Recenzie Ouăle Fatale de Mihail Bulgakov

de | nov. 28, 2014 | Ficțiune, Literatura Universală, Mister, Recenzii cărți

🔥 CARTEA OUĂLE FATALE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

oualefatale-diavoliada-4213

Mihail Bulgakov este în mintea mea o parte din trioul fantastic al literaturii ruse, respectiv : Dostoievski, Tolstoi și Bulgakov. Cunoscut pentru capodopera Maestrul și Margareta, eu îl am în minte drept autorul acelei cărți istorice Garda albă a cărei parte a doua nu o am. Acești trei autori au făcut cunoscută și faimoasă literatura rusă, dar nu au nicio legătură unul cu celălalt în privința stilului. Dostoievski scrie larg, pe întinderi mari, cu adânci introspecții și descrieri care pot face cititorul să lase cartea din mână, Tolstoi se bazează pe prezentarea unui fapt sau a unei părți/ pături a societății în general, iar Bulgakov m-a fermecat cu ale sale povestiri din cei patru ani în care a profesat ca medic, are acțiune, dramatism, mister și suspans. Nu au nicio legătură și totuși se completează formând din operele puse una lângă alta un întreg, viața în Rusia in secolul al XIX-lea și mai târziu.

Ouăle fatale de Mihail Bulgakov este o povestire în care autorul reușește cu măiestrie să îmbine fără semne fantasticul și realitate. Astfel vedem povestea de viață a unui cercetător in zoologie care își pierde soția din cauza pasiunii pentru munca sa și care, datorită unor studii și eforturi susținute, va descoperi o rază de lumină sub influența căreia din ouăle de broască ies în timp foarte foarte scurt mormoloci, cresc, se maturizează și se reproduc la infinit. Se face vâlvă în presă, lumea numește acea rază raza vieții.

Modul rapid în care se succed lucrurile, plecarea soției, anii de dezolare și refugiu în studiu fără mari recunoașteri în cadrul științei, trecerea anilor rapid și ascensiunea în lumea științei, decoperirea și nebunai care va începe, mă face să mă gândesc la stilul lui Saramago. Modul cum în spiritul anilor ’20 se desfășoară viața cercetătorului, cât de real și de veridic pare totul, mă fac să mă gândesc la Eseu despre orbire sau la Intermitențele morții.

Lumea liniștită în care trăia se transformă într-un haos total când raza creată de cercetătorul Persikov va crea monștri precum reptile și struți uriași. Lupta pentru supraviețuire și restabilire a păcii și liniștii devine acerbă.

Oare vor reuși oamenii să readucă viața pe făgașul normal? Ce se va întâmpla cu cercetătorul și cu descoperirea care promitea atât de mult? Va distruge ce a creat pentru binele omenirii și al său implicit?

Bulgakov reușește să-și țină cititorii cu inima la gât până la finalul povestirii, așa că trebuie să citiți Ouăle fatale!

Eu am un obicei și as zice că este unul bun: când îmi place o carte de un autor, îl caut și îi citesc toată opera. Așa îl înțeleg mai bine și totodată simt că am învățat de la el tot ce avea de transmis.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții OUĂLE FATALE?

Vezi toată lista de cărți scrise de Mihail Bulgakov sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA OUĂLE FATALE CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Ouăle Fatale
Autor: Mihail Bulgakov
An apariție : 2011
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 144
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 28.11.2014
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Te doresc” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie ”Te doresc” de Jennifer L. Armentrout

Încă de când notam impresiile pe care mi le-am format în urma lecturii primului volum, gândul meu era doar la Te doresc. De ce? E simplu. E povestea cuplului meu preferat întâlnit pe parcursul acestei serii și abia așteptam să vă vorbesc despre el. În plus, e una...

Recenzie „Furiile inimii” de John Boyne

Recenzie „Furiile inimii” de John Boyne

Cyrill a fost adoptat la frageda vârstă de 3 zile de o familie înstărită. A dobândit un nume, dar nu și un tată și o mamă. Cei care l-au adoptat au un comportament și un stil de viață foarte excentric. Mama scrie, dar nu-și dorește celebritatea și urăște ca romanele...

Recenzie “Minciunile Femeilor” de Ludmila Ulițkaia

Recenzie “Minciunile Femeilor” de Ludmila Ulițkaia

Mici, nevinovate sau mari și gogonate - minciunile sunt o parte indispensabilă a existenței umane. Conform psihologilor, oamenii sunt învățați să mintă încă din copilărie. Uneori fiind constrânși de circumstanțe să recurgă la acest lucru, alteori din dorința de a fi...

0 0 votes
Article Rating
Oana Pauna este redactor Booknation.ro de 2599 zile și a scris până acum 45 articole. Se află pe poziția 1 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Pauna aici.
Subscribe
Notify of
guest
1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Theodora

Esenta acestei opere nu sta in „magnetul” sau. Intr-adevar, este o nuvela captivanta, care te tine cu sufletul la gura. Dar ea este, de fapt, o satira, o fresca, o critica a revolutiei bolsevice din 1917!
Scriitorii rusi nu trebuie cititi pt ca intretin si distreaza cititorul. Ei trebuie cititi pt profunzimea scrierilor si pt modul in care redau realitatile vremurilor (fie ele vremurile bolsevice, leniniste, staliniste ori altele).