Recenzie „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov

de | apr. 8, 2020 | Beletristică, Dragoste, Recenzii cărți

Maestrul și Margareta transmite o poveste de dragoste cu adevărat magică. Deși titlul te duce cu gândul la o istorie ca aceea a lui Romeo și Julieta sau a lui Tristan și Isolda, romanul acesta le depășește pe fiecare în parte cu stilul lui.

Mihail Bulgakov crează, prin această operă, un roman care a intrat topul celor mai importante opere ale secolului al XX-lea.

Cartea îmbină numeroase motive preluate din opere clasice. Bulgakov ia ca sursă de inspirație lucrările lui Goethe și Alighieri, respectiv Faust și Divina Comedie. Întreaga acțiune a romanului este antrenată de diavoli, precum Azazello și Woland, personaje inspirate, probabil, tot din opera Faust. De altfel, Cartea I are ca motto versuri preluate din acestă operă.

,,Şi ce s-ar fi făcut binele tău dacă n-ar fi existat răul, şi cum ar fi arătat pământul văduvit de umbre? Căci umbrele vin de la lucruri şi oameni.”

Ideea principală e constituită de vizita diavolului în URSS, în perioada anilor ’30 și care va dirija restul întâmplărilor. Se amestecă treptat în viața societății ruse, apoi în povestea de iubire dintre cele două personaje menționate în titlu. Maestrul este, de fapt, porecla dată de Margareta iubitului său. Acesta era scriitor, iar ea îi considera romanul o capodoperă.

Istoria redată de Bulgakov într-un stil majestic se transformă într-un vis, greu de crezut și de imaginat, dar real. Momentul care te face să simți asta este scena Balului de primăvară al lunii pline, unde Margareta devine aproape o adevărată regină.

Cartea a II-a creionează mai puternic povestea de dragoste dintre cei doi. Maestrul se afla într-un ospiciu, internat deoarece povestea întâlnirea sa cu Satana, iar Margareta face pactul cu diavolul pentru a-l salva de acolo.

Ca lectură, Maestrul și Margareta îți provoacă imaginația: te plimbă prin trei planuri distincte, de la povestea răstignirii lui Iisus, numit diferit în text, până la o poveste reală de dragoste. Paginile au o continuitate aparte, nu îți curg ușor din mână, ci te fac să le recitești până când cuprinzi la nivel figurativ fiecare detaliu.

Cu siguranţă nu e o carte de care scapi ușor, pentru că vei avea impresia că nici ea nu vrea să se termine, la fel cum și tu ai vrea o astfel de poveste pentru totdeauna. Romanul te va transpune într-o lume pe cât de cunoscută, pe atât de paralelă cu vieţiile noastre pe care ţi-o vei aminti mereu.

 

 

Titlu: MAESTRUL ȘI MARGARETA
Autor: Mihail Bulgakov
An apariție : 2019
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 608
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 993

Alte recenzii de la Mihail Bulgakov:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth
Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth

Romanul "Animal pe moarte" de Philip Roth realizează o meditație profundă asupra iubirii, morții și trecerii timpului, străbătută de un fir narativ complex și captivant. Romanul explorează relația dintre un profesor universitar în vârstă, David Kepesh, și o tânără...

Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom
Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom

  Psihologul și psihanalistul Irvin D. Yalom, autor al mai multor lucrări de psihoterapie, a delectat publicul larg și cu câteva romane, între care și “Problema Spinoza”. Acest volum dezvoltă în paralel două planuri, la distanța de câteva secole, care se...

Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout
Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout

,,El o poate proteja de oricine, însă nu și de el însuși” Povestea din Ispita bodyguardului explorează aventura tumultoasă a unei jurnaliste, Alana Gore, și a bodyguardului ei, Chandler Gamble, într-o călătorie presărată cu provocări și atracție. Confruntată cu o...

0 0 votes
Article Rating
Irina Fodor a fost redactor Booknation.ro și a scris 94 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici. Irina Fodor are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments