Recenzie ”Mama” de Walter Crane

by | Mar 7, 2020 | Cărți pentru Copii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA MAMA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Grijă. Sacrificiu. Atenție. Iubire. Sprijin. Respect.

Acestea sunt cuvintele care descriu cartea Mama, scrisă și ilustrată de englezul Walter Crane, apărută la Editura Signatura. Însă o descriu totodată și pe MAMA, deși esența ei scapă subjugării cuvântului, trecând dincolo de puterea lui de reprezentare. Apărută în anul 1873, poezia cu titlul original My Mother a fost încadrată stilului „poezie de somn ușor”, gen literar specific englezesc, dezvoltat în secolul al XIX-lea.

Având douăsprezece strofe, poezia este imprimată cu tonalități diferite, ușor sesizabile în timpul lecturii. Astfel, prima parte a operei este rezervată interogațiilor. Vocea textuală, ajunsă de-acum în ipostaza de adult, rememorează câteva dintre momentele fundamentale din frageda-i pruncie și din copilăria mică. Întrebându-se cine l-a hrănit, cine l-a legănat pentru a nu plânge, cine l-a vegheat în clipele de boală, dar și cine l-a ascultat, răspunsul îi vine firesc în chipul și numele mamei. Mama! Strofa a șaptea vine să întărească succesiunea meritorie, subliniind sprijinul necondiționat al mamei.

Odată cu strofa a opta tonalitatea versurilor devine mai gravă, vocea textuală recurgând la o glisare temporală spre viitor. De data aceasta beneficiarul respectului, al dragostei și al sprijinului necondiționat este mama, iar interogațiile din prima parte sunt înlocuite de afirmații tari, cu valoare exclamativă. În sensul acesta, versurile sunt expresia grijii compensatoare pe care omul o nutrește pentru mama sa, încercând să răsplătească bunătatea și atenția celei care a fost cea mai iubitoare.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Walter Crane

Cu toate acestea, efectul versurilor ar rămâne incomplet fără ilustrațiile care le însoțesc. Reprezentate ca șapte tablouri, imaginile reiterează geniul creator al lui Walter Crane. O dată, prin reușita acestuia de a evidenția frumusețea obiectelor și a lucrurilor înconjurătoare, validându-și totodată pasiunea pentru artele decorative. Pe de altă parte, prin rigoarea de a utiliza numai trei culori tipografice în realizarea acestora.

Apariția traducerii sub egida Editurii Signatura este relevantă din două puncte de vedere. Ediția aceasta este una bilingvă, iar lectorul are două căi de acces spre lumea textuală. Una mijlocită de receptarea contemporană – prin traducerea Oanei Gheorghiță și prin restaurarea ilustrațiilor operată de Daniela Gheorghiță și Horea Grindean. Cealaltă este mijlocită de însuși Walter Crane prin posibilitatea consultării textului și al ilustrațiilor originale.

Sursă foto: pagina facebook a Editurii Signatura

🔥 CARTEA MAMA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Mama
Autor: Walter Crane
An apariție : 2020
Editura: SIGNATURA
Nr. Pagini: 28
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 7.03.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Nu sunt mulți autori francezi pe care i-am îndrăgit. Nici cărțile care conțin doar dialog, fără altă narațiune sau descriere, nu sunt preferatele mele. Însă O iubeam de Anna Gavalda este o carte bună și relaxantă pe care o poți citi în maxim trei ore. Are aproape 180...

Recenzie „Cineva ca tine” de Cathy Kelly

Recenzie „Cineva ca tine” de Cathy Kelly

A fost nevoie să citesc câteva cărți din colecția Chic ca să-mi dau seama că nu toate sunt simple ChickLit-uri. Pe unele le-am adorat, iar altele nu mi-au plăcut atât de mult. Evident, nu le putem încadra la capodoperele lumii. Însă nici nu le putem ignora. Cineva ca...

Recenzie ”20” de Claudiu Dumitrache

Recenzie ”20” de Claudiu Dumitrache

Un proverb mai vechi povățuiește “Spune-mi cu cine te aduni ca să-ţi spun cine eşti.” Cartea lui Claudiu Dumitrache este ca un Yin & Yang frumos împletit, format din talentul său artistic și întrepătruns cu frumusețea exterioară exprimată prin oamenii...

Adela Ptr. este redactor Booknation.ro de 576 zile și a scris până acum 19 articole. Se află pe poziția 45 din 142 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adela Ptr. aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments