Recenzie „Lumea de orez” de Su Tong

de | mart. 5, 2019 | Beletristică, Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

lumea de orez de su tongCartea „Lumea de orez” de Su Tong este dură. Dură prin subiectul ei, dură prin limbaj, dură prin faptul că se aseamănă atât de mult cu realitatea. Lecturarea ei te va pune față în față cu violența în toate formele ei posibile.

Credeam că voi citi despre China și despre cultura sa. În schimb, am dat peste o poveste cutremurătoare, în care tema centrală este destinul omului. Nu afli despre lucruri foarte plăcute citind romanul. Deși este vorba despre ficțiune, felul în care autorul a descris situația personajelor este atât de realist. Astfel, nu am putut să nu mă întreb și să nu mă îngrozesc dacă este posibil ca aceste lucruri să se fi întâmplat sau chiar să se întâmple în prezent în viața reală.

Evident că am mai citit cărți în care răul predomină, dar „Lumea de orez” de Su Tong reprezintă apogeul lor

Rezumând cartea, pot spune că subiectul ei principal este nemulțumirea omului de rând. Condiția umilă a acestuia, dar și dorința de a scăpa de sărăcie și foamete, îl împing spre fapte necugetate. Astfel, această dorință puternică devine egoistă. Asta pentru că personajul principal al cărții calcă peste cadavre pentru a ajunge acolo sus, unde își dorește cu adevărat.

Dar așa cum îți va fi milă la început de această persoană, pe parcurs vei începe să o urăști. Sau dacă nu vei ajunge la sentimente atât de profunde, vei privi din exterior ca un judecător la faptele sale. Și în cele din urmă, îi vei da o sentință asemenea lucrurilor pe care le-a făcut sau nu în viața sa.

Cartea „Lumea de orez” de Su Tong are o poveste setată în China anului 1930, atunci când foametea distrugea totul

Dar îndepărtându-se de planul general, ni se prezintă periplul unui tânăr chinez care pleacă din satul său natal pentru a-și face o viață la oraș. Cinci Dragoni devine mai mult un vagabond înfometat, dar a cărui dorință pentru putere și sex este nelimitată. El ajunge la oraș în fața unei prăvălii de orez.

Prima dată va fi temut și alungat. Dar pe urmă el va ajunge să lucreze în prăvălie. Și chiar să devină membru al familiei Feng, căsătorindu-se cu una dintre fetele patronului. În continuare va fi o persoană haină, urâtă de toți și ironizată. Dar continuând să facă rău și devenind din ce în ce mai îndrăzneț, Cinci Dragoni nu numai că va deveni patronul prăvaliei de orez. Ci va ajunge să fie cel mai temut din oraș, detronând pe cel mai mare dintre mafioții din zonă.

Dar dacă obsesia sa pentru orez l-a dus sus pe moment, chinezul va primi un final meritat fix după cele ce a făcut în viață

În acest roman teribil, Su Tong reușește să exploreze toate legăturile dintre foamete, brutalitate și sexualitate. Orezul este folosit atât ca aliment, cât și ca monedă de schimb. Ca afrodisiac și ca instrument de tortură. Și bineînțeles, ca armă perfectă pentru crimă sau ca simbol al averii și al fericirii.

Cu elemente de ironie, senzualitate și cu un limbaj foarte violent, scrisă într-un mod atât de realist, cartea „Lumea de orez” este bogată și plină de o energie creativă. O recomand a fi citită nu ca pe un ghid de descoperire a Chinei, ci ca pe o descriere a vieții celei mai de jos.

Titlu: LUMEA DE OREZ
Autor: Su Tong
An apariție : 2015
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 304
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 747

Alte recenzii de la Su Tong:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ” Sărmane creaturi” de Alasdair Gray
Recenzie ” Sărmane creaturi” de Alasdair Gray

Evident, am fost influențată de apariția filmului, însă am de spus în apărarea mea faptul că nu am văzut filmul și nici măcar nu știu ideea principală. Doar știu că este ciudățel și că Emma Stone joacă magistral, în rest, haide să vedem cum este cartea, pentru că...

Recenzie ”Tăcerea vine prima” de Ioana Maria Stăncescu
Recenzie ”Tăcerea vine prima” de Ioana Maria Stăncescu

Pentru că știu cât este de criticată și cu ce ochi suspicioși este privită literatura română, vin cu o recomandare de carte care demonstrează că și ai noștri merită timpul și banii. Nu am auzit de Ioana Maria Stăncescu (dar am pus deja pe lista scurtă și prima ei...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 6 luni, 16 zile și a scris până acum 434 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments