Lanțul este un thriller scris de irlandezul Adrian McKinty ce a făcut furori printre scriitori de seamă al acestui gen.

Stephen King, marele Stephen King cu ale sale zeci de thrillere de succes, a lăudat această carte într-un așa fel, încât nu aveai cum să nu o citești.

Premisă captivantă

O mamă trecută de 30 de ani, care se luptă cu cancerul, este sunată de un necunoscut și anunțată că fiica ei a fost răpită. Ca să o recupereze, trebuie să plătească 25 de mii de dolari și să răpească un alt copil în loc pentru a nu rupe Lanțul.

Ce poate fi mai terifiant de atât? Ce poate fi mai îngrozitor decât să ți se sechestreze copilul în plină zi, din stația de autobuz? „Incredibil de puternic și original. Vă va urmări mult timp de acum înainte”, acestea au fost cuvintele lui Stephen King și pot să spun că se potrivesc foarte bine cu premisa acestei cărți.

Suspans garantat

Un thriller bun trebuie să aibă un început promițător, o poveste ce poate avea mai multe soluții, astfel încât suspansul să fie permanent la cote înalte pe toată durata lecturii. Cartea de față reușește acest lucru, dar doar în prima jumătate a cărții.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Adrian McKinty.

Protagonista se vede nevoită să recurgă la unele metode ce lasă repercursiuni pe viitor, dar face tot ceea ce trebuie pentru a-și salva micuța copilă. Nimeni și nimic nu o va împiedica să facă tot posibilul pentru a-și recupera fetița.

Mi-a plăcut tare mult prima jumătate a cărți, aici regăsim multe situații în care fiecare ar reacționa diferit, iar suspansul este la cote încurajatoare. Ceea ce a făcut această carte să fie tare interesantă a fost faptul că părinții copilului răpit trebuiau la rândul lor să sechestreze un alt copil, lucru mai mult decât înfricoșător, oribil sau chiar detestabil.

O parte a doua ce umbrește succesul cărții

Cea de-a doua parte a cărții, însă, se degradează încetul cu încetul în ceea ce privește credibilitatea și se mărește în absurditate. Dacă prima parte a fi ceva în care s-au investit sute de ore de plănuire, cea de-a doua parte pare a fi grăbită și nejudecată.

Oricum, lectura merge lin, cartea se citește ușor, având un ritm alert și neobositor.

Cu toate că a doua jumătate a cărții nu îi face cinste întregii povești, chiar și sfârșitul fiind puțin cam slab, recomand Lanțul pentru că nu vă va plictisi și vă va face să fiți mai precauți în ceea ce privește siguranța copiilor.

Titlu: Lanțul
Autor: Adrian McKinty
An apariție : 2019
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 416
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Publicată la 20.10.2019
Nota recenzorului: 8/10

Avatar
Autor: Ioana
Ioana e Redactor Foarte Activ
Redactor de 269 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Ioana