez” a lui Su Tong, scrierea aceasta nu este ușor de digerat. Vei întâlni subiecte sensibile și situații care te vor face să te revolți. Dar este unul dintre cele mai puternice romane ale lui Émile Zola. Așadar, are o valoare mare, deși poate că a fost hulit la începuturile lui.

Personajul principal este Jean Macquart, fiul lui Antoine Macquart și fratele lui Gervaise

De aici și titlul seriei „Rougon-Macquart”, după numele de familie al protagoniștilor. Jean, un orășean, ajunge în platul ținut Beauce, după ce și-a servit țara făcând parte din armată. În noua locație, tânărul devine muncitor agricol la ferma Borderie, a cărei stăpân este Alexandre Hourdequin.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Émile Zola

Nefiind de la țară, dar trebuind să muncească pământul pentru a se întreține, Jean ajunge să cunoască bine locul și pe oamenii săi. De altfel, aici gura lumii dă de știre orice se întâmplă oricui, fără nici o sfială. El ajunge să vadă până unde poate duce obsesia pentru pământ. Într-atât încât va fi el însuși afectat de nelegiuirile și ticălășiile țăranilor și fermierilor din zonă.

În toată această poveste însă, el se va îndrăgosti mai întâi de o vecină, Lise Mouche, și apoi de sora ei mai mică, Francoise

Tocmai legătura lui de dragoste îl va aduce în toiul unei dispute în care o altă familie de muncitori din sat este adâncită. Povestea cărții nu se axează doar pe orășeanul Jean. Care ajunge în acest loc ca un străin, de unde va pleca în cele din urmă fără să-i pese cuiva de el.

Este la fel de legată de istoria familiei Fouan, o adunătură de țărani care se luptă și se ceartă pentru moștenirea pământului. Membrul senior al familiei Fouan, ajuns bătrân, își împarte pământurile între cei trei copii ai săi. O fată și doi băieți. Dar împărțeala nu este deloc una decentă și pare să nu se mai sfârșească vreodată. Cu fiii dorind până și ultimul ban al tatălui lor.

Cruzimea intensă a acestor iubitori de pământ, lipsa lor totală de moralitate și de simț al datoriei, egoismul, viclenia și lăcomia, nu îi împiedică deloc. Ba chiar în încurajează să se ocărască între ei, să se alunge, să se certe. Ba chiar să se ucidă, fără nici o remușcare. Plăcerea, dorința pentru avuție și certurile sunt caracteristice romanului “Pământul” de Émile Zola. Trecând peste un limbaj violent și scene la fel de tulburătoare, vei observa vitalitatea lumii și psihologia personajelor. Acestea se pot confunda în orice epocă cu persoane reale.

🔥 CARTEA PĂMÂNTUL ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Pământul
Autor: Émile Zola
An apariție : 1982
Editura: EMINESCU
Nr. Pagini: 462
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 11.12.2019
Nota recenzorului: 9/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Turnul zorilor” de Sarah J. Maas

Recenzie “Turnul zorilor” de Sarah J. Maas

Dacă un cititor spune că nu a auzit de Sarah J. Maas, a terminat orice discuție cu mine. Cred că această autoare este de referință pentru YA și poveștile de dragoste cu un twist de fantasy, fiind extrem de pricepută în creionarea unei intrigi spectaculoase cu...

Recenzie “Blue Lily, Lily Blue” de Maggie Stiefvater

Recenzie “Blue Lily, Lily Blue” de Maggie Stiefvater

Prietenia mea cu Maggie Stiefvater este veche și am apreciat-o întotdeauna. M-a fermecat cu seria "Lupii din Mercy Falls" pentru că am avut o perioadă destul de lungă în care devoram tot ce mi se părea că are legătură cu "Twilight". 🙂 Are un stil foarte lin, care te...

Recenzie “În ritmul inimii” de Mark Burnell

Recenzie “În ritmul inimii” de Mark Burnell

De multe ori aleg cărțile la pură întâmplare. Nu sunt adepta "aleg cartea după copertă" pentru că mi se pare o legătură greșită făcută între conținut și design, însă uneori mai cedez și spun că merge și așa. La fel am făcut și cu această carte și m-a convins faptul că...

Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 671 zile și a scris până acum 207 articole. Se află pe poziția 7 din 146 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments