Recenzie Liceenii de George Șovu

de | nov. 17, 2014 | Beletristică, Literatura Română, Recenzii cărți

111

 Liceenii de George Șovu este mai mult decât o carte, este povestea unei generații, pentru o generație. Este cartea după care s-a făcut un film, urmat de alte două. A fascinat și încă mai fascinează persoanele de toate vârstele,  mai ales pe nostalgicii altor timpuri.

Liceenii sunt un grup unit de elevi de clasa a X-a. Deși au păreri diferite legate de școală încearcă să se înțeleagă și să treacă peste divergențe glumind. Îmi place tonul amuzant al cărții datorat în mare parte glumelor lui Ionică. Dacă ar fi să-i pun în categorii separate Mihai este sensibilul, timidul, Ionică glumețul, Dana intelectuala grupului, retrasă și de neînțeles pentru că nu lasă prea multă lume în inima sau viața sa, Geta fata populară, hazlie, de gașcă, Șerban, iubitul Danei, sportivul arogant și invidios, malițios, răzbunător.

Mihai și Ionică sunt prieteni la cataramă, se ajută, se sprijină reciproc. Mihai îl ajută pe Ionică să nu rămână corigent la matematică, iar Ionică pe Mihai să-i arate Danei sentimentele sale. Șerban și Dana au o relație tumultuoasă care se va termina datorită divergențelor de opinii și a temperamentelor diferite. Teama de profesori, încercarea de a face orele mai puțin plictisitoare, prieteniile și dușmăniile ascunse, Isoscel, atmosfera de cămin, totul compune o poveste ca de basm. O poveste atât pentru adolescenți, cât și pentru oameni mari.

Unii caută similaritățile cu poveștile lor din liceu, alții magia și inocența unor vremuri apuse, unei adolescențe pierdut, afundate în trecut. Pentru cei care au văzut filmul, cartea este mult mai bună. Oferă o imagine mai complexă a fiecărui personaj dezvăluindu-i modul de gândire, completând locurile pe care filmul le lăsa goale. În carte Ionică este mult mai deștept, Dana mai retrasă, Geta mai expansivă.

Autorul știe să creeze suspans, mister, momente comice dar și romantice. E un maestru al cărților sensibile, aș zice. Acel tip de cărți care îți atinge sufletul și te face să nu uiți niciodată ce ai citit.

Liceenii este o poveste a unei clase ce încearcă să reziste anilor de liceu fără să-și piardă din personalitate și inocență, fără să devină ranchiunoși, povestea unei iubiri ce așteaptă a fi trăită, o iubire ce va prospera fără efort, prietenie și frăție.

Liceenii veșnic veseli peste care timpul nu trece.

Titlu: LICEENII
Autor: George Șovu
An apariție : 2008
Editura: UNIVERSITARA
Nr. Pagini: 174
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 3518

Alte recenzii de la George Șovu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Anna O” de Matthew Blake
Recenzie „Anna O” de Matthew Blake

O lectură frumos promovată de Editura Trei a ajuns și pe rafturile cititorilor din România. Iubesc orice thriller inteligent scris și aparent, "Anna O" este fix cartea care îmi trebuie pentru a avea parte de adrenalină și suspans. Îmi place foarte mult atunci când...

Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry
Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry

A fost odată un băiat pe care l-am iubit...așa a început totul Logan Francis Silverstone s-a dezvoltat într-un mediu înconjurat de haos, unde urletele, țipetele și drogurile erau monedele de schimb obișnuite, iar căldura și lumina lipseau cu desăvârșire. În acest...

Recenzie “Furia” de Alex Michaelides
Recenzie “Furia” de Alex Michaelides

Actul I Are loc o crimă pe o insulă privată a Greciei. Toți cei șapte prezenți acolo sunt invitații personali ai victimei, cunoștințe și prieteni vechi. Și scriitorul este unul dintre ei, așa că el ne zice povestea. Și nu o zice oricum ci ca și un prieten apropiat...

0 0 votes
Article Rating
Oana Pauna a fost redactor Booknation.ro și a scris 45 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Pauna aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments