🔥 CARTEA LABIRINTUL ÎNTUNECAT ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

 

Pornind de la un fapt aparent banal ( o descoperire arheologică ), scriitorul englez de origine irlandeză Lawrence Durrell construiește un întreg univers, cu personaje răvășitoare și întâmplări cotropitoare care fac din intriga acestui roman un fel de paradoxală eliberare prin încarcerare într-o poveste care palpită și strigă în căutarea sensului.

Alegându-și ca loc de desfășurare a acțiunii Grecia de imediat de după cea de a doua conflagrație mondială, când cicatricile încă mai sângerează și oamenii încercă să  își regândească sensul, scriitorul desfășoară un adevărat penel de culori ale felului de a fi.

Însă nu este vorba despre vreun istorism aici, cel puțin nu în sensul celui uzitat de manualele școlare de pretutindeni, căci romanul  Labirintul întunecat” este despre ” adevăratul eu ” care, după ce o vreme zace ascuns în noi, sub forma iuluziei care odată cu trecerea timpului se dovedește un soi de amăgitor surogat al verbului a fi, ajunge la un moment dat să țâșnească maiestuos sau anost, cu sau fără voia noastră. Pentru unii chiar și acest surogat pare îndestulător. Nu însă și pentru personajele din ” Labirintul întunecat”.

Astfel, personaje precum Baird, domnișoara Dombey, Graecen, Campion sau soții Truman, se pierd și se regăsesc în flux-refluxul unor întâmplări în care puzderia de simțiri, adeseori de o flagrantă și sufocantă contradicție, lăsându-se purtați între snobism și redefinire, între îngenunchere și purificare.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Lawrence Durrell.

Stilul scriitoricesc al scriitorului Lawrence Durrell este unul aflat într-un falnic crescendo, plin de efervescența finului observator care combină psihologia analitică și descriptivismul arhitectural într-un sublim tablou al redevenirii, dezvăluind, încetul cu încetul, fiecare petală a simțirii și, odată cu ele, spinii hazardului care se bucură la fiecare naufragiere a înflăcăratelor destine.

Reîntoarcerea la vechile sensuri, regăsirea sau redezvelirea ignoratelor conjugări, dizertațiile existențialismului sub forma înfumurării sau celei a spovedaniilor nicicând întregi, acestea sunt principalele ingrediente ale romanului ” Labirintul întunecat”, care are parte de un epilog absolut halucinant și neașteptat care totuși lasă o dâră de lumină peste așteptările cititorilor.

O carte care te prinde numaidecât în mrejele ei.

Lectură plăcută!

 

🔥 CARTEA LABIRINTUL ÎNTUNECAT ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Titlu: Labirintul întunecat
Autor: Lawrence Durrell
An apariție : 2007
Editura: UNIVERS
Nr. Pagini: 283
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 23.09.2018
Nota recenzorului: 8/10

Aspecte Pozitive:

Constructivismul scriitorului englez este o îmbinare de arhitectură și spirit care se înalță maiestuos.

Aspecte Negative:

Deși halucinant epilogul mi-a oferit totuși o senzație de goliciune lăuntrică.

Cristian Cărpenaru
Autor: Cristian Cărpenaru
Cristian e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1814 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru