🔥 CARTEA MECANICA INIMII ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Cred că aveam de gând mai demult să citesc cartea Mecanica inimii” de Mathias Malzieu. Dar abia luna asta am dat peste ea într-un magazin și m-am decis să mi-o iau. Și bineînțeles că m-am și apucat de ea. Este o carte de doar 160 de pagini și face parte din Colecția Babel de la editura Nemira.

Și totuși, deși este atât de scurtă ca număr de pagini, nu este chiar atât de simplu de parcurs. Asta datorită poveștii suprarealiste care este înfățișată aici. Ca descriere a volumului de față, s-a spus că dacă ne-a plăcut “Micul prinț” de Antoine de Saint-Exupery, ne va plăcea și această carte. Cu toate acestea, “Micul prinț “este o poveste despre prietenie, curaj și dragoste față de cei apropiați.

“Mecanica inimii” de Mathias Malzieu este o poveste ciudată de iubire și de pasiune pentru oamenii mari

Prima poate fi citită de toate vârstele pentru că mesajul este același, unul pur. Dar cea de-a doua lectură ar trebui citită doar de adulți. Deoarece unele scene nu sunt deloc potrivite pentru cei mici. Deși poate părea inocentă la prima vedere, destinată celor care vor să citească despre iubirea hiperbolizată, ea nu este atât de cuminte în limbaj pentru vârstele mici. Pe de altă parte, mesajele transmise de carte sunt de curaj, dragoste, prietenie și depășire a condiției.

Nimic rău până când vezi că este și despre bullying, plăcere trupească și chiar violență fizică. Evident că nu instigă la asta, dar simplul fapt că asemenea lucruri sunt în carte, nu o recomandă copiilor.

Autorul francez Mathias Malzieu, care este de asemenea și muzician, ne relatează povestea lui Jack

El este un copil venit pe lume într-una dintre cele mai friguroase zile ale anului, în Edinburgh. Și de aceea se naște și cu inima înghețată. Dar femeia care ajută la nașterea lui, jumătate moașă, jumătate vraci, îi înlocuiește inima de sânge și carne cu un vechi ceas de lemn.

Mama adevărată îl părăsește pe micul Jack iar el rămâne în grija lui Madeleine, moașa ciudată, considerată vrăjitoarea de pe deal. Proteza pusă de femeie va funcționa și îl va menține pe băiețel în viață. Dar pentru ca lucrurile să continue în acest fel, copilul trebuie să se ferească de emoțiile puternice. Prin urmare, el nu trebuie să se înfurie și nici să se îndrăgostească. Dacă prima parte este dezirabilă, cea de-a doua este cu totul crudă.

Și bineînțeles că ce i-ai interzice unui copil, aia face, așa și cu micul Jack. Se îndrăgostește de o frumoasă cântăreață și dansatoare spaniolă, cam de aceeași vârstă cu el. Și ca să ajungă la ea, să îi cucerească inima, va porni într-o epopee bizară, dar temerară. Iar în cale va întâlni atât prieteni, cât și inamici.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Mathias Malzieu.

Alături de inventatorul Melies va ajunge în Granada, acolo unde se regăsește micuța andaluză mioapă. Dar tot pentru ea are o pasiune și Joe, un tânăr uriaș care îi pune bețe în roate lui Jack. Și nu se dă în lături din a-și bate joc de inima-ceasornic a băiatului.

După o primă parte a cărții în care totul pare să meargă destul de bine, odată ajuns în Spania și cucerind-o pe Miss Acacia, inima eroului începe să îi facă probleme. Dragostea prea mare, gelozia, neîncrederea, preaplinul emoțiilor îl doboară pe băiat. Iar finalul care poate părea unul previzibil, nu este deloc așa.

Ți se va părea nedrept ce i se întâmplă tânărului cu inimă de ceasornic

Dar este precum în realitate. Aceasta nu mai este defel o poveste. Ci se inspiră fix din realitate, o realitate în care nu totul este pictat în nuanțe de vis.

Totul în cartea “Mecanica inimii” de Mathias Malzieu este nebunesc și fantezist. În afară de povestea de iubire pusă la încercare de o grămadă de momente. Includerea unei scenete cu Jack Spintecătorul este chiar în plus, din punctul meu de vedere. De asemenea, majoritatea întâmplărilor din carte sunt asemenea trăirilor lui Don Quijote. Dar asta înseamnă că imaginația artistului francez care a dat naștere volumului este debordantă.

În plus, am mai aflat că după această scriere este realizat și un film animat – Jack și mecanica inimii, apărut în 2013. Chiar dacă este regizat de către însăși autor, el aduce foarte mult cu filmele fantastice a lui Tim Burton

🔥 CARTEA MECANICA INIMII ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Titlu: Mecanica Inimii
Autor: Mathias Malzieu
An apariție : 2009
Editura: Nemira
Nr. Pagini: 160
Limba: Română
Gen Literar: Fantasy
Publicată la 28.08.2019
Nota recenzorului: 7/10
Avatar
Autor: Oana Maria Stefan
Oana Maria e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 432 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Oana Maria Stefan