Recenzie ” Lentoare” de Milan Kundera

de | nov. 22, 2018 | Recenzii cărți

Romanul  ” Lentoare” este primul scris direct în limba franceză de către scriitorul de origine cehă Milan Kundera, care, păstrându-și nealterat tăiosul stil persiflator, apelează la un subiect aparent banal, oarecum nevinovat în conținutul crustei care îl înconjoară, și anume descrierea unui vodevil francez din secolul XVIII.

Spun ” oarecum nevinovat” pentru că dincolo de abordarea acestui subiect se întinde tăvălugul filosofiei est-europene în care amestecul de alb și negru al simțirii imediate, la care se adaugă anii de durere și îndelungată chibzuință asupra a ceea ce este, dar mai ales asupra a ceea ce ar trebui să fie, naște un roman uluitor, care mușcă cu o avidă lăcomie, aproape dezordonată, din credințele societății aqctuale cu ajutorul unui dezlănțuit sarcasm asigurat de ridurile adevăratei gândiri profunde.

Primit chiar de la început cu o oarecare răceală de societatea franceză și nu numai, romanul ” Lentoare” alunecă sinuos între vituperare și epatare, uneori cu o anumită grabă, alteori însăilind o eclatantă lentoare prăvălită peste coridoarele gândurilor, nicidecum sub auspiciile vreunui necruțător bilanț, ci doar pentru a exprima într-un mod cât mai pertinent și acaparator dezgustul față de narcisismul opulent și ostentativ al omului dualist, fățarnic.

Milan Kundera fandează abracadabrant cu luminile și umbrele existențialismului într-un halucinant spectacol ” cu mască sau fără mască” în care mai ușor poți citi pe chipul celui care poartă mască decât pe cel al celui care nu poartă.

Îndrăznesc să afirm că ” Lentoare” este un fel de căutare a identității între sens și contrasens, sfidare și resemnare, o căutare între proustian și freudian, cu eterna luptă dintre graba timpului și lentoarea gândirii.

Odată cu romanul ” Lentoare” începe să se facă simțită o oarecare diferențiere între cehul și francezul Milan Kundera, nicidecum ca o mazilire a rădăcinilor ( o, asta nicidecum!), ci ca o inserție, necesară sau nu, de mediteraneism senzorial, care însă nu sucombă deloc din avântul literar al marelui geniu, ba dimpotrivă, suflă un zefir resuscitator care va ajuta într-o măsură mai mare sau mai mică la viitoarele creații.

O carte fabuloasă.

Lectură plăcută!

 

Titlu: LENTOARE
Autor: Milan Kundera
An apariție : 2004
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 104
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1224

Alte recenzii de la Milan Kundera:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru a fost redactor Booknation.ro și a scris 490 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments