Recenzie Liceenii de George Șovu

de | nov. 17, 2014 | Beletristică, Literatura Română, Recenzii cărți

111

 Liceenii de George Șovu este mai mult decât o carte, este povestea unei generații, pentru o generație. Este cartea după care s-a făcut un film, urmat de alte două. A fascinat și încă mai fascinează persoanele de toate vârstele,  mai ales pe nostalgicii altor timpuri.

Liceenii sunt un grup unit de elevi de clasa a X-a. Deși au păreri diferite legate de școală încearcă să se înțeleagă și să treacă peste divergențe glumind. Îmi place tonul amuzant al cărții datorat în mare parte glumelor lui Ionică. Dacă ar fi să-i pun în categorii separate Mihai este sensibilul, timidul, Ionică glumețul, Dana intelectuala grupului, retrasă și de neînțeles pentru că nu lasă prea multă lume în inima sau viața sa, Geta fata populară, hazlie, de gașcă, Șerban, iubitul Danei, sportivul arogant și invidios, malițios, răzbunător.

Mihai și Ionică sunt prieteni la cataramă, se ajută, se sprijină reciproc. Mihai îl ajută pe Ionică să nu rămână corigent la matematică, iar Ionică pe Mihai să-i arate Danei sentimentele sale. Șerban și Dana au o relație tumultuoasă care se va termina datorită divergențelor de opinii și a temperamentelor diferite. Teama de profesori, încercarea de a face orele mai puțin plictisitoare, prieteniile și dușmăniile ascunse, Isoscel, atmosfera de cămin, totul compune o poveste ca de basm. O poveste atât pentru adolescenți, cât și pentru oameni mari.

Unii caută similaritățile cu poveștile lor din liceu, alții magia și inocența unor vremuri apuse, unei adolescențe pierdut, afundate în trecut. Pentru cei care au văzut filmul, cartea este mult mai bună. Oferă o imagine mai complexă a fiecărui personaj dezvăluindu-i modul de gândire, completând locurile pe care filmul le lăsa goale. În carte Ionică este mult mai deștept, Dana mai retrasă, Geta mai expansivă.

Autorul știe să creeze suspans, mister, momente comice dar și romantice. E un maestru al cărților sensibile, aș zice. Acel tip de cărți care îți atinge sufletul și te face să nu uiți niciodată ce ai citit.

Liceenii este o poveste a unei clase ce încearcă să reziste anilor de liceu fără să-și piardă din personalitate și inocență, fără să devină ranchiunoși, povestea unei iubiri ce așteaptă a fi trăită, o iubire ce va prospera fără efort, prietenie și frăție.

Liceenii veșnic veseli peste care timpul nu trece.

Titlu: LICEENII
Autor: George Șovu
An apariție : 2008
Editura: UNIVERSITARA
Nr. Pagini: 174
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 3726

Alte recenzii de la George Șovu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Omul Ilustrat” de Ray Bradbury
Recenzie ”Omul Ilustrat” de Ray Bradbury

”Omul ilustrat” este prima carte pe care o citesc de la autorul american de romane SF, mister și horror Ray Bradbury. Mi-aș fi dorit să încep cu ”Fahrenheit 451”. În schimb am comandat acest volum de povestiri SF și fantasy care m-au introdus sublim în universul...

Recenzie “Vindecarea spontană a credinței” de Gregg Braden
Recenzie “Vindecarea spontană a credinței” de Gregg Braden

Gregg Braden, omul de știință care a încercat să conecteze știința cu spiritualitatea, autor a multor cărți premiate, ne oferă noi pespective asupra posibilităților de vindecare cu ajutorul inimii noastre. Gregg Braden ne prezintă câteva informații despre Univers și...

Recenzie ”Gambitul Hoților” de Kayvion Lewis
Recenzie ”Gambitul Hoților” de Kayvion Lewis

O poveste despre tâlhării. Cel mai bun hoț să câștige! Ross Quest s-a născut într-o familie faimoasă pentru activitățile lor ilegale. Membrii clanului Quest sunt renumiți pentru abilitățile lor în jafuri și pentru capacitatea de a scăpa din cele mai dramatice...

0 0 votes
Article Rating
Oana Pauna a fost redactor Booknation.ro și a scris 45 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Pauna aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments