Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

by | Aug 9, 2020 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA MEMORIILE UNUI MOTAN CĂLĂTOR PE Cartepedia

Cărțile cu animale sunt cu adevărat geniale, cel puțin pentru mine. Este bine să intrăm în lumea unui câine sau a unei pisici și să le înțelegem comportamentele față de noi. Memoriile unui motan călător de Hiro Arikawa  m-a distrat, dar m-a și emoționat profund. Simpla legătură dintre om și pisică este mult mai profundă decât credem. 

Cartea trezește emoția încă de la primele pagini. Prologul ne prezintă un motan vagabond căruia îi place viața în libertate. Până într-o zi, când are parte de un accident și este lovit grav, iar Satoru se oferă să aibă grijă de el în perioada convalescenței. Însă cei doi se „împrietenesc” și formează o legătură și după ce motanul se vindecă. Aș că Satoru îi dă numele Nana, care înseamnă cifra „șapte”, datorită felului în care stă coada. 

Oamenii sunt oricum niște creaturi capricioase, așa că nu mă puteam baza pe ei sută la sută. Talentul unei pisici vagaboande constă tocmai în a-și dezvolta o rețea complexă de relații cu ajutorul căreia să supraviețuiască pe străzi. 

Oamenii și pisicile, o relație complexă

Din cauza unor probleme care nu sunt dezvăluite de la început, Satoru este nevoit să plece și să-și lase animăluțul în grija altcuiva. Astfel, cei doi pornesc într-o călătorie împreună, din care amândoi vor învăța câte ceva. Problema este că niciunul dintre prietenii lui Satoru nu este potrivit pentru Nana. Motanul este reticent față de toți și dă semne că nu vrea să aibă alt stăpân. 

Satoru își vizitează prietenii pe rând: pe Kosuke, fotograf și prieten din școala generală, cu care l-a găsit pe Hachi, motanul lui de când era copil; pe Yoshimine, un bărbat destul de rece, dar un bun prieten, care deține o fermă; pe Sugi și Chikako, prietenii lui din liceu, proprietari ai unei pensiuni ce găzduiește și animale de companie. Aflăm câte ceva din viața lui Satoru, despre copilăria și adolescența lui, dar și despre Nana și relațiile dintre animale.

Haz și emoție

Perspectiva motanului mi se pare foarte potrivită pentru cum sunt pisicile în realitate: indiferente în aparență, dar își iubesc stăpânul mai mult decât orice. Călătoria celor doi este una inițiatică și semnificativă pentru relația lor: nu pot sta departe unul de celălalt. Relația dintre om și pisică este una foarte strânsă în această carte. Fiecare pagină are puterea de a emoționa cititorul și acesta este rolul unei astfel de cărți. Există și multe momente care produc amuzament și care au puterea de a-ți smulge un zâmbet. 

Nimeni nu poate afirma că animalele nu sunt inteligente. Poate că sunt mult mai dezvoltate decât credem noi. Au puterea de a iubi și de a empatiza, iar atașamentul pe care ți-l oferă este necondiționat. Aceste mici ființe speciale și capricioase sunt prieteni pe viață. 

Romanul este acum unul dintre preferatele mele și nu doar pentru că ador pisicile. Cartea are în egală măsură emoții puternice și momente amuzante. Povestea celor doi m-a emoționat și m-a făcut să-mi privesc animăluțul altfel. O recomand tuturor, nu doar iubitorilor de pisici. Cu siguranță va produce emoție și celei mai puternice persoane. Nu este doar despre călătorie, ci despre o prietenie pe care nimeni nu o poate distruge. 

ACUM GĂSEȘTI CARTEA MEMORIILE UNUI MOTAN CĂLĂTOR PE Cartepedia

Titlu: Memoriile Unui Motan Călător
Autor: Hiro Arikawa
An apariție : 2020
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 256
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 9.08.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

E adevărat că o carte nu se judecă niciodată după copertă, dar o copertă deosebită poate constitui un avantaj și poate atrage ca un magnet, iar în cazul acestei cărți este foarte reușită. Un mare plus sunt și desenele din carte și începuturile de capitol: desenul...

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu este un roman minunat, unicitatea fiind cuvântul cheie care îl poate defini. Chiar dacă este introdus în colecția ”Romane de dragoste”, ”Fereastră spre mâine” evidențiază lumea satului românesc la sfârșitul secolului douăzeci....

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Nu am agreat foarte mult genul "dark romance" și de multe ori l-am ocolit. Atunci când mi-am făcut curaj să citesc "Corupt", mi-am dat seama că am pierdut niște senzații țări... de senzație. 🙂 Am citit cartea acum 2 ani și am așteptat cu sufletul la gură ca o editură...

Andreea Stănărîngă este redactor Booknation.ro de 415 zile și a scris până acum 53 articole. Se află pe poziția 24 din 149 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Stănărîngă aici.
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments