Recenzie “La pescuit de somon în Yemen” de Paul Torday

de | oct. 17, 2022 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA LA PESCUIT DE SOMON ÎN YEMEN ARE REDUCERE PE:

Paul Torday s-a născut în 1942 a fost om de afaceri și, la vârsta maturității, a decis să îmbrace haina de autor . “La pescuit de somon în Yemen” publicată în anul 2006 reprezintă cartea lui de debut .

Am cumpărat acest volum după ce am aflat că a primit premiul Bollinger Everyman Wodehouse pentru roman umoristic, în anul 2007. Nu mică mi-a fost uimirea când am descoperit între coperțile acesteia o înlănțuire de drame. Cel puțin, eu așa le-am perceput. Drame cu accente de sarcasm și ironie!

“La pescuit de somon în Yemen” este scrisă într-o manieră deosebită, nu transcede în mod direct vocea autorului, ci povestea curge într-o  înșiruire de note de jurnal, între paginile căruia sunt inserate texte de e-mail, articole de ziar, corespondența între diferite personaje, fragmente din autobiografia nepublicată a unui personaj, transcrierea unor mărturii făcute în fața organelor de anchetă, etc..

Cartea se învârte în jurul proiectului de a aclimatiza somonul într-o țară deșertică, o idee ce pare aiuristică pentru toată lumea la început. În centrul atenței îi avem pe șeicul Muhammad care a venit cu ideea și cu banii pentru ca un astfel de proiect să devină ralizabil, precum și pe ajutoarele lui – omul de știință, ihtiologul Alfred Jones care a gândit etapele proiectului și domnișoara  Harriet Chetwode – Talbot care s-a ocupat de partea logistică a proiectului.

Dacă îți place recenzia cărții LA PESCUIT DE SOMON ÎN YEMEN, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Paul Torday

În fapt, pentru Jones toate evenimentele, decurg anapoda, dar, încetul cu încetul se materializează într-o călătorie inițiatică. Dintr-un om aflat sub papucul soției și al șefului, ajunge o persoană capabilă să ia decizii și să acționeze independent.

Pe lângă detaliile despre proiectul legat de somon, avem parte de detalii palpitante și cu referire la alte aspecte ale vieții  – despre dragoste, despre prietenii, despre etape ale unei căsnicii, despre agenda guvernamentală, despre abordări ale religiei și nu numai.

Deși această carte nu se află în topul cărților mele preferate, am fost curioasă să aflu cum se finalizează proiectul aducerii somonului în Yemen și nu mi-a părut rău pentru timpul acordat, pentru că Paul Torday suprinde într-o manieră inedită anumite situații viață și modul în care acestea sunt percepute și interpretate de diversele sale personaje.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA LA PESCUIT DE SOMON ÎN YEMEN CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: LA PESCUIT DE SOMON ÎN YEMEN
Autor: Paul Torday
An apariție : 2008
Editura: LEDA
Nr. Pagini: 382
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 2638

Alte recenzii de la Paul Torday:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Povestea unui înger păzitor: După ce Patrick a murit, Mia și-a dorit ca toată lumea ei să se sfârșească. Și aproape că a reușit să facă asta după ce s-a aruncat în marea care i-a răpit viața celui pe care îl iubea. A lăsat valurile să îi înconjoare trupul, însă ceva...

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

O seară de poker, un show și o iubire interzisă... Ea este cea mai bună jucătoare de poker, el este un magnat arogant care, uneori, după o zi de muncă, preferă să joace poker cu niște prieteni vechi. Așa se întâlnesc Kate Monroe și Cooper Montgomery, într-o seară când...

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Am de mult timp cartea aceasta în lista de must read și habar n-am de ce mi-a luat așa mult timp să ajung s-o citesc având în vedere cât de mult mi-a plăcut. Am auzit multe lucruri bune prin online și de data asta chiar au fost pe bună dreptate deoarece a fost scrisă...

0 0 votes
Article Rating
Elena Constantin este redactor Booknation.ro de 686 zile și a scris până acum 46 articole. Se află pe poziția 17 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Elena Constantin aici.
Pasionată de lectură și de psihologie, îmi place să încurajez dezvoltarea unei vieți armonioase. Valorile personale sunt: autocunoaștere, dragoste, prietenie, bunăstare, spiritualitate.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments