Recenzie ” Lecții de respirație” de Anne Tyler

de | sept. 17, 2018 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA LECȚII DE RESPIRAȚIE ARE REDUCERE PE:

 

Sentimentul acela, teribil și biciuitor, al nisipului care îți alunecă printre degete, odată cu visele, gândurile, simțirile și  idealurile pe care, până mai odinioară, au fost clocite în cuva siguranței de sine, sădește în romanul ” Lecții de respirație” al scriitoarei Anne Tyler culorile spinilor încă înfloriți.

Între iluzie și speranță viața lui Maggie Moran, o femeie ajunsă la jumătatea vieții biologice, își deșiră nostalgiile și speranțele în pânza freatică a unei existențe care pare a fi prinsă în  ” bidimensionalitatea realității”, personajul principal refuzând realitatea tuturor, neputând sub nicio formă să accepte faptul că unele lucruri, care la un moment dat i s-au părut indestructibile, ajung doar moloz.

Dacă îți place recenzia cărții LECȚII DE RESPIRAȚIE, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Anne Tyler

Astfel, pornind de la această premiză, scriitoarea Anne Tyler, sub aripile unui incisiv spirit analitic, încearcă o introspecție asupra stilului de viață al unei obișnuite familii nord-americane, cu împlinirile și neîmplinirile firești, cu durerea unei mame care nu poate accepta faptul că puii își abandonează cuibul unde au început să învețe ce înseamnă viața.

Între trecut și viitor Maggie Moran trăiește într-un inexplicabil ritm propriu, aparent imperturbabilă, deși dincolo de carcasa protectoare a trupului există totuși nimicitoarea furtună.

Într-un anume fel, întreaga existență a personajului principal din ” Lecții de respirație” pare o aprigă și deznădăjduită încercare de resuscitare a mitului bunul samaritean și, odată cu el, repoleirea vieții în culorile vii de odinioară.

Într-o lume absolut normală, cu oameni care încearcă să se redefinească sau măcar să-și caute un drum lin la capătul căruia ar putea să existe un anumit sens, personajele din romanul scriitoarei Annet Tyler se rătăcesc într-un vârtej al conjugării în care nimic nu este ceea ce pare, iar presupusul ” mers firesc al lucrurilor” anulează vechiule tradiții spre evidenta disperare a oamenilor care numai reușesc să înțeleagă nimic din atrofiata grabă a muritorilor în indescriptibila dorință de a îmbrățișa scurgerea în nimic.

O carte magnetizantă!

Lectură plăcută!

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA LECȚII DE RESPIRAȚIE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Lecții De Respirație
Autor: Anne Tyler
An apariție : 1997
Editura: UNIVERS
Nr. Pagini: 268
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 7 / 10
Vizualizari recenzie: 1090

Alte recenzii de la Anne Tyler:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Solenoid” de Mircea Cărtărescu

Recenzie “Solenoid” de Mircea Cărtărescu

Cu siguranță Mircea Cărtărescu a ridicat literatura românească la un alt nivel. Pot să afirm că mă simt mândră să-i fiu contemporană. Și deși sunt abia la a doua carte a autorului, am planuri să continui să-l descopăr. Solenoid scoate la iveală istoria unui profesor...

Recenzie ”Bărbați fără femei” de Haruki Murakami

Recenzie ”Bărbați fără femei” de Haruki Murakami

Haruki Murakami este autorul care m-a cucerit de la prima carte pe care am citit-o acum câțiva ani. „La sud de graniță, la vest de soare” va rămâne, fără doar și poate, o carte foarte dragă sufletului meu, la care mă voi gândi mereu cu afecțiune, pentru că a fost...

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Fernanda Melchor a reușit să stârnească vâlvă mare în sat, mai ales în satul cititorilor consacrati. Cele doua tabere în care s-au împărțit alesii notorii, sunt nimeni alții decât Pro sau Contra acestei cărți. Și poate nu atât contra, cât nu au reușit sa îi ducă...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 2786 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments