Recenzie ” Lentoare” de Milan Kundera

de | nov. 22, 2018 | Recenzii cărți

Romanul  ” Lentoare” este primul scris direct în limba franceză de către scriitorul de origine cehă Milan Kundera, care, păstrându-și nealterat tăiosul stil persiflator, apelează la un subiect aparent banal, oarecum nevinovat în conținutul crustei care îl înconjoară, și anume descrierea unui vodevil francez din secolul XVIII.

Spun ” oarecum nevinovat” pentru că dincolo de abordarea acestui subiect se întinde tăvălugul filosofiei est-europene în care amestecul de alb și negru al simțirii imediate, la care se adaugă anii de durere și îndelungată chibzuință asupra a ceea ce este, dar mai ales asupra a ceea ce ar trebui să fie, naște un roman uluitor, care mușcă cu o avidă lăcomie, aproape dezordonată, din credințele societății aqctuale cu ajutorul unui dezlănțuit sarcasm asigurat de ridurile adevăratei gândiri profunde.

Primit chiar de la început cu o oarecare răceală de societatea franceză și nu numai, romanul ” Lentoare” alunecă sinuos între vituperare și epatare, uneori cu o anumită grabă, alteori însăilind o eclatantă lentoare prăvălită peste coridoarele gândurilor, nicidecum sub auspiciile vreunui necruțător bilanț, ci doar pentru a exprima într-un mod cât mai pertinent și acaparator dezgustul față de narcisismul opulent și ostentativ al omului dualist, fățarnic.

Milan Kundera fandează abracadabrant cu luminile și umbrele existențialismului într-un halucinant spectacol ” cu mască sau fără mască” în care mai ușor poți citi pe chipul celui care poartă mască decât pe cel al celui care nu poartă.

Îndrăznesc să afirm că ” Lentoare” este un fel de căutare a identității între sens și contrasens, sfidare și resemnare, o căutare între proustian și freudian, cu eterna luptă dintre graba timpului și lentoarea gândirii.

Odată cu romanul ” Lentoare” începe să se facă simțită o oarecare diferențiere între cehul și francezul Milan Kundera, nicidecum ca o mazilire a rădăcinilor ( o, asta nicidecum!), ci ca o inserție, necesară sau nu, de mediteraneism senzorial, care însă nu sucombă deloc din avântul literar al marelui geniu, ba dimpotrivă, suflă un zefir resuscitator care va ajuta într-o măsură mai mare sau mai mică la viitoarele creații.

O carte fabuloasă.

Lectură plăcută!

 

Titlu: LENTOARE
Autor: Milan Kundera
An apariție : 2004
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 104
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1572

Alte recenzii de la Milan Kundera:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Scarred” de Emily McIntire
Recenzie „Scarred” de Emily McIntire

Emily McIntire este o autoare nouă pentru mine, însă talentul ei m-a impresionat și m-a încântat cu ideea de reinterpretare a unor basme sau povești celebre. Evident, îi place mult Dark Romance și fiecare carte are această influență, însă sunt scrise cu o asemenea...

Recenzie ”Dimineață pierdută” de Gabriela Adameșteanu
Recenzie ”Dimineață pierdută” de Gabriela Adameșteanu

Știu că am ajuns târziu la cărțile Gabrielei Adameșteanu, dar ce încântare, ce deliciu, de ce plimbare încântătoare am avut parte printr-un București necunoscut mie, postbelic și demult dispărut, la braț cu Vica, eterna optimistă și luptătoare, prototipul de babă...

Recenzie „Phantasma” de Kaylie Smith
Recenzie „Phantasma” de Kaylie Smith

Deși au trecut doar 3 luni din anul 2025, declar sus și tare faptul că "Phantasma" este cartea mea preferată din acest an. Am rămas cu o super impresie după ce am terminat-o, am fost pur și simplu vrăjită de personaje și sunt complet îndrăgostită de Kaylie Smith și de...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru a fost redactor Booknation.ro și a scris 490 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments