Recenzie ” Lentoare” de Milan Kundera

de | nov. 22, 2018 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA LENTOARE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Romanul  ” Lentoare” este primul scris direct în limba franceză de către scriitorul de origine cehă Milan Kundera, care, păstrându-și nealterat tăiosul stil persiflator, apelează la un subiect aparent banal, oarecum nevinovat în conținutul crustei care îl înconjoară, și anume descrierea unui vodevil francez din secolul XVIII.

Spun ” oarecum nevinovat” pentru că dincolo de abordarea acestui subiect se întinde tăvălugul filosofiei est-europene în care amestecul de alb și negru al simțirii imediate, la care se adaugă anii de durere și îndelungată chibzuință asupra a ceea ce este, dar mai ales asupra a ceea ce ar trebui să fie, naște un roman uluitor, care mușcă cu o avidă lăcomie, aproape dezordonată, din credințele societății aqctuale cu ajutorul unui dezlănțuit sarcasm asigurat de ridurile adevăratei gândiri profunde.

Primit chiar de la început cu o oarecare răceală de societatea franceză și nu numai, romanul ” Lentoare” alunecă sinuos între vituperare și epatare, uneori cu o anumită grabă, alteori însăilind o eclatantă lentoare prăvălită peste coridoarele gândurilor, nicidecum sub auspiciile vreunui necruțător bilanț, ci doar pentru a exprima într-un mod cât mai pertinent și acaparator dezgustul față de narcisismul opulent și ostentativ al omului dualist, fățarnic.

Milan Kundera fandează abracadabrant cu luminile și umbrele existențialismului într-un halucinant spectacol ” cu mască sau fără mască” în care mai ușor poți citi pe chipul celui care poartă mască decât pe cel al celui care nu poartă.

Îndrăznesc să afirm că ” Lentoare” este un fel de căutare a identității între sens și contrasens, sfidare și resemnare, o căutare între proustian și freudian, cu eterna luptă dintre graba timpului și lentoarea gândirii.

Odată cu romanul ” Lentoare” începe să se facă simțită o oarecare diferențiere între cehul și francezul Milan Kundera, nicidecum ca o mazilire a rădăcinilor ( o, asta nicidecum!), ci ca o inserție, necesară sau nu, de mediteraneism senzorial, care însă nu sucombă deloc din avântul literar al marelui geniu, ba dimpotrivă, suflă un zefir resuscitator care va ajuta într-o măsură mai mare sau mai mică la viitoarele creații.

O carte fabuloasă.

Lectură plăcută!

 

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții LENTOARE?

Vezi toată lista de cărți scrise de Milan Kundera sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA LENTOARE CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Lentoare
Autor: Milan Kundera
An apariție : 2004
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 104
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 22.11.2018
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Lemnuci” de AG Saga

Recenzie „Lemnuci” de AG Saga

Lemnucii sunt acele noduri ce se găsesc în scânduri sau în orice lucru fabricat din lemn. Cu siguranță fiecare dintre noi a văzut cel puțin o dată în viața sa un Lemnuc... un Lemnuc tăcut și ascuns în obiecte banale ce ne înconjoară dar cărora nu le dăm importanță....

Recenzie „Lună nouă” de Stephenie Meyer

Recenzie „Lună nouă” de Stephenie Meyer

Lună nouă - New Moon în engleză - este volumul doi din seria Twilight. La fel ca și primul volum, și acesta are destul de multe diferențe față de ceea ce cunoaștem deja din renumitul film. Cel mai tare mi-au atras atenția divergențele din scenele în care Bella află...

Recenzie ”The Overdue Life of Amy Byler” de Kelly Harms

Recenzie ”The Overdue Life of Amy Byler” de Kelly Harms

”The Overdue Life of Amy Byler” de Kelly Harms a fost aleasă ca o carte de divertisment și mă bucur mult că a fost o lectură chiar bună. Cartea atinge subiecte relevante, lovește cu profunzimea și sinceritatea ei. Aceasta este o poveste modernă, interesantă, despre...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 2378 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 1 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments