🔥 CARTEA LA PESCUIT DE SOMON ÎN YEMEN ARE REDUCERE PE:
Paul Torday s-a născut în 1942 a fost om de afaceri și, la vârsta maturității, a decis să îmbrace haina de autor . “La pescuit de somon în Yemen” publicată în anul 2006 reprezintă cartea lui de debut .
Am cumpărat acest volum după ce am aflat că a primit premiul Bollinger Everyman Wodehouse pentru roman umoristic, în anul 2007. Nu mică mi-a fost uimirea când am descoperit între coperțile acesteia o înlănțuire de drame. Cel puțin, eu așa le-am perceput. Drame cu accente de sarcasm și ironie!
“La pescuit de somon în Yemen” este scrisă într-o manieră deosebită, nu transcede în mod direct vocea autorului, ci povestea curge într-o înșiruire de note de jurnal, între paginile căruia sunt inserate texte de e-mail, articole de ziar, corespondența între diferite personaje, fragmente din autobiografia nepublicată a unui personaj, transcrierea unor mărturii făcute în fața organelor de anchetă, etc..
Cartea se învârte în jurul proiectului de a aclimatiza somonul într-o țară deșertică, o idee ce pare aiuristică pentru toată lumea la început. În centrul atenței îi avem pe șeicul Muhammad care a venit cu ideea și cu banii pentru ca un astfel de proiect să devină ralizabil, precum și pe ajutoarele lui – omul de știință, ihtiologul Alfred Jones care a gândit etapele proiectului și domnișoara Harriet Chetwode – Talbot care s-a ocupat de partea logistică a proiectului.
Dacă îți place recenzia cărții LA PESCUIT DE SOMON ÎN YEMEN, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Paul Torday
În fapt, pentru Jones toate evenimentele, decurg anapoda, dar, încetul cu încetul se materializează într-o călătorie inițiatică. Dintr-un om aflat sub papucul soției și al șefului, ajunge o persoană capabilă să ia decizii și să acționeze independent.
Pe lângă detaliile despre proiectul legat de somon, avem parte de detalii palpitante și cu referire la alte aspecte ale vieții – despre dragoste, despre prietenii, despre etape ale unei căsnicii, despre agenda guvernamentală, despre abordări ale religiei și nu numai.
Deși această carte nu se află în topul cărților mele preferate, am fost curioasă să aflu cum se finalizează proiectul aducerii somonului în Yemen și nu mi-a părut rău pentru timpul acordat, pentru că Paul Torday suprinde într-o manieră inedită anumite situații viață și modul în care acestea sunt percepute și interpretate de diversele sale personaje.
🔥 CUMPĂRĂ CARTEA LA PESCUIT DE SOMON ÎN YEMEN CU REDUCERE DE PE:
