Recenzie “Leii Siciliei” de Stefania Auci

by | Jul 17, 2020 | Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA LEII SICILIEI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

La începutul secolului al 19-lea, în sudul Italiei, viața era o luptă. Și nu toți o câștigau. Familia Floria trăia într-un sătuc din Sicilia decimat de cutremure. Hotărârea lui Pablo, capul familiei, de a strămuta toată familia la Palermo le schimbă total existența. Și munca, și așteptările, și mentalitățile, și prejudecățile, și stilul de viață. Pornesc de la o mică dugheană unde comercializează mirodenii, iar concurența este acerbă. Imperiul pe care reușesc să-l ridice le atrage multă ură și invidie. Primele trei generații ale familiei Florio, caractere diferite, fiecare cu problemele, frustrările si visurile lor.

Mi-a plăcut tare mult. N-am putut s-o las din mână. Mi-au plăcut unchiul Ignazio și Vicenzzio chiar dacă sunt diferiți cum e ziua de noapte. Amândoi au extins afacerea, dar fiecare în stilul lui. Ignazio, precaut și discret, un adevărat aristocrat fară titlu și Viccenzio, vulcanic și fără teamă, o furie pozitivă, un uragan ce sfărâmă cu sânge rece orice îi stă în cale. De la un magazinel dosit și dărăpănat au ajuns la palate, o flotă și o bancă proprie, topitorii, case de vinuri, comerț cu mătase, sulf, pește, pulbere de chinchină și monopol de piață. Și-au urmărit succesul și nimic nu le-a stat în cale. Considerați slugi parvenite, priviți cu superioritate de aristocrație și nu numai, au ajuns să ofere împrumuturi pentru a-i scăpa de faliment chiar celor care i-au umilit și denigrat.

Am suferit pentru eșecul pe plan personal alături de Ignazio. Nu și-a meritat soarta. A fost mult prea loial și empatic, iar devotamentul și sacrificiul nu i-au fost răsplătite. Mi-aș fi dorit o altfel de femeie pentru el. Ar fi meritat o doamnă, nu o mahalagioacă cu sufletul înrăit. Viccenzio, în schimb, și-a urmărit satisfacția si fericirea personală. Și-a reușit să le obțină chiar dacă a rănit multe inimi sincere. Giulia a reușit să îi câștige afecțiunea, respectul și încrederea, dar în timp și plătind greu pentru ele. Am deplâns soarta femeilor, modul cum erau tratate și privite m-a revoltat. O lume a bărbaților puternici, ce-și ascund vulnerabilitățile sub masca nepăsării, bărbați susținuți de femei cărora nu li se recunosc meritele, dar ale căror responsabilități cresc proporțional cu statutul familiei în comunitate. Femei ce renunță la onoare și mândrie și aleg să-și urmeze inima. Povești de dragoste de-o viață ce nu se destramă sub presiunea prejudecăților și a încercărilor destinului. Oameni convinși că și-au găsit sufletul pereche fără de care le e imposibil să meargă mai departe. Ură și orgolii, nevoia de recunoaștere în societate, revolta față de umilire și înjosire, ambiția de a te ridica deasupra celor ce te-au subminat. Și peste toate familia, singura și ultima ancoră la care orice-ar fi nu trebuie să renunți și n-o poți abandona. Păcatul cel mai greu de iertat.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Stefania Auci

O bila neagra ar fi multitudinea de expresii netraduse, ce apar direct în italiană și a căror semnificație este notată abia la sfârșitul capitolelor. E foarte obositor să frunzărești cartea ori de câte ori dai peste o expresie pe care nu o înțelegi și nu-s chiar puține. Nu este nici o italiană curată, ci dialect cu jargoane deci cam greu să te descurci singur cu traducerea.

Nu contest că ar putea avea un ușor parfum de telenovelă, dar nu m-a deranjat deloc, deoarece n-are tentă de dulcegărie ieftină și are personaje realist construite. Urmăreste și realitatea istorică: începuturile revoluției italiene, încercările de îndepărtare a Bourbonilor, primele constituții, primele orașe-stat, epidemia de holeră și prăbușirea economică, influențele colonialismul britanic și austriac. Prima parte dintr-o trilogie ce urmărește destinul unei familii de vizionari.

🔥 CARTEA LEII SICILIEI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Leii Siciliei
Autor: Stefania Auci
An apariție : 2020
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 624
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 17.07.2020
Nota recenzorului: 9/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Până la ultima suflare” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie “Până la ultima suflare” de Jennifer L. Armentrout

Frumoasa noastră serie "Apocalipsa elementelor" a ajuns la ultimul său volum și sunt foarte tristă să vă vorbesc despre finalul acestei povești. Sunt super îndrăgostită de tot universul creat de Jennifer, dar mai ales de personajele sale și consider că a pus foarte...

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Seria After nu se încheie cu volumul După ce am găsit fericirea, care este doar finalul poveștii dintre cei doi. Înainte de noi este un prequel al relației dintre Tessa și Hardin. Dar ceea ce îl face special este perspectiva narativă a lui Hardin asupra întregii...

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Deși seria After nu este preferata mea din toate timpurile, După ce am găsit fericirea este un volum cu adevărat reușit. După finalul abrupt din volumul trei, care i-a dat viața peste cap lui Hardin, asistăm la noi drame în viața personajelor. Sentimentele...

Angela este redactor Booknation.ro de 575 zile și a scris până acum 83 articole. Se află pe poziția 15 din 146 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments