Recenzie ” Lecții de respirație” de Anne Tyler

Titlu: Lecții De Respirație
Autor: Anne Tyler
An apariție : 1997
Editura: Univers
Nr. Pagini: 268
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 17.09.2018
Nota recenzorului: 7/10
Recenzie ” Lecții de respirație” de Anne Tyler
4 (80%) 1 vote[s]

ACUM GĂSEȘTI LECȚII DE RESPIRAȚIE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

 

Sentimentul acela, teribil și biciuitor, al nisipului care îți alunecă printre degete, odată cu visele, gândurile, simțirile și  idealurile pe care, până mai odinioară, au fost clocite în cuva siguranței de sine, sădește în romanul ” Lecții de respirație” al scriitoarei Anne Tyler culorile spinilor încă înfloriți.

Între iluzie și speranță viața lui Maggie Moran, o femeie ajunsă la jumătatea vieții biologice, își deșiră nostalgiile și speranțele în pânza freatică a unei existențe care pare a fi prinsă în  ” bidimensionalitatea realității”, personajul principal refuzând realitatea tuturor, neputând sub nicio formă să accepte faptul că unele lucruri, care la un moment dat i s-au părut indestructibile, ajung doar moloz.

Astfel, pornind de la această premiză, scriitoarea Anne Tyler, sub aripile unui incisiv spirit analitic, încearcă o introspecție asupra stilului de viață al unei obișnuite familii nord-americane, cu împlinirile și neîmplinirile firești, cu durerea unei mame care nu poate accepta faptul că puii își abandonează cuibul unde au început să învețe ce înseamnă viața.

Între trecut și viitor Maggie Moran trăiește într-un inexplicabil ritm propriu, aparent imperturbabilă, deși dincolo de carcasa protectoare a trupului există totuși nimicitoarea furtună.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Anne Tyler.

Într-un anume fel, întreaga existență a personajului principal din ” Lecții de respirație” pare o aprigă și deznădăjduită încercare de resuscitare a mitului bunul samaritean și, odată cu el, repoleirea vieții în culorile vii de odinioară.

Într-o lume absolut normală, cu oameni care încearcă să se redefinească sau măcar să-și caute un drum lin la capătul căruia ar putea să existe un anumit sens, personajele din romanul scriitoarei Annet Tyler se rătăcesc într-un vârtej al conjugării în care nimic nu este ceea ce pare, iar presupusul ” mers firesc al lucrurilor” anulează vechiule tradiții spre evidenta disperare a oamenilor care numai reușesc să înțeleagă nimic din atrofiata grabă a muritorilor în indescriptibila dorință de a îmbrățișa scurgerea în nimic.

O carte magnetizantă!

Lectură plăcută!

ACUM GĂSEȘTI LECȚII DE RESPIRAȚIE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

Curajul asumării realității contondente este demnă de lăudat.

Aspecte Negative:

Încercarea de a nu se rezuma doar la un personaj principal, nu pare prea reușită.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.