Recenzie “Maidanul cu dragoste” de G.M. Zamfirescu

by | Jun 1, 2020 | Beletristică, Dragoste, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA MAIDANUL CU DRAGOSTE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

“Maidanul cu dragoste” este primul volum din ciclul Bariera” scris de autorul român G.M. Zamfirescu. Din această serie fac parte 4 cărți, eu citind-o doar pe prima dintre ele. Celelalte titluri din ciclu sunt Sfânta mare nerușinare”, „Cântecul destinelor” și „Bariera”, care dă și titlul seriei. Aceste 4 romane sunt dedicate mahalalei bucureștene, cu haosul ei mereu prezent. Chiar scriitorul spune despre această operă a sa că este un ciclu romanesc “gândit în patru anotimpuri”.

Romanul “Maidanul cu dragoste” a fost publicat inițial în anul 1933

Cartea aceasta este preponderent de dragoste. Însă atinge foarte mult partea socială, axându-se pe pătura de jos a periferiei Bucureștilor de altădată, dintre cele două războaie. Este și o bună analiză psihologică a condiției omului, a relațiilor dintre vecini, prieteni, soți, prieteni, etc. Subiectul romanului “Maidanul cu dragoste” se axează pe cancanurile, pe dedesubturile evenimentelor din sânul mahalalei bucureștene.

Fiecare personaj este pitoresc, își are toanele și înțelepciunea sa. Dar naratorul este un copil sfrijit, cu toate acestea inteligent și melancolic, ce visează să scape din casa cu nebuni, să vadă ce e mai departe de barierele periferiei. Cel mai mult mi-a plăcut de acest personaj inocent, care încearcă să-și depășească condiția. Și care este dezgustat de mocirla în care se scaldă toți cei din casa cu nebuni și din împrejurimi.

Din carte nu lipsesc pasajele despre sex, violență, analizele psihologice fine, descrierea modului de trai și a locurilor de muncă ale vecinilor din suburbie

Citind cartea vei da peste scene grotești, și totodată pitorești, scene care te vor scârbi, dar care te vor și impresiona. Aproape toate acțiunile personajelor sunt conduse de o sexualitate primitivă, relațiile dintre soți și soții, amanți și amante, prieteni, fiind bazate pe o dorință fizică animalică.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de G.M. Zamfirescu

Vei fi oripilat de întâmplările din mahala, de nedreptățile pe care și le fac vecinii între ei sau chiar poliția, organ asupritor în secolul XIX. Majoritatea celor din casa cu nebuni își acceptă soarta și speră să moară pentru a scăpa de relele și viața grea de pe pământ. Morțile sunt la ordinea zilei. Fie din cauza mediului de muncă al mahalagiilor. Fie din cauza geloziilor, bețiilor și luptelor dintre haimanalele de acolo.

Eu sunt la a doua lectură cu romanul “Maidanul cu dragoste”. Dar citindu-l din nou mi-am dat seama de mai multe lucruri și am văzut faptele cu alți ochi, mai obiectiv. Cu toate acestea, am fost oripilată de unele scene și sătulă de relele comise de către bucureștenii fără prea multă minte. Nu dezic. Scrierea este impresionantă. O bucată pitorească de viață de om trăită fără prea multe visuri și speranțe într-o lume aflată între două războaie. O recomand a fi citită de către oricine.

🔥 CARTEA MAIDANUL CU DRAGOSTE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Maidanul Cu Dragoste
Autor: G.M. Zamfirescu
An apariție : 2009
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 432
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Publicată la 1.06.2020
Nota recenzorului: 9/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

De mult timp nu am citit un roman atât de ingenios și de ciudat, în același timp. Unde ai dispărut, Bernadette? este un roman al cărui nume te poate induce în eroare. Poate trimite la multe genuri literare, cum ar fi dragoste, dramă sau roman polițist. În ceea ce mă...

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Despre autor: Andreea Ilie este o adolescentă de doar 15 ani, care a debutat anul acesta, în plină pandemie, cu romanul pentru copii ”În armonie cu natura”. Ea a fost dintotdeauna fascinată de magia și farmecul pădurii  care au inspirat-o să scrie această carte...

Recenzie “Orbi” de Petronela Rotar

Recenzie “Orbi” de Petronela Rotar

Spre rușinea mea de cititor, Petronela Rotar este primul autor român pe care îl citesc. 🙂 Nu mă întrebați de ce nu am dat până acum literaturii noastre o șansă, nu am răspuns, însă vă pot spune că de acum înainte voi vedea lucrurile altfel și voi face o schimbare în...

Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 640 zile și a scris până acum 205 articole. Se află pe poziția 7 din 142 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments