Recenzie “Matilda” de Roald Dahl

de | oct. 18, 2020 | Beletristică, Cărți pentru Copii, Literatura Universală, Recenzii cărți

A citi cărți este îndeletnicirirea preferată a Matildei Wormwood, protagonista romanului Matilda de Roald Dahl. Ea a învățat singură să citească și să scrie. Înainte de a începe clasa întâi citise toate cărțile din biblioteca publică.

Ce este ciudat este faptul că Matilda are o familie care nu apreciază educația și dispretuiește eforturile fetiței de a ști cât mai mult. Tatăl este dealer de mașini second-hand și se îmbogățește vînzând mașini uzate la prețuri ridicate. Mama este ocupată cu filmele și emisiunile de la televizor. Iar fratele este copia fidelă a părinților.

Și atunci cum este posibil să crească Matilda într-o astfel de familie?

Matilda are trucurile ei care o ajută să se distreze într-o familie care o ignoră, cu excepția cazurilor când o ceartă. Ea crede că oamenii răi au nevoie să li se întâmple uneori ceva rău. Când este certată pe nedrept își păstrază simțul umorului și pune la cale șotii care le dau adulților bătăi de cap.

Atunci când este înscrisă la școală, domnișoara Honey, profesoara ei, observă că Matilda este deosebit de inteligentă și că înțelege lucrurile cu multă maturitate. Fetița se atașează de profesoară și constată că aceasta este foarte sărăcă: când era mică tatăl ei a murit în condiții suspecte și toată averea a ajuns în mâinile Agathei Trunchbull, o rudă prin alianță, acum directoarea școlii.

Dar Matilda nu poate accepta ca școala și profesoara ei să fie terorizate de monstruoasa Agatha Trunchbull. Puteri magice vin în ajutorul fetiței.

 

Scriitorului britanic Roald Dahl este unul dintre cei mai renumiți scriitori pentru copii din întreaga lume. Romanul Matilda a fost publicat în 1988. În 1996 a fost ecranizată cartea în regiza lui Danny DeVito.

Dahl a câștigat în 1983 premiul The World Fantasy Award—Life Achievement. Și-a încurajat cititorii mici și mari să-și lase imaginația liberă pentru că

cei care nu cred în magie nu o vor găsi niciodată.

Titlu: MATILDA
Autor: Roald Dahl
An apariție : 2018
Editura: ARTHUR
Nr. Pagini: 260
Limba: Română
Gen Literar: Carti pentru copii
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 2552

Alte recenzii de la Roald Dahl:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd
Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd

Înainte să începem, vreau să vă spun că autorul acestei cărți este un duo, alcătuit din soții Collette Lyons și Paul Vlitos. Mi s-a părut foarte tare faptul că un cuplu împarte aceeași pasiune pentru scrisși că a avut norocul de a-și vedea o carte publicată împreună....

Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase
Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase

Dați linistea, vă rog, mai tare!! În plină eră a comunicațiilor în masă, a promovării beneficiilor socializării, a upgradării din ce în ce mai performante a mijloacelor de comunicație, a interacțiunii umane prin cuvânt, Iulian Tănase scrie o carte despre tăcere (no,...

0 0 votes
Article Rating
Alexandra Mircea a fost redactor Booknation.ro și a scris 58 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments