Recenzie “Materia întunecată” de Blake Crouch

Titlu: Materia întunecată
Autor: Blake Crouch
An apariție : 2016
Editura: RAO
Nr. Pagini: 331
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Diana Daniela Macovei
Publicată la 24.12.2016
Nota recenzorului: n/a
Recenzie “Materia întunecată” de Blake Crouch
5 (100%) 1 vote

V-aţi gândit vreodată ce s-ar fi întâmplat dacă paşii voştri ar fi urmat altă cale, alt drum?

Dacă la decizia 1, răspunsul ar fi fost DA în loc de NU? Dacă primul iubit/ă v-ar fi devenit soţ/ie? Dacă…

În romanul SciFi Materia întunecată, Blake Crouch îşi propune să ne dea un răspuns variabil la întrebarea DACĂ. Un răspuns răscolitor ce te va face, pe de o parte, să-ţi păstrezi curiozitatea cu privire la acea viaţă pe care ai fi putut să o ai, iar pe de altă parte, te va face să-ţi îmbrăţişezi realitatea cu dorul cuiva ce a stat prea departe pentru prea mult timp.

Materia întunecată este acel roman ce te transpune într-o altă lume, în cazul de faţă, în alte lumi. În lumi care ar putea să-ţi reflecte viziunile pe cât de bine ţi-ar putea transpune emoţiile.

În SciFi-ul de faţă, Blake Crouch nu mizează doar pe imaginaţia şi curiozitatea noastră nesăţioasă cât şi mai ales pe fricile şi propriile temeri. Prin intermediul personajului Jason Dessen suntem aruncaţi într-un carusel de lumi, rostogoliţi şi amestecaţi până la graniţa la care şi noi, cititorii, ajungem să ne întrebăm dacă alunecăm într-o halucinaţie sau păşim în realitate.

Aşadar… Halucinaţie sau lume paralelă?

Jason Dressen pleacă să se întâlnească cu un prieten la un pahar pentru ca, mai apoi, să se trezească aruncat într-o altă viaţă. O viaţă unde nu mai are nici o soţie, nu are nici un fiu, în schimb are un adevărat succes în planul profesional, făcând descoperiri uluitoare.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Blake Crouch.

Totul pare rupt dintr-un film ştiinţifico-fantastic. Iar faptul că se trezeşte într-o realitate unde a ales ştiinţa în schimbul familiei îl debusolează complet. Dacă nu ar fi atât de sigur pe amintirile şi mai ales pe sentimentele pentru familia sa, ar fi mai mult ca sigur că cea din urmă este doar o halucinaţie. Şi totuşi… dacă totul este doar o festă a minţii sale şi laboratul rece şi steril este de fapt viaţa sa adevărată?

Jason este pregătit să afle adevărul. Dar oare noua sa realitate o fi pregătită? Răspunsul la această întrebare va fi unul singur şi sec: NU. Drept dovadă Jason se vede prins într-o lume paralelă unde faptele lui va aduce moartea a tot ceea ce a iubit sau credea că iubeşte în această realitate. Va reuşi Jason să fugă din lumea în care a fost aruncat şi să ajungă în adevărata sa realitate?

Materia întunecată este în primul rând un roman despre alegeri. Blake Crouch ne prezintă vieţile noastre alternative. Ne arată o viziune a vieţii care ar fi luat naştere în momentul în care am fi luat altă decizie decât cea actuală.

E înfricoşătoare ideea că fiecare gând al nostru, fiecare alegere pe care o facem în viaţă se ramifică într-o altă lume.

În al doilea rând, este un roman menit să ne demonstreze cât de mult ne este afectată realitatea de frici şi temeri, cât de întunecată poate deveni lumea noastră privită din exterior.

Şi în ultimul rând, Materia întunecată vine cu viziunea vieţilor paralele şi ne aruncă într-un amalgam de EU-uri (același individ din fiecare lume paralelă) care se întâlnesc şi se suprapun într-o singură realitate.

Cu toţii trăim zi de zi complet inconştienţi de faptul că facem parte dintr-o realitate mult mai vastă şi mai bizară decât ne putem imagina.

Dacă am avea posibilitate să călătorim dintr-o lume paralelă până am descoperi-o pe cea mai bună, oare am fi un singur EU, sau toţi “EU” din celelalte vieţi ar gândi la fel şi am tăvăli cu toţii în aceeaşi realitate?

…existenţa noastră se rezumă la alegerile pe care le facem…

Dificil, nu? Pentru dezlegarea enigmei, precum şi pentru o mai bună înţelegere a lumilor paralele, vă invit să citiţi Materia întunecată, un roman science-fiction care îşi va trimite alesul pe drumul împlinirii alegând cele mai întortocheate căi.

Interpretarea lumii multiple a mecanicii cuantice postulează că toate realităţile posibile există. Că tot ce este probabil să se întâmple se întâmplă. Tot ce s-ar fi putut întâmpla în trecutul nostru s-a întâmplat, numai că în alt univers.

Dacă această interpretare ar fi adevărată?

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.