Recenzie „Lizoanca la 11 ani” de Doina Ruști

Titlu: Lizoanca La 11 Ani
Autor: Doina Rusti
An apariție : 2009
Editura: Editura Trei
Nr. Pagini: 320
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Gabriela Bratu
Publicată la 11.06.2015
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

lizoanca-la-11-ani_1_produsLizoanca la 11 ani de Doina Ruști a fost scrisă, după cum mărturisește și autoarea, în urma unui articol dintr-un ziar în care se povestea că o prostituată de 11 ani a umplut un sat întreg de sifilis. Cât adevăr și câtă exagerare se află în această afirmație?

Eliza este o fată de 11 ani, bătută de tatăl ei cu bestialitate și scăpată de sub control. De ea nu s-au lipit nici munca, nici cartea, dar are lipici la bărbați.

Cu un anturaj de așa natură, dornică să facă bani, descoperă că mulți plătesc bine pentru câteva minute de plăcere.

Ea nu știe exact ce face, dar nu este de părere că ar fi ceva rău. Tot satul apelează la serviciile ei, ba chiar și polițistul sau un octogenar respectabil.

Toate socotelile se dau peste cap în momentul în care asistenta satului descoperă că Lizoanca are sifilis.

Șocul că un copil și-a început viața sexuală atât de devreme și poate avea această boală este învins de curiozitatea de a afla cine a profitat de fată. Lizoanca este dusă la spital și pusă sub tratament, dar problemele abia acum încep.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Doina Rusti.

Actul sexual cu un minor constituie infracțiune, deci se începe o anchetă pentru a vedea cine are boala și cine trebuie tras la răspundere.

Lizoanca este un copil inocent în sinea sa, căruia îi lipsește educația și măsura lucrurilor. Faptul că tatăl ei preferă s-o bată decât să o educe explică oarecum tendința ei de răzvrătire împotriva lumii întregi.

Ea este o fată curajoasă, dârză, care se bucură de gustul primului croissant cu acea plăcere de copil, dar care știe să și riposteze atunci când e cazul și este suficient de șireată pentru ca lucrurile să iasă așa cum își dorește.

Acest roman te pune pe gânduri. Societatea în care trăim este din ce în ce mai depravată și, dacă toți au dat vina pe Lizoanca, rămâne întrebarea: unde era mintea bărbaților maturi care au profitat de ea? De ce lumea acuză înainte de a analiza faptele și vede în orice un subiect de scandal?

Lizoanca este un exemplu de cum poate evolua un copil și ce se alege de el atunci când nu are acces la informație și nu este susținut din toate direcțiile.

Aspecte Pozitive:

Un roman despre moravurile societății în care trăim și despre tendința de a acuza înainte de a asculta.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.