Recenzie ” Labirintul întunecat” de Lawrence Durrell

de | sept. 23, 2018 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA LABIRINTUL ÎNTUNECAT ARE REDUCERE PE:

 

Pornind de la un fapt aparent banal ( o descoperire arheologică ), scriitorul englez de origine irlandeză Lawrence Durrell construiește un întreg univers, cu personaje răvășitoare și întâmplări cotropitoare care fac din intriga acestui roman un fel de paradoxală eliberare prin încarcerare într-o poveste care palpită și strigă în căutarea sensului.

Alegându-și ca loc de desfășurare a acțiunii Grecia de imediat de după cea de a doua conflagrație mondială, când cicatricile încă mai sângerează și oamenii încercă să  își regândească sensul, scriitorul desfășoară un adevărat penel de culori ale felului de a fi.

Dacă îți place recenzia cărții LABIRINTUL ÎNTUNECAT, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Lawrence Durrell

Însă nu este vorba despre vreun istorism aici, cel puțin nu în sensul celui uzitat de manualele școlare de pretutindeni, căci romanul   Labirintul întunecat” este despre ” adevăratul eu ” care, după ce o vreme zace ascuns în noi, sub forma iuluziei care odată cu trecerea timpului se dovedește un soi de amăgitor surogat al verbului a fi, ajunge la un moment dat să țâșnească maiestuos sau anost, cu sau fără voia noastră. Pentru unii chiar și acest surogat pare îndestulător. Nu însă și pentru personajele din ” Labirintul întunecat”.

Astfel, personaje precum Baird, domnișoara Dombey, Graecen, Campion sau soții Truman, se pierd și se regăsesc în flux-refluxul unor întâmplări în care puzderia de simțiri, adeseori de o flagrantă și sufocantă contradicție, lăsându-se purtați între snobism și redefinire, între îngenunchere și purificare.

Stilul scriitoricesc al scriitorului Lawrence Durrell este unul aflat într-un falnic crescendo, plin de efervescența finului observator care combină psihologia analitică și descriptivismul arhitectural într-un sublim tablou al redevenirii, dezvăluind, încetul cu încetul, fiecare petală a simțirii și, odată cu ele, spinii hazardului care se bucură la fiecare naufragiere a înflăcăratelor destine.

Reîntoarcerea la vechile sensuri, regăsirea sau redezvelirea ignoratelor conjugări, dizertațiile existențialismului sub forma înfumurării sau celei a spovedaniilor nicicând întregi, acestea sunt principalele ingrediente ale romanului ” Labirintul întunecat”, care are parte de un epilog absolut halucinant și neașteptat care totuși lasă o dâră de lumină peste așteptările cititorilor.

O carte care te prinde numaidecât în mrejele ei.

Lectură plăcută!

 

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA LABIRINTUL ÎNTUNECAT CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Labirintul întunecat
Autor: Lawrence Durrell
An apariție : 2007
Editura: UNIVERS
Nr. Pagini: 283
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 572

Alte recenzii de la Lawrence Durrell:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Femeia cu fustă violet” de Natsuko Imamura

Recenzie ”Femeia cu fustă violet” de Natsuko Imamura

Femeia cu fustă violet de Natsuko Imamura este alegerea mea pentru această zi autentică de toamnă. Coperta este prima care m-a convins – este în ton cu anotimpul în care suntem, dar mi-am și dorit foarte mult sparg gheața în ceea privește literatura japoneză. Recunosc...

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Totul începe cu o iubire interzisă... Annalise și Bennett fac cunoștință în momentul în care află că se vor lupta pentru același post de muncă. Aceștia sunt gata să își pună armele la bătaie și să scoată tot ce au mai bun pentru a câștiga. Numai că între ei și...

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 2730 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 1 din 40 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments